Прогулянка на вихідні: 3 найцікавіші локації у парку «Знесіння»

Прогулянка на вихідні: 3 найцікавіші локації у парку «Знесіння». Фото: Львівська міськрада.

Прогулянка на вихідні: 3 найцікавіші локації у парку «Знесіння». Фото: Львівська міськрада.

Дозвілля та їжа
10 липня 2020 14:54

Регіональний ландшафтний парк «Знесіння» — одна з найбільших рекреаційних зон у Львові. Інша назва парку — «Kaizerwald» («Цісарський ліс»), залишена після відвідин Львова австрійським імператором Йосифом II. Парк має площу 153,1 гектара. Це ідеальний варіант сімейної прогулянки на вихідні.

VG Львів пропонує три найцікавіші туристичні зупинки у «Знесінні».

Зупинка № 1. «Маршрут здоров’я» — єдиний у Львові та Західній Україні

Зупинка № 1. «Маршрут здоров’я» — єдиний у Львові та Західній Україні. Фото: Львівська міськрада.Зупинка № 1. «Маршрут здоров’я» — єдиний у Львові та Західній Україні. Фото: Львівська міськрада.

Кілька тижнів тому вперше у Львові та в Західній Україні у парку «Знесіння» відкрили 5-кілометровий «Маршрут здоров’я», який складається із п’яти стежок. Три стежки для кардіонавантаження, ще дві - загальнооздоровчі. Кожна стежка має вказівники, стовпчики з кілометражами, стенди з інструкціями і лавочки для відпочинку. Все це потрібно для того, аби людина не заблукала, знала, які вправи їй робити далі, яку саме відстань вона пройшла, чи яку «стежку здоров’я» їй обрати. Адже на деяких із них є навіть кардіотренажери. Із часом кількість стежок планують лише збільшувати.

Зупинка № 2. Домівка врятованих тварин

Зупинка № 2. Домівка врятованих тварин. Фото: Львівська міськрада.Зупинка № 2. Домівка врятованих тварин. Фото: Львівська міськрада.

Кілька років тому «Знесіння» стало Домівкою для врятованих тварин. Все почалося з коня Орлика та кількох врятованих кіз, для яких парк став прихистком.

Із часом кількість врятованих тварин збільшувалася — і у парку вже офіційно запрацював зоологічний відділ зі штатом працівників, які доглядають за тваринами та які готують їм їсти. А годувати є кого. У зоовідділі перебуває близько 250 диких та свійських тварин і птахів. Для цих потреб навіть облаштовують окрему кухню та карантинне відділення. Гроші для харчування тварин зоовідділу надходять із бюджету міста і від благодійників.

Зупинка № 3. Дно Міоценового моря на горі Лева

Зупинка № 3. Дно Міоценового моря на горі Лева. Фото: Львівська міськрада.Зупинка № 3. Дно Міоценового моря на горі Лева. Фото: Львівська міськрада.

Багато мільйонів років тому теперішня територія парку була дном теплого моря. Вода зійшла і залишила після себе мушлі та молюски. Особливо це добре помітно на горі Лева, яку ще називають Лисою або Королівською. Верхній шар ґрунту гори всипаний ракушняком, молюски — у прижиттєвому положенні. А у підніжжі гори Лева археологи знайшли рештки періоду мезозою. Також це один із улюблених оглядових майданчиків туристів. Віднедавна сходження на вершину гори Лева стало ще й значно безпечнішим.

«Коли я обійняла посаду керівника парку, то насамперед ми зробили дерев’яні сходи, які роблять сходження безпечним і для туристів і, що важливо, для збереження структури ґрунту. Також ми зробили сходи на Чернечу алею. У парку ми обладнали цех для виготовлення паркових меблів, маємо столярів. За кошти міста закупили трактор і причеп. Тож все рідше з питань паркових меблів звертаємося до підрядних організацій. І в більшості випадків те, що потрібно для парку, робимо самі. Так з’явилися стилізовані стенди, лавочки, дерев’яні сходи та поручні, які роблять прогулянки рельєфною місциною безпечними», — розповіла директорка регіонально-ландшафтного парку «Знесіння», кандидатка сільськоогосподарських наук Уляна Тарас.

Додамо, що для дітей у парку є кілька дитячих майданчиків, а для охочих зайнятися спортом — спортивні майданчики. Такий підхід до організації роботи парку посприяв тому, що на його території помітно зменшилися випадки вандалізму.

Нагадаємо, що сьогодні, 10 липня, біля Львова відкриють новий нічний клуб «Zu Zu Beach Club» з басейном просто неба. Тож усіх бажаючих запрошують провести цей спекотний літній день на драйвовій вечірці з охолоджуючими коктейлями!

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах