Не ведись: 7 фейків про коронавірус і карантин

7 фейків про коронавірус і карантин

7 фейків про коронавірус і карантин

Дозвілля та їжа
23 березня 2020 17:46

Зважаючи на пандемію коронавірусу у світі, ця тема стала найбільш обговорюваною й в Україні. Після запровадження карантину, в соціальних мережах все частіше поширюють неправдиву інформацію щодо COVID-19, яка провокує паніку у людей.

VG Львів зібрав 7 найпопулярніших фейків про коронавірус і карантин, у які в жодному разі не слід вірити.   

За дітей на вулиці – штраф

Протягом останніх днів у батьківських спільнотах в соціальних мережах поширювали повідомлення про заборону дітям гуляти на вулицях під час карантину. Це не на жарт налякало матусь, адже сума штрафу за таке «праворушення» вражає – від 1,7 тисячі гривень до 5,1 тисячі гривень, або ж позбавлення волі до п’яти років. Цікаво, що контролювати перебування дітлахів на вулицях має неіснуюча патрульна служба. 

Не ведись: 7 фейків про коронавірус і карантин фото 1Не ведись: 7 фейків про коронавірус і карантин фото 1

Це фейкове повідомлення наробило багато паніки серед юзерів. Хоча під час карантину справді варто залишатись вдома, щоб убезпечити себе та своїх рідних, проте немає жодної заборони виходити на вулицю, як для дорослих, так і для дітей.

10 ідей: чим зайнятися вдома під час карантину

Вертольоти над Львовом

Не ведись: 7 фейків про коронавірус і карантин фото 2 1Не ведись: 7 фейків про коронавірус і карантин фото 2

Ще одне неправдиве повідомлення, яке наробило багато галасу серед містян –  вертольоти над Львовом, які "запускатимуть ліки". Цю інформацію жваво обговорювали у соціальних мережах, деякі львів’яни навіть скаржились, що справді бачили вертольоти, які пролітали над їхніми будинками, та радили сусідам зачиняти вікна на ніч. Від такого ажіотажу не втримався навіть мер Львова Андрій Садовий.

"Якщо колись і буде заплановане розпилювання дезінфікуючих засобів з літаків над Львовом (УВАГА – ніколи не буде), то ви про це дізнаєтесь з офіційних каналів інформування про боротьбу з поширенням COVID-19", – написав Андрій Садовий.

Ліки від коронавірусу

Не ведись: 7 фейків про коронавірус і карантин фото 3 2Не ведись: 7 фейків про коронавірус і карантин фото 3

Поки у світі борються з поширенням коронавірусу Covid-19, та намагаються знайти ліки від нього, одна з київських фармацевтичних компаній уже рекламує медичний препарат «Декасан», який «діє на усі складні віруси, включаючи коронавіруси».

Та, на жаль, це брехня, адже ліків проти коронавірусу вчені ще не винайшли.

За словами львівської телеведучої Zaxid.net Мар'яни Романяк, яка знімалася у рекламному ролику препарату "Декасан", відео зняли 22 січня. Взимку в ефір вийшла реклама, сценарій якої був погоджений перед зйомками, а 15 березня вона побачила ролик із кадром, якого раніше не було – про дію на коронавірус.

Кінокарантин: ТОП-7 фільмів жахів про епідемії та віруси

Дезінфектори ходять по квартирам

Не ведись: 7 фейків про коронавірус і карантин фото 4 3Не ведись: 7 фейків про коронавірус і карантин фото 4

19 березня львів’ян ошелешила дивна історія — до квартири пенсіонерки прийшли невідомі у захисних костюмах, видаючи себе за дезінфекторів. Вони сказали, що мають доручення провести дезінфекцію у всіх оселях. На щастя, жінка не повірила та не відчинила двері незнайомцям. Правоохоронці припускають, що чоловіки хотіли пограбувати помешкання.

У мерії закликають львів’ян не відчиняти двері незнайомцям, навіть, коли непрохані гості кажуть, що прийшли від офіційних органів. А про такі інциденти рекомендують повідомляти соціальних працівників або правоохоронців.

У Львові лупцюють усіх, хто кашляє

Чергова брехня, яку поширювали навіть у найпопулярніших спільнотах та на офіційних сайтах кількох ЗМІ – відео, на якому начебто в львівському автобусі сталася бійка через те, що один із пасажирів нібито кашляв та мав ознаки коронавірусу.

Таку інформацію спростували в пресслужбі СБУ. За словами кіберфахівців, конфлікт в громадському транспорті дійсно був зафіксований, проте значно раніше, і жодним чином не пов’язаний із пандемією коронавірусу. Також це відео раніше поширювали як ситуацію у громадському транспорті Вінниці.

«Першоджерелами розміщення цього відео стали боти, зокрема, й проросійського спрямування. Згодом ці матеріали стали активно поширювати на сепаратистських та проросійських ресурсах. Аномальне вірусне поширення матеріалу вказує на залучення ботоферм для дестабілізації ситуації», — пояснили походження фейку в СБУ.

Закрили метро у Львові

А це, мабуть, єдиний фейк, який не навіяв паніку, а навпаки – спровокував багато сміху. Йдеться про російське видання "Ведомости", яке 16 березня опублікувало новину про закриття в Україні метрополітену у Києві, Харкові та Львові.

Не ведись: 7 фейків про коронавірус і карантин фото 5 4Не ведись: 7 фейків про коронавірус і карантин фото 5

Новина вийшла під заголовком "Україна закриває метрополітени через коронавірус". У тексті матеріалу йшлося про указ президента Володимира Зеленського щодо обмеження роботи метро у зв'язку з оголошенням в Україні карантину. Цікаво, що указ дійсно вийшов, проте йшлось про метрополітени у Києві та Харкові. А ось щодо Львова, то як можна закрити те, чого немає?  

Лікують дитину від коронавірусу

І свіжа брехня, яку лише сьогодні, 23 березня, почали поширювати у соціальних мережах. Отож, цього разу львів’янам розповідають про дитину, яка нібито захворіла на коронавірус, та просять пожертвувати кошти, адже для госпіталізації потрібно аж 50 000 гривень. Шахраї працюють за звиклою схемою – розсилають повідомлення здебільшого у чати батьків.

Не ведись: 7 фейків про коронавірус і карантин фото 6 5Не ведись: 7 фейків про коронавірус і карантин фото 6

На щастя, на Львівщині нині немає дітей, які захворіли на COVID-19. Але найголовніше, в Україні хворих на коронавірус лікують безкоштовно!

Додамо, що не варто вірити інформації від сумнівних людей і джерел, особливо, якщо в ній не вказано автора, немає дати, відсутня конкретика і вказівка на джерело. І перш ніж панікувати, будь-яку інформацію про коронавірус і карантин неодмінно слід перевіряти. Це можна зробити, зокрема, отут: 

Сайт Львівської міської ради;

Facebook міського голови Львова Андрія Садового;

Facebook і Telegram "Львів VS коронавірус";

Інформаційний портал VG Львів.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах