Містечка, села, замки: ТОП місць куди поїхати зі Львова на Трійцю

фото з сайту IGotoWorld

фото з сайту IGotoWorld

Дозвілля та їжа
02 червня 2017 14:27

Львів'ян чекають довгі вихідні на Трійцю.  Куди можна поїхати та що подивитися, порадить VG Львів.

Читайте також: Куди податися на вихідні: Сколівські Бескиди

Куди податися на вихідні: дивовижні Мармароси

Де освіжитись на Львівщині: ТОП-7 озер

Де відпочити біля Львова: скелі Довбуша


       Підгорецький замок, село Підгірці


Містечка, села, замки: ТОП місць куди поїхати зі Львова на Трійцю фото

Підгорецький замок – розташований в с. Підгірці, Бродівського району Львівської області. Пам’ятка архітектури епохи пізнього Ренесансу і бароко, збудований протягом 1635-1640 років. Надзвичайно цікавий і красивий культурний об’єкт, , Також тут розміщений "Італійський парк" Навпроти нього, якщо пройтись по алеї, потрапите на Костел Воздвиження та св. Йосипа, що виконаний в стилі бароко.

За легендами, в Підгорецькому замку, живе справжній привид, а саме "Біла Панна", наче, колись давно, власник палацу вбив власну дружину та замурував її в стіну. З того часу, вона часто нагадує про себе. Сюди запрошувалась американська знімальна група програми "Мисливці за привидами" та українського шоу "Битва екстрасенсів", обидві підтвердили, що в замку є потойбічні сили. 2008 року Підгорецький замок потрапив до Переліку 100 пам’яток світу, що потребують негайної реставрації. 

Як дістатися: Добратися до Підгірців можна зі Львова, з автовокзалу "Північний" (вул. Б. Хмельницького 225) автобусами Львів-Броди, які відправляються щопівгодини.


Олеський замок, селище Олесько


Містечка, села, замки: ТОП місць куди поїхати зі Львова на Трійцю фото 1

Олеський замок – замок з XIII–XVIII століть, розташований у смт. Олесько, Буського району Львівської області, перша згадка в 1327 році – один з найдавніших замків України, ймовірно побудований одним із синів галицько-волинського князя Юрія Львовича. В замку і на прилеглій території відкрито музей, що відноситься до Львівської галереї мистецтв. Поруч з замком розташований парк.

Як дістатися: Добратися до Олесько можна зі Львова, з автовокзалу "Північний" (вул. Б. Хмельницького 225) автобусами Львів-Броди, які відправляються щопівгодини.

 


Золочівський замок, місто Золочів


Містечка, села, замки: ТОП місць куди поїхати зі Львова на Трійцю фото 2

Розміщений в м. Золочів Львівської області. Збудовано в 1634 році, впродовж  свого існування, він був фортецею, королівською резиденцією, панською садибою, тюрмою та навчальним закладом. На території знаходиться: В’їзна вежа, Китайський палац, Великий житловий палац, Королівський палац, равелін, також тут розміщено загадкові камені, написи на яких до сих пір не розшифровано (датовані кінцем XIV — початком XV століття), привезені з околиць Золочева.

Як дістатися: Добратися до Золочева найлегше  від кінцевої зупинки трамваю № 2, звідки йдуть автобуси прямі  автобуси на  Золочів.

Як дістатися: Зі Львова до Золочева зручно доїхати як маршрутними таксі з вул. Личаківської (неподалік від кінцевої зупинки трамваю №2) "Львів-Золочів", так і електричками від головного залізничного вокзалу чи автовокзалу "Північний" на вулиці Богдана Хмельницького, 225  (Львів-Золочів, Львів - Тернопіль)


Свіржський замок, село Свірж


Містечка, села, замки: ТОП місць куди поїхати зі Львова на Трійцю фото 3

Свіржський замок розташований у с. Свірж, Перемишлянського району Львівської області. В інтернеті подається інформація, що замок збудовано в 1530 році, такі ж цифри викарбувані на внутрішній стороні воріт замку, проте, на табличці при вході, рік заснування 1484. Замок оборонного типу. Навколо відкриваються чудові краєвиди: ставки, поля та ліси. Раніше в замку знімалось багато фільмів про Францію, фільм про "Д’Артаньяна і трьох мушкетерів". Замок знаходиться в напівзанедбаному стані.

Як дістатись: На автостанції №5, розташованій на вулиці Зеленій у Львові, сідаєте на маршрутні таксі Львів-Перемишляни, які курсують через Свірж, або на прямий автобус Перемишляни - Свірж.  Транспорт на  Свірж відправляється через півгодини - годину.

На власному транспорті зі Львова до Свіржа дістанетесь швидше, адже відстань становить лише  40 кілометрів.


Унівська Лавра, село Унів


Містечка, села, замки: ТОП місць куди поїхати зі Львова на Трійцю фото 4

Свято-Успенська Унівська Лавра Студійського уставу. Цікавий об’єкт, який знаходиться по дорозі від Свірзького до Золочівського замку, котрий обов’язково варто відвідати віруючим людям. Лавра в Уневі – один з найдавніших монастирських комплексів. Тут можна помолитись, попити цілющої водички, погуляти, зібратись з думками та відпочити.

Як дістатися: До Унева  є прямий автобус, який відправляється з автостанції, розташованої на Личаківській, 154.

Автівкою до Унева можна доїхати менше, ніж за годину.

 


Замок у Старому Селі


Містечка, села, замки: ТОП місць куди поїхати зі Львова на Трійцю фото 5

Однією з найбільших фортифікаційних споруд України є замок в Старому Селі (Пустомитівський район, Львівська область). Незважаючи на занедбаний стан, фортеця дотепер вражає своїми масштабами та величчю. На жаль, стоїть вона осторонь туристичних маршрутів і лише пасажири потягів, що проїжджають повз, захоплено милуються його красою та зрідка його навідуються поодинокі туристи.

Площа замку – біля двох гектарів, що робить замок в Старому Селі одним з найбільших в Україні. Все, що вціліло від нього – це масивні кріпосні стіни завширшки близько двох метрів і заввишки близько п’ятнадцяти метрів, які укріплені контрфорсами, і три вежі (у минулому їх було шість). Із зовнішнього боку стіни і вежі декоровані на одному рівні аркатурою – рядом глухих арок-заглиблень. Одна з башт прикрашена кам’яної короною.

Як дістатися: Зі Львова до Старого Села можна дістатися з приміського залізничного вокзалу електропоїздами Львів-Ходорів або Львів-Жидачів. У селі є залізнична станція відразу біля замку (25 км) і зупинка біля дерев'яної церкви (22 км). 


Також можна дістатися маршруткою з автостанції №5 на вулиці Зеленій. 

Автомобілем треба виїхати по Зеленій за межі Львова в напрямку села Давидів, потім повернути  праворуч навпроти цвинтаря перед селом Водники.  Дорога виведе Вас прямісінько до замку.


Городок


Містечка, села, замки: ТОП місць куди поїхати зі Львова на Трійцю фото 6

Місто розтащоване за 25 км від Львова. У Городку є багато привабливих сакральних будівель – Церква Святого Духа,  Костел Воздвиження Святого Хреста, Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці (1633 р.), Церква св. Івана Хрестителя (1754 р.), Церква Святого Миколая з дзвіницею (1510 р.), Церква Преображення XV ст. (колишній францисканський монастир). Варто відвідати ратушу, що була побудована у 1832 році у класичному стилі. Вона розташована на південному розі центральної площі міста. Також варто прогулятись Старим парком, де колись височів Городоцький замок.

Як дістатися: маршруткою або залізницею. До  Городка можна добратися поїздом сполученням "Львів – Мостиська ІІ" або іншими потягами, які курсують через районний центр. Перший рейс в 05:12 .

Маршрутки зі Львова до Городка починають курсувати із 06:05 години і їздять до 22.00.

Повернутись до Львова можна і поїздами:  14:20, 17:36, 19:48 та 20:45.


                          Жовква


Містечка, села, замки: ТОП місць куди поїхати зі Львова на Трійцю фото 7

 

Жовква - районний центр, розташований за 25 кілометрів від Львова і за 35 від польського кордону.

Монастирі, старовинні житлові будівлі, торгові кам’яниці, дерев’яні церкви, фортифікаційна синагога і, звичайно ж, замок, мальовнича площа Ринок на фоні пагорбів Розточчя – це все можна побачити у Жовкві.

Центр міста початку ХVІІ століття добре відреставрований. Варто подивитися ринкову площу, яка для такого містечка є досить великою – 120Х120 метрів. Варто завітати і в замок, розташований на Вічевій площі та оглянути численні сакральні споруди.

Як дістатись: електричкою Львів - Рава-Руська (двічі на день). Перева між черговим рейсом - 7 огодин. Дорога займе  - 1.20 хв. Можна також добратися маршруткою Львів-Жовква (151) з площі Святого Теодора. Автобуси ходять щопівгодини.


Сколе


Містечка, села, замки: ТОП місць куди поїхати зі Львова на Трійцю фото 8

Сколе розташоване за 110 км від Львова. У Сколе збереглась єдина повністю дерев'яна церква святого великомученика Пантелеймона XVI століття. Поряд з церквою розташована також дерев'яна дзвіниця XVII століття. Храмовий комплекс є яскравим взірцем старовинної сакральної архітектури. Із сакральних споруд варті уваги також церква Різдва Пресвятої Богородиці (збудована 1895 року) та римо-католицький костьол Семи скорбот Діви Марії (1895 року), чиї дзвіниці по-особливому виглядають на фоні далеких гір.

У цьому невеликому містечку досить мирно співіснують і пам’ятник радянським воякам, і меморіал героям УПА. Архітектурно здивують вас Будинок колишніх сколівських магнатів та Палац баронів Ґредлів в присілку Сколе – Демні.

Також, будучи у Сколе, можна скористатись нагодою і прогулятися пішохідними туристичними маршрутами, яких є доволі багато:

стежка "Долиною річки Кам'янка" (4 км);

стежка "Бучина" (1.4 км);

стежка "Сколе — г. Лопата" (12 км);

стежка "Сколе — водоспад Гуркало" (13 км).

Як дістатися: До Сколе можна доїхати маршрутками з АС-8 (головний залізничний вокзал):  04:40 і до 21:30 з інтервалом у 30 – 50 хвилин. А також поїздами: Львів-Ужгород, Львів - Мукачево, Київ - Ужгород.

Автомобілем до Сколе можна добратися менше, ніж за 2 години.


Самбір


Містечка, села, замки: ТОП місць куди поїхати зі Львова на Трійцю фото 9

Місто Самбір знаходиться на відстані 76 км від обласного центру. Самбір розташований на перехресті автодоріг Львів — Ужгород і Дрогобич —Перемишль. Це один із культурних, туристичних і військових центрів Львівщини, і п'яте за населенням місто у області.

А ще Самбір знаменитий своєю церквою Різдва Пресвятої  Богородиці  17 ст., де зберігаються мощі св. Валентина та чудотворна Самбірська Богоматір.

У  Самборі варто подивитися також такі пам’ятки архітектури, як парафіяльний костел Матері Божої і щастя святого Івана Хрестителя (1530—1568), рештки Самбірського замку XVI ст. — мисливський будинок та залишки валів, костел та монасти оо. Бернардинців XVII ст., монастир Бригідок XVII ст., Самбірська ратуша XVII—XIX ст., ансамбль кам'яниць на площі Ринок (XVII—XX ст.), залишки міських оборонних споруд.

 Як дістатися: Зі Львова до Самбора відправляються маршрутки із  Двірцевого  автовокзалу ( біля Головного залізничного вокзалу). Їхати можна автобусами Львів - Турка, Львів -Підбуж, Львів- Нижанковичі.

 До Самбора зі Львова також можна дістатися залізницею: поїздами Київ-Трускавець, Львів-Солотвино, електричкою Львів-Сянки.

Зранку зі Львова залізничним транспортом можна виїхати о 06:49 (Львів-Сянки) чи 09:30 (Львів-Сянки) і прибути до Самбора о 08:47 та 11:25 відповідно.

Найпізніше  із Самбора до Львова можна добратися о 20:12 (Сянки-Львів) чи о 21:29 (Трускавець-Київ) та прибути до Львова о 22:30 та 22:46 відповідно.

Автівкою зі Львова до Самбора можна доїхати за 1,5-2 години.


Тернопіль


Містечка, села, замки: ТОП місць куди поїхати зі Львова на Трійцю фото 10

Тернопіль – обласний центр, розташований за 127 км від Львова. Тернопіль – це місто-парк.  Особливо ж гарним та святковим місто стає у травні, коли розцвітають каштани, яких дуже багато на тернопільських вулицях.

Головна окраса міста – озеро, що прямісінько у центрі міста, - улюблене місце відпочинку кожного тернополянина.

Як і в кожному західноукраїнському місті, у Тернополі є свій замок. Вік його більш ніж поважний – початок спорудження датується 1540 роком. На пагорбі біля ставу височіє Церква Воздвиження Чесного Хреста, або, як її називають тернополяни, Надставна церква чи просто – церква над ставом. Ще один старовинний храм – церква Різдва Христового, або Середня, на розі вулиць Руської та митрополита Мстислава, одна з найдавніших споруд міста.

Як дістатися: З автовокзалу ( вул.Стрийська, 109), починаючи з 7.15 ранку і до 18.15 вечора відправляються прямі автобуси на Тернопіль. Крім автобусів з головного залізничного вокзалу відправляються електрички і поїзди, які проходять через Тернопіль.


Кам’янка Бузька


Містечка, села, замки: ТОП місць куди поїхати зі Львова на Трійцю фото 11

Кам’янка-Бузька (до 1944 року Кам’янка-Струмилівська, або Кам’янка-Струмилова) — місто, районний центр Кам’янка-Бузького району Львівської області, розташоване за 43 км на північний схід від Львова.

У Кам’янці-Бузькій варто побувати в  ратуші, в  приміщенні якої зараз знаходиться Кам’янка-Бузька міська рада, подивитися костел Успіння Богородиці — неоготичний храм, побудований за проектом Теодора Тальовського., церкву святого Миколая, (дерев’яна церква, зведена у 1667 році із дзвіницею 1762 року), церкву Різдва Богородиці (1878-82 рр).

Як дістатися: Добратися зі Львова до Кам’янки-Бузької можна нічним потягом "Чернівці-Ковель". Дорога займе трохи більше години.Зауважте, що потяг курсує лише по парних числах. Також на Кам’янку-Бузьку можна доїхати автобусом.

З львівської АС № 2 в напрямку Кам'янки їх є жостатньо. Дорога займе  менше, ніж годину.  Відстань до Кам'янки- Бузької  -40 км,  поїздка автомобілем займе -20-30 хвилин не більше, адже нещодавно до районного центру зробили прекрасну трасу.

Дивись ще:

Гід туриста: відпочинок на Західній Україні

Бограч, голубки, токан: ТОП-10 автентичних страв Закарпатської кухні

Вогонь і м'ясо, середньовіччя та фестиваль ріплянки: ТОП фестивалів весни-2017 на Західній Україні (оновлено)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах