Батяри проїхалися вулицями Львова на своїх роверах (фото)

фото:www.facebook.com

фото:www.facebook.com

Дозвілля та їжа
02 травня 2015 17:18

  2 квітня у Львові в рамках фестивалю батярської культури відбувся перший велозаїзд у стилі ретро "Батяри на роверах". Півсотні учасників велозаїзду одягнулися у світські костюми майже 100-літньої давності. Про це інформує zik.ua.

Батяри проїхалися  вулицями Львова на своїх роверах (фото) фото

Батяри проїхалися  вулицями Львова на своїх роверах (фото) фото 1

Близько півсотні учасників батярського велозаїзду, серед яких були львів’яни, кияни та іванофранківці, зібрались на площі перед Домініканським собором. Люди були вдягнені у відповідності до моди часів середини 19 століття - початку 20  століття, коли у Львові існувала так звана "батярська культура". Свої ровери сучасні батяри також стилізували під тогочасні велосипеди, хоча до акції долучилися й власники справжніх раритетів. Скажімо, львів’янин Ігор прийшов на заїзд зі старим німецьким ровером, якого отримав у спадщину від дідуся.

"Це така сімейна реліквія. Коли прийшла моя черга на ньому їздити, я його реставрував, замінив деякі деталі. Вважаю, що така історія не повинна пропадати. Хоч роверу скоро буде 80 років, я планую його ще своїм дітям передати", -- розповів учасник заїзду Ігор.

Перед початком заїзду ще один сучасний львівський батяр Тарас пригощав перехожих березовим алкогольним "диво-напоєм" власного виробництва. Келішок напою був далеко не зайвим, зважаючи на холодну мряку, яка була цього дня у Львові.

"Я спеціально для цього напою збирав сік у знаному батярському мікрорайоні Підгори, там ростуть спеціальні берези. На сьогоднішню акцію я вбрався як справжній львівський батяр-гульвіса. На мені старі дідові штани, знайдені на стриху, така ж стара маринарка. Шкарпетки купив на базарі, а мешти взяв в нижній шухляді своєї шафи", -- розповів Тарас.

Біля Домініканського собору учасники заїзду зробили фото на згадку, а відтак рушили центральними вулицями Львова до Парку Погулянка. Це місце -знакове для батярів, адже саме там, за міськими переказами, півтора сотні років тому й виникла ця субкультура.

"Ми хочемо показати, що батярство - це не минуле, не давня історія, а сучасний тренд, можливість для креативних, модних людей проявити себе. Є думка, що батяри - це якісь кримінальні люди, однак це неправда. Це радше гульвіси, веселі люди. Такими ж усміхненими та радісними є і сучасні батяри на роверах", -- наголосив організатор заїзду Андрій Сидор.

Всі фото з сайту kp.ua

 Львів у новинах:

У Львові до Дня міста назвали "Почесного громадянина міста Львова" та "Львів’янина року" 

Сьогодні у Львові прочитають безкоштовну лекцію про історію батярства 

Куди піти у Львові на вихідні: святкуємо день міста, батяруємо, йдемо на "Флюгери Львова"

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах