Picasso, Дім Легенд, Дворик забутих іграшок: непопсові місця, які втратив Львів

Picasso, Дім Легенд, Дворик забутих іграшок: легендарні місця, які втратив Львів. Фото:Холдинг емоцій «!FEST».

Picasso, Дім Легенд, Дворик забутих іграшок: легендарні місця, які втратив Львів. Фото:Холдинг емоцій «!FEST».

Дозвілля та їжа
18 червня 2020 11:20

У Львові розібрали і вивезли на смітник неформальний музей просто неба «Дворик забутих іграшок». Новина про це сколихнула мережі. Юзери публікували світлини з уже неіснуючого дворика і ділилися спогадами про своє перебування там.

VG Львів вирішив згадати, які непопсові місця втратив Львів останнім часом.

Дворик забутих іграшок

Дворик покинутих іграшок був популярним місцем серед туристів. Фото: Українська правда.Дворик покинутих іграшок був популярним місцем серед туристів. Фото: Українська правда.

Колоритний дворик на вулиці Князя Лева, 3 у центрі міста був популярним серед львів'ян і потрапляв у рейтинги цікавих місць Львова, про які невідомо туристам.

Зібрав незвичайну колекцію мешканець будинку Василь Глушковський для свого онука. Він поставив гойдалку, зробив пісочницю, змайстрував фонтан та прикрасив подвір’я іграшками, які приніс з дому, від родичів та друзів. Так звичайний двір перетворився на музей. Згодом у старих сервантах та на поличках розмістили забавки, неподалік поставили вазони з квітами, на стінах почепили картини. Та цього всього вже немає… Нині онукові Глушковського вже 12 років і у хлопця вже зовсім інші забавки.

Дім Легенд

Кінець епохи: дракон з Дому Легенд не пережив коронавірусу. Фото: «!FEST». Кінець епохи: дракон з Дому Легенд не пережив коронавірусу. Фото: «!FEST».

Смоґ не пережив коронавірусу. Хоча Дім Легенд закрили для відвідувачів ще у 2019 році, проте Дракона демонтували вже під час карантину. Металевої легенди не стало наприкінці квітня.

Дракона з Дому Легенд відправили на металобрухт. Фото: Руслан КошівДракона з Дому Легенд відправили на металобрухт. Фото: Руслан Кошів

«Будинок сажотруса та його сім'ї, де живуть львівські легенди. Сажотрус та його сім'я збирають книги про Львів у своїй бібліотеці, пильнують львівських левів, стежать за рівнем води в Полтві і рахують, чи хто не вкрав пару метрів старої австрійської бруківки. Саме тут офіційно пильнують за львівським часом, щоб годинникова стрілка не відставала і йшла точно по-львівськи. Як коли треба почистити пару коминів, то сажотрус сідає на свого трабанта, припаркованого на даху, і так обминає львівські корки.  Вночі, коли сім'я засинає, легенди пильнує львівський смоґ з святоюрської гори», – ось так в Холдингу емоцій «!FEST» свого часу презентували популярний серед львів’ян і туристів «Дім легенд». Нині від нього залишилися лише яскраві фото і щемливі спогади.

Хіпі-бус

З площі Коліївщини у Львові забрали легендарний хіпі-бус. Фото: uaportal.com. З площі Коліївщини у Львові забрали легендарний хіпі-бус. Фото: uaportal.com.

Від популярного арт-об’єкту, встановленого перед кав’ярнею "Меделін" на площі Коліївщини, який роками приваблював туристів і містян, нині не залишилося і сліду. Місцеві мешканці розповідають, що хіпі-бус забрав евакуатор.

Замість хіпі-буса на площі Коліївщини тепер порожнє місце.Замість хіпі-буса на площі Коліївщини тепер порожнє місце.

Власник легендарного хіпі-буса, який роками вабив на площу Коліївщини у Львові туристів, розповів, що бус поїхав на реставрацію. Адже його потрібно почистити від іржі, облущеної фарби та відремонтувати прогнутий капот. Пообіцяли, що вісля ремонту та чистки бусик заново розмалює художниця Богдана Давидюк. Окрім того, власники обдумують ідею зробити з буса ще й літню сцену. Можливо, хіпі-бус ще «реєнкарнується», але таким, як був, вже точно не буде ніколи…

Клуб Picasso

Найстаріший нічний клуб Львова закрили у березні. Фото: lmn.in.ua.Найстаріший нічний клуб Львова закрили у березні. Фото: lmn.in.ua.

Після 23 років роботи у Львові закрили найстаріший нічний клуб Picasso, що на Зеленій, 88. 23-й День народження і водночас прощальний концерт заплановали на неділю, 29 березня, але через карантин він так і не відбувся.

За словами власника Picasso Романа Кравчишина, останні кілька років клуб працював не так успішно як раніше. Закінчився і договір оренди. Виданню Zaxid.net Легендарну скульптуру Пабла Пікасса, яка розташована перед входом у клуб, Кравчишин   пообіцяв забрати.

Лівий берег

Замість "Львого берегу" у львівському Оперному театрі відкрили Opera Underground. Фото Холдинг емоцій "!FEST".Замість "Львого берегу" у львівському Оперному театрі відкрили Opera Underground. Фото Холдинг емоцій "!FEST".

Розташований у підвалі Львівської опери, ресторан «Львівий берег» був культовим місцем для багатьох. За легендою закладу – це був паб-музей, де у нестійкому середовищі зібрані мистецькі артефакти, які ївстигли врятувати. У кафе можна було побачити історію опери та балету від проекту Зигмунта Горголевського до вагітної богині Слави, прими Соломії Крушельницької, сценографій Лисенка чи особистих речей видатних діячів, доля яких торкнулась Оперного театру.

Проте, на початку 2019 року культове місце припинило існування. Замість "Лівого берегу" в оперному театрі відкрили Opera Underground. Заклад із концептуальними коктейлями з несподіваною подачею, наприклад, у вогнегаснику чи в моторі мотоцикла. Час диктує свої правила.

Лібрарія

Libraria Speak Easy Bar більше не існує. Фото: Libraria Speak Easy Bar. Libraria Speak Easy Bar більше не існує. Фото: Libraria Speak Easy Bar.

Libraria Speak Easy Bar теж не пережив карантину. Перший класичний speakeasy-бар ресторатора Вардкеса Арзуманяна «ховався» у провулку між вулицями Лесі Українки та Вірменською, не мав вивіски, але його легко, майже інтуїтивно знаходили меломани. Та що там казати, тут слухав джаз сам Френсіс Фукуяма!

Libraria Speak Easy Bar зарекомендувала себе як гарний майданчик для клубних виступів джазових виконавців з України та всього світу. Тут виступали Роберт Гласпер, Тейлор МакФеррін, Террас Мартін, Джамала, Рейчел Терріен, Фіма Чупахін, Наташа Лєбєдєва та Денис Аду, Лаура та Крістіна Марті, Міша Циганов та Олексій Коган, Ігор Закус та Ханс Пітер Салентін і багато інших яскравих музикантів. 

«Це єдиний за 25 років проект, який я закрив з сльозами на очах", – зізнався Вардкес Арзуманян.

Нагадаємо, 10 зоокутків Львова та області, де можна безкоштовно або за невелику плату подивитися на тварин і птахів. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах