Новий Львів: як виглядатиме мікрорайон після реконструкції

фото з сайту photo-lviv.in.ua

фото з сайту photo-lviv.in.ua

Дозвілля та їжа
09 вересня 2015 17:23

На Новому Львові пропонують створити креативний кластер, бульвар з велодоріжками та очистити ставок у парку. Ці ідеї належать учасникам Міжнародної літньої архітектурної школи "Новий Львів", які представили результати своєї роботи у Центрі міської історії.

 Про це інформує zaxid.net.

Район Новий Львів охоплює територію між вулицями Василя Стуса, Дібровною, Івана Франка, Панаса Мирного. Саме на цій ділянці працювали учасники школи: проводили опитування мешканців, знайомились з історією забудови дільниці, виявляли актуальні проблеми. Під керівництвом експертів з України, Польщі, Нідерландів, Словаччини та Росії молодь розробила низку планів щодо реновації дільниці. 

Історична цінність дільниці Новий Львів полягає в тому, що саме тут можна побачити найкращі зразки архітектури модернізму 1920-1930-х рр. і житлової забудови другої половини ХХ ст. Щоб зберегти це архітектурне середовище необхідно включити низку будівель до переліку пам'яток архітектури та допомогти із реставрацією тих будівель, що перебувають в аварійному стані. Також проект передбачає створення мобільних вуличних виставок із зразками вдалої реставрації пам'яток архітектури та проведення публічних презентацій про модерністську архітектуру.

"У проекті запропоновано шляхи збереження модерністської спадщини, реалістичні способи утворення громадських просторів, ідеї щодо переосмислення району у категоріях мистецтва та інновацій", - кажуть організатори школи. 

Новий Львів: як виглядатиме мікрорайон після реконструкції фото

Згідно з дослідженнями Інституту міста, 56,7 % мешканців Нового Львова вважають, що в їхньому районі немає місця, де можна спілкуватись. За словами мешканців, рекреаційний потенціал району є хорошим, але його треба розвивати – тут бракує інфраструктури та розваг.

Одним з нових публічних просторів може стати оновлена вулиця Панаса Мирного. Ця вулиця є головною артерією району, яка з'єднує його частини. Учасники школи пропонують зробити її бульварною зоною - посадити нові дерева, зробити велосипедні доріжки, облаштувати місця для відпочинку. 

Новий Львів: як виглядатиме мікрорайон після реконструкції фото 1

Новий Львів: як виглядатиме мікрорайон після реконструкції фото 2

Дослідження, які провели учасники школи, показали, що "серцем" Нового Львова є парк "Залізна Вода". Тут мешканці району проводять свій вільний час, зустрічаються, гуляють з дітьми тощо. 

Новий Львів: як виглядатиме мікрорайон після реконструкції фото 3

Зараз парк  у занедбаному стані. На думку розробників проекту, першим кроком до відновлення парку має стати очищення водних джерел та ставка. За словами організаторів, міська влада вже запланувала виділити бюджетні кошти на реновацію парку. Тож завдання, що стоїть перед активістами - подати свій проект на розгляд, щоб саме він був втілений під час реконструкції.

Новий Львів: як виглядатиме мікрорайон після реконструкції фото 4

Важливою локацією району є завод "Полярон". Зараз він не функціонує, а на його місці планується житлове будівництво. Натомість архітектори пропонують створити в його будівлі культурний кластер, де розмістяться мистецька галерея, культурний центр, хостел та ІТ-офіси.

Новий Львів: як виглядатиме мікрорайон після реконструкції фото 5

Для того, щоб зробити Новий Львів ближчим для туристів та львів'ян, Центр міської історії пропонує створити новий екскурсійний маршрут, який би охоплював цей район. Для прикладу експерти спираються на європейський досвід: коли мешканці історичних віл впускають до себе додому відвідувачів, щоб показати, як виглядають пам'ятки архітектури зсередини. 

Новий Львів: як виглядатиме мікрорайон після реконструкції фото 6

Проект "Новий погляд на Новий Львів" передбачає як архітектурні й ландшафтні зміни, так і соціо-культурні. На думку молодих архітекторів та соціологів, у Львові варто використовувати колишні індустріальні зони як локальні культурні центри. Для цього, в першу чергу, необхідно залучати місцевих громадських активістів та ініціативи. 

Про необхідність участі місцевих жителів наголошує і Олександра Сладкова з Інституту міста. За її словами, для успішної реалізації концепції, що пропонують, необхідно, аби хтось з місцевих жителів взявся за кураторство над нею. В свою чергу, Інститут міста гарантує усіляку можливу допомогу та підтримку в спілкуванні з органами державної влади.

Пані Наталя, яка живе на Новому Львові, каже, що мешканці району вже давно готові до змін. Зокрема вона запропонувала почати з малих кроків - наприклад, провести толоку. На її думку, найбільш нагальною потребою є зробити освітлення у парку "Залізна Вода" та зайнятись безпекою в районі. 

Новий Львів: як виглядатиме мікрорайон після реконструкції фото 7

Нагадаємо, що Новий Львів вже починає оновлюватись. Зокрема, незабаром на вулиці Панаса Мирного, 24 буде створено інноваційний офісний центр для ІТ-компаній. Початок будівництва заплановано на І квартал 2016 року.

Міжнародна урбаністична архітектурна школа "Новий Львів" була організована Центром міської історії Центрально-Східної Європи та Архітектурною школою МАРШ (Москва, Росія). 

Львів у новинах:

Якою буде погода найближчим часом

У Львові рятувальники знімали підлітка з чотириметрового дерева (відео)

У Львові почав курсувати шкільний автобус з Майорівки на Сихів

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах