Руїни з душею: 7 замків Львівщини, про які не розповідають туристам

7 замків Львівщини, про які не розповідають туристам. Фото: i.pinimg.com

7 замків Львівщини, про які не розповідають туристам. Фото: i.pinimg.com

Дозвілля та їжа
13 травня 2022 16:24

Коли розповідають про замки Львівської області, то зазвичай туристам радять відвідати вже відреставровані споруди давнини. Однак на території Львівщини є чимало пам’яток фортифікації, яким пощастило значно менше – вони вже перетворилися на руїни або близькі до цього. Та через свій занепад ці локації не є менш цікавими, а навіть навпаки – такі «непопсові» місцини стануть справжньою знахідкою для бувалих туристів.  

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

VG Львів розповість своїм читачам про сім замків Львівської області, про які не розповідають туристам.

Поморянський замок-палац

Поморянський замок-палац. Фото: ВікіпедіяПоморянський замок-палац. Фото: Вікіпедія

На річці Махновці у селищі Поморяни Золочівського району майорить занедбаний замок-палац, про який знають далеко не всі туристи. Раніше він входив в оборонну систему району і був улюбленим місцем перебування польських королів та вельмож, а у галереї замку були роботи видатних майстрів, в тому числі Рембрандта та Леонардо да Вінчі. Сьогодні тут збереглись лише два корпуси і кутова вежа. У південному корпусі розташована відкрита галерея.

Де: Львівська обл., смт Поморяни, вулиця Підзамча

Як доїхати: власним авто треба їхати трасою Львів – Тернопіль, за 27 км від Золочева.

Замок Острозьких

Замок Острозьких. Фото: digitaloceanspaces.comЗамок Острозьких. Фото: digitaloceanspaces.com

Мабуть, кожна людина, яка коли-небудь була у Старому селі, помічала великі занедбані руїни. Та колись ці руїни були потужним кам’яним укріпленням і замком, що займав 2 гектари і був оточений кріпосними стінами висотою до 16 метрів. Це була справжня фортеця, яка зазнала багатьох господарів, останній з яких перетворив її в звичайну пивоварню. А після цього замок занепав.

Замок-фортецю планують реставрувати та створити тут рекреаційний комплекс. Сьогодні ж туристи можуть прогулятись руїнами колись потужної споруди та на власні очі побачити, як могутні вежі віддають данину часу.

Де: Старе Село, Львівська область.

Години роботи: щодня з 12:00 до 22:00.

Добромильський замок (Гербутів)

Добромильський замок. Фото: photo-lviv.in.uaДобромильський замок. Фото: photo-lviv.in.ua

І ще один цікавий об'єкт, який не надто привертає увагу відвідувачів. Колись Добромильський замок споруджували з оборонною метою, він пережив пожежу і його навіть частково розібрали. Цікаво, що саме ця фортеця є найвищою на Львівщині, бо збудована на висоті 560 метрів над рівнем моря, що водночас робило її неприступною. Замок у Добромилі ніколи не був чиїмось постійним помешканням і, можливо, саме це спричинило його невтішну долю. Сьогодні замок перебуває у занедбаному стані, попри те тут збереглися: чотириярусна бастея, рештки житлових приміщень, два фрагменти мурів, залишки башти та фрагменти криниці у дворі.

Де: село Тернава, за 4 км на південь від міста Добромиля, що в Самбірському районі Львівської області.

Як доїхати: автомобілем потрібно рухатись шляхом Н13 на південний захід. У Самборі повернути праворуч у напрямку Хирова. За Хировом, не доїжджаючи до Добромиля, є знак – село Тернава. Дорога до замку починається в цьому селі. Щоб потрапити на гору, треба повернути на ґрунтову дорогу, що веде повз сільський цвинтар, там побачите поворот у бік замку (маленький червоний вказівний знак). Далі можливі два варіанти: або на повнопривідному автомобілі поганенькою дорогою, або пішки – підніматися доведеться близько 30-40 хвилин.

Бродівський замок

Бродівський замок. Фото: jimcdn.comБродівський замок. Фото: jimcdn.com

Замок у Бродах – унікальна історична пам'ятка фортифікаційних споруд 17 століття. Свого часу цей замок пережив пожежу, його підривали, грабували комуністи та підкоряли різні політичні сили. Це була важлива для всієї Речі Посполитої оборонна споруда. Однак його історія й досі залишається маловідомою для українців. Сьогоднішній стан замку невтішний. Навіть те, що збереглося до наших днів, продовжує руйнуватися.

Реконструкція Бродівського замку. Фото: Володимир ЧопРеконструкція Бродівського замку. Фото: Володимир Чоп

Де: у місті Броди, на вулиці Замковій, 1а.

Як доїхати: Потяги в напрямку Бродів та електрички Львів-Здолбунів відправляються з головного залізничного вокзалу. А автомобілем потрібно їхати трасою Чоп-Київ. Відстань – 100 км.

Замок у Мурованому

Замок у Мурованому. Фото: ВікіпедіяЗамок у Мурованому. Фото: Вікіпедія

Про те, що колись у Мурованому був замок, знають, мабуть, лише мешканці цього села і кілька краєзнавців. Хоча й герб села натякає на наявність замку. А все тому, що від колись могутнього замку залишились лише ледь помітні руїни: фрагменти мурів, вали замчища зі стрімкими схилами глибокого рову та залишки каналу. За легендою, саме у цьому замку 26 травня 1604 року Лжедмитрій (Дмитрій Самозванець) просив руки у Марини Мнішек, мабуть, найбільш неоднозначної жінки Східної Європи початку XVII століття. Звідси і почався похід Лжедмитрія на Москву. До речі, похід був успішним і йому навіть вдалось посидіти два місяці на московському троні. Але незадоволене поведінкою польських поміщиків народне ополчення вигнало поляків з московських земель, Лжедмитрія стратили, а Марину Мнішек постригли в монахині.

Де: у селі Муроване Старосамбірського району. Замок розташований неподалік від автошляху Т 1401 (Старий Самбір — Хирів) і залізниці Самбір — Хирів.

Комарнівський замок

Комарнівський замок. Фото: photo-lviv.in.uaКомарнівський замок. Фото: photo-lviv.in.ua

Якщо ви любитель старожитностей і замкової архітектури, тоді вам у Комарно! Тут досі є один з декількох замків, що належать сімейству магнатів Лянцкоронських. Комарнівський замок було закладено ще в 15 столітті, а до сьогодні навколо фортеці збереглись земляні вали, які колись захищали будівлю. На жаль, цей замок не є популярним туристичним місцем, тож його територія нині слугує футбольним полем.

Де: на виїзді з міста Комарно, що в Городоцькому районі Львівської області.

Звенигородський замок

Місце, де, ймовірно, був Звенигородський замок. Фото: ZAMKI-KREPOSTI.COM.UAМісце, де, ймовірно, був Звенигородський замок. Фото: ZAMKI-KREPOSTI.COM.UA

Сьогодні важко повірити, що колись у Звенигороді був замок, який слугував стратегічно важливим укріпленням. Адже тепер про колишні часи нагадують лише руїни стародавнього забутого замку. Тай інформації про нього збереглось небагато: він був побудований в період з 1714 по 1717 гетьманом Сенявським  на відкритому майданчику і своїми обрисами повторював структуру стародавнього міста Звенигород. Замок мав чотирикутне планування з бастіонами в кожному з кутів. Нині Звенигородський замок мало нагадує величний палац, адже більше схожий на пустир з рідкісними вкрапленнями руїн.

Де: у селі Звенигород, що в Пустомитівському районі Львівської області.

Історичні експозиції та привиди: 5 замків Львівської області, які варто відвідати

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах