Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати

Новина - Дозвілля та їжа - Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати

Новина - Дозвілля та їжа - Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати

Дозвілля та їжа
21 листопада 2016 09:57

Всі, хто хоча б раз у житті побував у Карпатах, назавжди залишаються зачаровані їхньою красою. Але особливо гарні Карпати взимку: морозне повітря, нескінченні білосніжні горизонти і, звичайно ж, великий вибір гірськолижних курортів на будь-який смак.


Навіщо їхати в Карпати на Новий 2017 Рік?


Щороку десятки тисяч туристів їдуть в Карпати, щоб зустріти Новий рік в колоритній атмосфері українського села, познайомитися з кухнею Західної України, а також побачити цікаві місця карпатського регіону. Карпати славляться не тільки своїми пейзажами, але й відмінними умовами для гірськолижного відпочинку, цілющими бальнеологічними курортами і різноманітністю оздоровчих spa-процедур.

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото

Читайте також: Куди їдуть відпочивати львів'яни на Новий рік і Різдво, та скільки це зараз коштує

 Якщо ви вирішили їхати в Карпати для зустрічі Нового року, то  зможете не тільки відпочити від міської метушні, подихати гірським повітрям, познайомитися з місцевою культурою і традиціями, але й оздоровитися, наповнити свою душу позитивною енергією на весь майбутній рік. Зимові Карпати в першу чергу асоціюються з гірськолижними курортами, так що до послуг туристів тут десятки відомих і не дуже місць.

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 1

В Карпатах можна зайнятися активним туризмом, попутно насолоджуючись колоритною атмосферою місцевих містечок і сіл та смачною їжею. Крім розрекламованих туристичних локацій, існує безліч,на перший погляд, непримітних курортів, які  на практиці виявляються більш комфортними для відпочинку. У будь-якому разі, в Карпатах завжди можна знайти доступне місце для зустрічі Нового Року, яке підійде саме вам.


Популярні місця зимового відпочинку в Карпатах


Хочете зустріти Новий Рік "з розмахом"? Зробіть це в самому серці туристичних Карпат, де влаштовуються гучні свята з феєрверками і веселою розважальною програмою. На таких курортах більше розвинена інфраструктура, якість надаваних послуг на висоті, а ціни варіюються від середніх до високих. Зустрічати Рік Мавпи на таких популярних курортах краще великими компаніями.


Буковель


Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 2

Буковель — найбільший зимовий курорт в Карпатах. Він розташований поблизу села Поляниця Івано-Франківської області. За словами вимогливих і досвідчених лижників, відпочинок в Буковелі не поступається курортам Європи. Велика кількість трас для лижників різного рівня, включаючи професіоналів, значно розширює аудиторію курорту, дозволяючи кататися на пологих спусках навіть дітям.

Цікавий момент: траси з'єднані між собою таким чином, що за день їх можна "обкатати", щоразу піднімаючись на вершину нової траси.

Широкий асортимент лижного спорядження і наявність професійних інструкторів допоможе новачкам освоїти мистецтво катання на лижах чи сноуборді. Всю необхідну екіпіровку, включаючи лижі, можна взяти напрокат. При цьому діє система знижок, в залежності від часу доби: ранковий прокат спорядження — з 7 до 9 ранку, — обійдеться на 20% дешевше, ніж вдень.

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 3

Новорічний Буковель — рай для відпочинку. Фото:  www.cita.com.ua

Перекусити після важких фізичних навантажень можна в одному з численних стилізованих кіосків швидкого харчування, або в кафе, які знаходяться внизу кожної з трас (на жаль, ціни в Буковелі кусаються — це потрібно врахувати заздалегідь). Якщо зима видалася малосніжною, це не привід відмовлятися від гірськолижного відпочинку, оскільки на трасах Буковеля є снігові гармати, які при необхідності засипають схили свіжим снігом.

читайте ТОП-10 мальовничих містечок Галичини, де варто побувати цієї осені

Крім катання на лижах на Буковелі доступні і інші розваги — наприклад, катання на собачих і кінних упряжках, екстремальне катання на сноубайках і снігоходах, надувних колах або ковзанах на спеціально залитій ковзанці. Для зустрічі Нового року на Буковелі є все необхідне: великий вибір готелів різного класу, розважальні шоу-програми, ресторани, дискотеки і нічні клуби.

Цікавий момент: у разі бронювання декількох номерів в готелі, а також при резервуванні ресторану для великих компаній діють знижки.

Істотний мінус курорту – його дорожнеча, вартість чотириденного проживання тут на новорічні практики обійдеться в 10 000 гривень за найдешевший двомісний номер.

Вартість підйому: 1 підйом/абонемент за день – від 75/700 грн
Вартість прокату спорядження: від 75 грн/день (ціна залежить від категорії спорядження)
Вартість проживання: від 625 грн/день (ціна на новорічні свята суттєво відрізняється)
Адреса: Івано-Франківська обл., Яремчанський р-н, с. Паляниця (Буковель)
Тел .: +380 (342) 595546
сайт: http://bukovel.com


Ворохта


Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 4

фото: http://www.velokarpaty.com

Менш ніж в двадцяти кілометрах від Буковеля, на території Карпатського національного заповідника, є ще один рай для лижників і любителів мальовничих природних пейзажів — селище Ворохта. Коли туристи під'їжджають до селища, перше, що кидається в очі — величезні кам'яні залізничні мости-віадуки, які зустрічають туристів.

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 5

фото: www.kshatry.livejournal.com

З радянських часів за Ворохтою закріпилося реноме гірськолижного курорту для екстремалів. Правда сьогодні це не відповідає дійсності: трампліни для стрибків, раніше служили тренувальною базою олімпійців, знаходяться в аварійному стані і використовуються, в основному, як елемент декору, фон для фотографій або орієнтир для водіїв. У 2012 році тут діє всього одна досить довга (300 метрів) траса. Та й вона великим попитом не користується - лижники зі стажем воліють їздити в Буковель, розташований всього в 10-ти кілометрах. Отож, якщо ви - справжній і досвідчений  лижник, у Ворохті вам буде нудно.

читайте "Блакитна лагуна": маловідоме райське містечко в Карпатах (Фото)

Зате  курорт підходить для новачків, які не готові до крутих спусків і не бажають годинами простоювати в чергах на підйомники. На трасах Ворохти катаються навіть діти, а в розпал новорічних свят атмосфера тут дуже приємна.

По-перше, тут знаходиться лижна школа, де початківців навчають кваліфіковані інструктори, а не ентузіасти-аматори, які самі недавно стали на лижі. По-друге, тут є спеціальна навчальна траса з мультиліфтом для новачків і дітей. Траса маленька і не крута, тому початківці-лижники при бажанні можуть підніматися на неї навіть своїм ходом, без підйомника.

На відміну від Славська, де також є пологі схили для новачків, траси у Ворохті працюють не залежно від погодних умов завдяки наявності штучного снігу, підйомники (бугельний і мультиліфт) - новенькі, а ратрак забезпечує рівні схили без купин.

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 6

фото:karpaty.kurorts.com

До послуг туристів — кафе, ресторани, а також лижна школа, інструктори якої допоможуть у стислі терміни освоїтися на простій лижній трасі і підготуватися до більш складних спусків. Але якщо ви не є досвідченим лижником і їдете в Карпати швидше відпочити, чим займатися спортом, то Ворохта — ідеальне місце для пасивного відпочинку і зустрічі Нового року в справжньому гуцульському селищі.

Лижну екіпіровку можна взяти напрокат безпосередньо біля траси, а можна трохи пройтися по селищу і скористатися послугами приватних підприємців, які здають спорядження за набагато нижчою ціною.

читайте Гори, замки та термальні фонтани: де саме відпочити у Карпатах

Якщо ви не хочете вставати на лижі, нудьгувати вам теж не доведеться. Не забувайте, що у всіх туристичних селищах є можливість взяти напрокат не тільки лижі, але і сноуборд, сані, пластикову тарілку або надувну камеру для спуску з гірки. До речі, для спуску на надувних камерах у Ворохті навіть є окрема траса, яка називається "сноу-тьюбінг".

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 7

фото http://www.velokarpaty.com

Відпочинок у Ворохті стане відмінним вибором для туристів, які хочуть проживати в спокійному місці, але при бажанні можуть швидко дістатися до більш людного і розвиненого курорту — наприклад, Буковелю. В селищі є можливість зняти номер у готелі або простору приватну садибу, де святкування Нового року стане справжньою казкою серед засніжених гір і п'янкого аромату хвойного лісу.

Найзручніше добиратися до Верховини спочатку потягом до Івано-Франківська, далі маршрутним таксі.

читайте Туристу на заметку: 10 мест в Карпатах, где стоит побывать [ФОТО]

Якщо їхати на власному авто, то краще також їхати через Івано-Франківськ. Звідти 84 км до смт. Ворохти. На території Верховина (що по дорозі) є АЗС. Відстань від Києва 596 км.


Яремче


Перлина Карпат, яка щороку приваблює сотні тисяч туристів, особливо в період новорічних свят. Місто зручно розкинувся на березі гірської річки Прут.

 

 

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 8

Яремче — туристичний центр Карпат.  

В урочищі Багровець (2 км від центру Яремче) можна покататися на двох нескладних лижних трасах протяжністю 200 і 250 м, а також на сноубордах, квадроциклах та снігоходах.

Також є можливість оглянути околиці верхи на коні або в кінній упряжці. Але головною пам'яткою Яремче вважається водоспад Пробій, помилуватися якими можна з 20-метрового мосту над річкою. Серед інших, не менш красивих (але зовсім невисоких, якщо порівнювати з Кримом) водоспадів виділяються "Капливець", Гук, Дівочі сльози. Взимку вони особливо ефектні — вода частково замерзає і утворює химерні фігури.Особливою родзинкою новорічного відпочинку в Яремче стануть звичаї і традиції, які свято шануються місцевими жителями — гуцулами. Тут можна побачити справжні святкові гуляння з ворожіннями, костюмованими сценками, вертепом та різноманітними забавами. При цьому можна не лише спостерігати за дійством з боку, але й брати участь у святкових розвагах гуцулів.

читайте 10 заповідних місць українських Карпат 

Урізноманітнити зимовий відпочинок в Яремче можна відвідуванням етнографічних музеїв і сувенірних ринків, а також дегустацією істинно гуцульських страв — дерунів з грибами, баноша, домашньої бринзи і багатьох інших. З Яремче зручно брати екскурсії по околицях, зокрема — за такими знаковими маршрутами, як "Стежка Довбуша", "Кам'янка" і "На гору Хом'як".

Цікавий момент: з міста Яремче можна дістатися до найвищої точки Карпат — гори Говерла, на яку щорічно піднімаються тисячі туристів, в тому числі і в зимовий період.

Для зустрічі Нового року в Яремче є абсолютно всі умови: величезний вибір готелів, приватних садиб і колоритних ресторанів, де святкування Нового року перетвориться на справжнє гастрономічне задоволення з національними гуцульськими стравами. Крім того, період новорічних свят в місті по-справжньому насичений шоу-програмами, сніговими забавами і груповим катанням на санках.

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 9

Фото: agency.dm-tour.com.ua

Приватні готелі та будинки відпочинку в Карпатах пропонують гостям унікальну процедуру — купання в чанах з мінеральною водою і цілющими травами. Величезний чавунний або сталевий чан з мінеральною водою встановлюється на печі, яка топиться дровами. Таким чином, вода в чані постійно підігрівається до необхідної температури, забезпечуючи комфорт купелі людям — навіть якщо з неба в цей момент йде сніг.

Подібна процедура вкрай сприятливо впливає на здоров'я і настрій, а трав'яний склад для купання можна змінювати в залежності від самопочуття і настрою відпочиваючих. В цілющі чани додають хвою, м'яту, хвощ, арніку, ромашку і багато інших лікувальних трав. Після купання в гарячій воді (до 42 градусів) можна освіжитися, занурившись в ополонку.

Яремче розташоване на автотрасі Івано-Франківськ - Рахів - Ужгород. Крім того тут щодня проходять потяги з Івано-Франківська та Львова. Для любителів екзотики існує "карпатський трамвай" - дизель, який постійно курсує від Івано-Франківська до Рахова. Поруч розташований автовокзал з маршрутними таксі.

Славське

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 10

Славське - один з найпопулярніших і багатолюдних гірських курортів Карпат. Щороку його відвідує понад 100000 чоловік. Популярності курорту сприяє близькість до Львова - всього лише 135 км. На відміну від популярного Буковеля, курортний бізнес в якому був заснований лише в 2000 році, гірськолижний туризм у Славському має дуже давню історію, яка своїм корінням сягає до першої половини 19 століття. Найвідоміший лижний комплекс у Славському розташований на горі Тростян, яка користується визнанням у лижників. Гора має 11 трас різних рівнів складності, загальною протяжністю 22 км, є 7 бугельних підйомників і 1 канатно-крісельна дорога. Зупинитися в Славському можна в різноманітних готелях і садибах селища та околиць. Вартість денного абонемента на підйомники від початку сезону до 11 січня становитиме 300 грн, після - 250 грн. Перевагою Славського є близькість відомих історичних і природних пам'яток, серед них - печера Довбуша і фортеця Тустань. До недоліків слід віднести можливі черги на підйомники, в ажіотажні вихідні дні готуйтеся простояти в очікуванні до 20 хв.

 Дістатися сюди можна поїздами - у Славському є залізнична станція.


Драгобрат


Якщо Буковель є найбільшим гірськолижним курортом, то Драгобрат - найбільш високогірним і, на думку багатьох, найкрасивішим.

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 11

Фото http://votavilu.org.ua

Розташований на висоті 1400 м, на кордоні лісової смуги, курорт має тривале і стійке природне снігове покриття, і кататися тут можна найдовше в Карпатах - вже з листопада і аж по травень. Згідно зі статистикою, за останні 30 років відсутність снігу тут не спостерігалася.

 Особливість цього курорту в підвищеній складності трас для спуску. Дістатися до Драгобрата також не так просто. Урочище знаходиться в горах, на відстані 8 км від найближчого селища Ясиня.

Головною перевагою курорту є можливість покататися на цілині, причому цілком безпечно, разом з групою і інструктором. Це сподобається шанувальникам незайманої природи і екстриму, адже майже на всіх гірськолижних курортах катання поза трасою суворо заборонено. Ще одним помітним плюсом є те, що завдяки високогірному розташуванню на Драгобраті лижний сезон триває довго — з листопада по травень.

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 12

Драгобрат — кращий вибір для любителів незайманої природи. Фото: votavilu.org.ua

У зимовий період зі снігом проблем ніколи не буває, але на випадок непередбачених ситуацій на трасі є снігові гармати. В цілому, Драгобрат — дуже відокремлений курорт, який не може похвалитися розвиненою інфраструктурою, зате краса природи тут неймовірна. Що стосується святкування Нового року, то вибір місця проживання на період свят досить великий.

Але варто зазначити, що безпосередньо на Драгобраті всі міні-готелі і садиби — приватні, що належать місцевим жителям, тому не варто очікувати розкішних умов проживання. Зате якість їжі вас напевно порадує — вся вона  - домашня. Практично у всіх готелях у вартість проживання включений сніданок і вечеря.

Як дістатися: в 18 км від бази розташоване с. Ясиня, куди можна доїхати автобусами з Івано-Франківська та Чернівців. З Ясині до бази можна дістатися лише транспортом підвищеної прохідності, на позашляховиках 4х4, з кліренсом мінімум 20 см. Дорога може значно ускладнюватися через погані погодні умови. Якщо ваш транспорт не відповідає цим вимогам, слід залишити авто на стоянці в Ясині і скористатися послугами місцевих перевізників.

Вартість підйому: 1 підйом – 20 грн
Вартість прокату спорядження: від 50 грн/день
Вартість проживання: від 270 грн/день (ціна на новорічні свята відрізняється)
Адреса: Закарпатська обл., Рахівський р-н, с. Ясеня
Тел .: +380 (0532) 22 09 50
сайт: http://drago-brat.com


Ізки


Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 13

Гірськолижний курорт "Ізки" знаходиться біля підніжжя гори Магура на висоті 600 метрів над рівнем моря в мальовничій гірській місцевості в долині річки Репінка. 

Курорт позиціонує себе як "еко" -  тут пропонують органічні продукти власного виробництва, різноманітні лікувальні процедури, йогу і т. д., що дозволить приємно розслабитися після лижного відпочинку. Мінусом курорту є те, що не завжди тут є природний сніг - проте його відсутність компенсується сніговими гарматами. Проживання можливе в готелі або котеджах Ізки. 

Траси тут класифікують за легким і середнім рівнем складності, тому курорт буде цікавий як для початківців, так і для досвідчених лижників.  Траси  "Ізки" доглянуті й рівні, без горбів. Їх ширина місцями сягає 200 метрів. Від котеджу до станцій підйомників добиратися дуже просто. Для цього необхідно стати на лижі біля виходу з котеджу і відправитися до нижніх станцій. Після катання можна спуститися під самі двері будинку. На трасах постійно діє система штучного  сніжування та ратрак. На курорті "Ізки" 5 трас. Їх довжина від 1000 метрів до 3000 метрів, перепад висот - 250 метрів, ширина трас доходить до 350 метрів. Є траса для сноутюбінга. Підйомники на курорті: двомісний крісельний на 980 метрів, бугельний на 930 метрів і мультиліфт на 150 метрів. Є ратраки для догляду за трасами. Доїхати до гірськолижного курорту можна на поїзді. Необхідно вийти на станції Воловець або Міжгір'я. Далі трансфер до котеджів.


Подобовець


Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 14

Фото http://carver.ru

Курорт розташований безпосередньо в селі Подобовець, що у Воловецькому районі Закарпатської області. Незважаючи на слабку разрекламованість, Подобовець по праву вважається одним з кращих гірськолижних курортів Карпат. 

У Подобовці є кілька трас різної складності, які обслуговують два підйомники, які працюють з одинадцятої до шістнадцятої години, що досить зручно в зимовий час. Є тут і невелика траса для новачків, довжиною близько 400 метрів і круті схили (іноді до 45 градусів) і довгі — до 2500 м.

Як і в інших місцях гірськолижного відпочинку -  в Подобовці можна взяти напрокат всю амуніцію для катання на лижах, при цьому її вартість буде на порядок нижчою, ніж на інших популярних курортах.

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 15

Подобовець — неразрекламований курорт з гарними трасами. Фото: http://www.antonskischool.com.ua

До послуг туристів — безліч ресторанів, так званих колиб, розважальних закладів і готелів різного класу і вартості. Підібрати оптимальний варіант для святкування Нового року не буде складно. Зробити новорічні свята незабутніми допоможуть прогулянки на кінних упряжках, гонки на снігоходах, а також захоплююче катання на параплані або вертольоті.


Пилипець


Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 16

Тут можна незабутньо відсвяткувати Новий рік, навіть якщо ви не захоплюєтеся лижами. Фото: world-countries.net

Практично впритул до Подобовця примикає ще один маленький мальовничий курорт Пилипець, що знаходиться в однойменному селі. Потрапити до нього можна, звернувши з однієї з трас Подобовця. Пилипець зі всіх сторін оточений горами: Гемба, Жид Магура і Великий Верх. Цим обумовлений ідеальний клімат села і рекордна довжина трас для катання — до 6000 м.

Траси курорту задовольняють як професіоналів, так і аматорів. Найбільше Пилипець приваблює Любителів фрірайду — катання поза трасами. Для них тут просто необмежене поле для екстремальних спусків. Фрірайдерів  батраками завозять на вершину гори Гемба. 

Головною перевагою відпочинку на Пилипці є відсутність натовпів туристів, а відповідно і черг на підйомники. Ціни на проживання та харчування тут цілком демократичні. 

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 17

Фото: stornats.com.ua

Можна доступно і незабутньо відсвяткувати Новий рік, навіть якщо ви не захоплюєтеся лижами, а буваєте в Карпатах винятково заради мальовничої природи.

Крім того, біля Пилипця знаходиться один з найвищих водоспадів України — Шипіт, висота якого становить 14 м. Взимку він особливо гарний, бо нерівномірно покривається льодовою кіркою і в сонячний день нагадує блискучу кришталеву скульптуру. 

Вартість підйому: 1 підйом/абонемент на день – від 15/150 грн
Вартість прокату спорядження: від 50 грн/день
Вартість проживання: від 300 грн/день (ціна на новорічні свята відрізняється)
Адреса: Закарпатська обл., Міжгірський р-н, с Пилипець
сайт http://www.pylypets.com/

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати фото 18

Фото: http://stezhkamu.com

Варто також відзначити, що недалеко від вищезазначених курортів знаходяться великі історичні пам'ятки культури і архітектури Закарпаття.

Багатьом туристам цікаво оглянути руїни Невицького замку, замок Паланок, а також озеро Синевир, з якими можна ознайомитися, замовивши екскурсію "вихідного дня". Відпочиваючи в Закарпатській області, не забудьте скуштувати найпопулярніші місцеві страви: папрікаш з курки, берегівський бограч-гуляш, голубці з квашеної капусти і кремзлики закарпатські.

З використанням матеріалів  2016rik.pp.ua, velokarpaty.com http://ua.igotoworld.com

Коли у Львові буде різдвяний ярмарок у цьому році

На вікенд до Чернівців: що подивитись у місті

Безкоштовний Львів: як насолодитись містом за 0 гривень

Від підземель до дахів: топ кращих екскурсоводів та екскурсій у Львові

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах