П'ять легендарних львівських кав'ярень, які досі працюють
П'ять легендарних львівських кав'ярень, які досі працюють
Дозвілля та їжа
16 травня 2022 09:50
П'ять легендарних львівських кав'ярень, які досі працюють Фото: unsplash.com/Renate Vanaga

У багатьох людей Львів здавна асоціюється насамперед із запашною кавою. На вузеньких вуличках старовинного міста Лева працює чимало атмосферних та тематичних кав’ярень, які безупинну приваблюють туристів і самих львів’ян. А деякі з них мають настільки цікаву та давню історію, що аж подих перехоплює!

VG Львів розповість шматочки з історії п’яти легендарних львівських кав'ярень, які досі працюють.

Атляс

Атляс
Атляс Фото: lv.cf.ua

Наприкінці XIX – на початку XX століття найпопулярнішою кнайпою Львова був «Атласс». Назва закладу пішла від прізвища першого господаря –   знаменитого єврейського горілчаного монополіста і винахідника деяких спиртних напоїв (сметанківки і атлясівки). З часом кнайпа перейшла до його зятя Едзя Тарлерського, про почуття гумору та чуйність якого львів’яни можуть розповісти чимало історій. Цікаво, що саме у кнайпі «Атласс» з’явилась перша платна вбиральня. Тож як хтось хотів піти до туалету, казав, що «йде до пана Едзя». А тепер, при відкритті сучасного «Атлясу», господарі постарались максимально зберегти атмосферу того часу в інтер’єрі.

Де: на площі Ринок, 45 у Львові

Коли приходити: щодня, з 9:00 до 0:00

Шотландська (Шкоцька) кав’ярня

Шотландська (Шкоцька) кав’ярня
Шотландська (Шкоцька) кав’ярня Фото: tomato.ua

Шкоцька кав’ярня відкрила свої двері першим відвідувачам ще у 1909 році. І ця кав’ярня справді легендарна, адже вона буквально народила «шотландську математичну школу» – звідси й назва. Як? Кав’ярня розташована неподалік від старої будівлі Львівського університету, тож саме тут львівські математики часто обговорювали свої теорії, розв’язували задачі і робили записи одразу на мармурових столиках кав'ярні, а пізніше — у так званій «Шотландській книзі», останні записи в якій датуються 1941 роком. У 2021 році з нагоди 85-ї річниці створення всесвітньовідомої «Шотландської книги» та відзначення внеску Львівської математичної школи у розвиток світової математики, на фасаді будинку «Шотландської кав'ярні» відкрили інформаційну таблицю.

Де: на проспекті Шевченка, 27 у Львові

Коли приходити: щодня, з 8:00 до 23:00

Вірменська кав’ярня

Вірменська кав’ярня
Вірменська кав’ярня Фото: 032.ua

В далекому 1979 на одній з найстаріших вулиць – Вірменській – відкрилась кав’ярня, якій судилось стати культовою. Попри те, що «Вірменка» славилась найсмачнішою кавою, вона стала місцем, де збиралися хіпі. Новина про тусовку ширилась Союзом, тож сюди з різних куточків з’їжджались неформали, пацифісти, художники, актори, рок-музиканти тощо. У «Вірменці» було лише сім столиків, тож черга за кавою вишикувалась аж на вулицю. Звідси й добра львівська традиція – виходити з кавою надвір і сидіти з нею прямо на тротуарі чи де вийде. Оскільки у радянський час такі посиденьки були забороненими, то відвідувачі частенько переслідувала міліція. «Вірменка» й сьогодні прожовжує бути втіленням літопису Львова. Зараз серед постійних відвідувачів можна побачили львівських істориків та екскурсоводів, художників, поетів тощо. Також це улюблена кав’ярня відомого львівського хіпі Аліка Олісевича. У 2016, 2017, 2018 роках її було обрано «Найкращою кав'ярнею Львова» в рамках «Lviv Coffee Festival».

Де: на вулиці Вірменській, 19 у Львові

Коли приходити: щодня, з 9:00 до 23:00

Під синьою фляжкою

Під синьою фляжкою
Під синьою фляжкою Фото: bluebottle.lviv.ua

Цей заклад назвали на честь першої кав’ярні, яку відкрив у Відні галицький шляхтич Франц-Юрій Кульчицький. Будинок, у партері якого тепер працює кав’ярня, містився в православній дільниці і був збудований вірменином Вартановичем у 1501 році. З того часу кнайпа «Під синьою фляжкою» працює для всіх охочих. І тут час зупинився не лише для речей, але й для рецептів приготування напоїв та страв, які були найбільш популярними в народів, що населяли Австро-Угорську Імперію. Цікаво, що саме у цій кав’ярні відбувалися події, описані Романом Іваничуком в романі «Манускрипт з вулиці Руської».

Де: на вулиці Руській, 4 у Львові (у дворі)

Коли приходити: щодня, з 10:00 до 22:00

Віденська кав’ярня

Віденська кав’ярня
Віденська кав’ярня Фото: facebook.com/ViennaCoffeeHouseLviv

«Віденська кав'ярня» – одна з найперших львівських кав'ярень, що розпочала свою роботу ще з середини XIX століття. Відвідувачами «Віденки» були найвідоміші львів’яни – Михайло Грушевський, генерал Тарнавський, Станіслав Людкевич, Володимир Гнатюк, Іван Франко… Також зустрічі тут призначали міські урядовці. Вона досі працює поруч із Оперним театром. Інтер’єр наповнений класичною австрійською автентичністю – дизайн у світлих відтінках, аркові переходи, різьблені меблі з натурального дерева, піаніно в центрі залу.

Де: на проспекті Свободи, 12 у Львові

Коли приходити: щодня, з 9:00 до 21:00

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах