День Миколая: що можна і чого категорично не варто робити 19 грудня

Що можна і чого категорично не можна робити у День Cвятого Миколая, 19 грудня.

Що можна і чого категорично не можна робити у День Cвятого Миколая, 19 грудня.

Дозвілля та їжа
19 грудня 2022 09:50

19 грудня православні християни відзначають День Святого Миколая Чудотворця – помічника усіх, хто опинився в біді або скорботі. Миколай відомий своїми добрими справами і служінням Богу.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про Миколая відомо, що з юного віку він отримав духовний сан і став проповідувати, а свою спадщину віддав на благодійність. Святий рятував від смерті і хвороб, визволяв полонених, повертав зір, мову, позбавляв кульгавості, допомагав у фінансовій скруті… Не дивно, що нині люди моляться перед іконою Чудотворця, звертаючись до нього з будь-якими проханнями. 

Цього дня не можна сваритися і обов'язково треба допомогти тим, хто звернеться до  вас за допомогою.

Дітям – цукерки, дорослим – пиво

У День Святого Миколая чемні діти завжди знаходять під подушкою подарунки.

Святий Миколай залишає подарунки під подушкою. 

У ніч з 18 на 19 грудня чемні дітки знаходять під подушкою подарунки, а неслухняним дістаються різки.

Після церковної служби 19 грудня влаштовується веселе свято, яке називали братчини. Всі частування купувалися у складчину і братчини були свого роду обрядом примирення ворогів і прощення всіх образ. Оскільки у цей час йде різдвяний піст, то основними стравами на Зимового Миколая були пироги з капустою і грибами. На столі обов'язково було пиво, яке варили з ячменю нового врожаю.

Час шити нову сукню

Деня Святого Миколая - саме час подумати про нове вбрання.

Деня Святого Миколая - саме час подумати про нове вбрання.

У минулі століття в день Зимового Миколая здійснювали різноманітні угоди, укладали договори, тому що були впевнені, що цього дня ніхто не піде на обман, оскільки Миколай Чудотворець покарає шахрая і відновить справедливість. До цього свята у містах відкривалися численні ярмарки, де встановлювалися остаточні ціни на хліб і борошно. Дівчата з цього часу починали підготовку до свят – шили нові вбрання, готувалися до святочних ворожінь.

Гадання на Миколая

На Святого Миколая дівчата збиралися разом і ворожили.

На Святого Миколая дівчата збиралися разом і ворожили.

Хоча Миколай – християнський святий, але дівчата ніколи не були проти зібратися разом й поворожити на майбутню долю.  У хід йшли будь-які речі, щоб були під руками. От хоча б обручка заміжньої подруги… Незаміжня дівчина підвішувала її на своєму волоссі над склянкою з водою і дивилася, що буде далі. Якщо обручка вдарялася об край – сватів цьогоріч чекати не варто, доведеться дівувати ще. А якщо швидко крутилася над склянкою, але не "дзенькала" – бути весіллю! Якщо ж перстеник рухався повільно – це означало, що дівчина вийде заміж два рази, мінімум.

Ще одне гадання не для слабкодухих панянок, адже треба вийти опівночі на перехрестя і слухати, що відбувається навколо. Якщо дівчина почує веселий сміх – то рік буде вдалим і, швидше за все, вона вийде заміж. Якщо плач – то весілля в цьому році буде не у неї.

Нині дівчата часто ворожать із кухонним ножем. Це ворожіння дуже нагадує гру у "пляшечку". Тому задля власної ж безпеки VG Львів вперто рекомендує замінити гострий предмет на щось більш безпечне. По краях дошки необхідно покласти папірці з відповідями: "так", "ні, "потерпи", "цурайся хибних друзів", "чекайте доброї новини", "прийде лист", "успіх у справах", "гість, якого не чекали", "любов", "за журбою радість", "новий шанувальник", "несподівана зустріч", "довга дорога". Щоб отримати повну відповідь на своє питання – крутити потрібно три рази.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах