Ведмеді, мінеральні води і водоспади: Що подивитися дорогою на Синевир

Ведмеді, мінеральні води і водоспади: Що подивитися дорогою на Синевир

Ведмеді, мінеральні води і водоспади: Що подивитися дорогою на Синевир Фото: Юрій Богун

Дозвілля та їжа
22 квiтня 2023 10:03
Автор: Юрій Богун

Високогірне озеро Синевир у Закарпатті вабить до себе туристів у будь-яку пору року. Розповімо і покажемо, де зупинитися і на що можна подивитися дорогою до нього.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зі Львова є кілька варіантів доїзду до Синевира. Дороги відремонтовані і вже не в такому стані, як були кілька років тому. Щоб було цікавіше, ми радимо їхати туди однією, а у зворотному напрямку – іншою.

Так, ми пропонуємо їхати до озера трасою Київ-Чоп через Стрий, згодом повернути а Моршин і Долину і, подолавши Вишківський перевал, трасою Долина-Міжгір’я-Хуст. А повертатися у Львів – через Закарпаття трасою Київ-Чоп (також через Стрий).

За умови, що будуть сили та час, недоїжджаючи до Стрия, мжна провернути ліворуч на Урич і подивитися скелі, Східницю, Трускавець і зоопарк у Меденичах. А звідти вже рушити до Львова через Пустомити.

Моршин

Першу зупинку дорогою зі Львова до Синевиру радимо зробити у курортному місті Моршин.

У рекламних проспектах, що виходили перед Першою світовою війною, Моршин порівнювали з найпопулярнішими європейськими курортами, називаючи його "галицьким Спа" та "галицьким Карлсбадом" (тепер Карлові Вари).

У бюветі міста-курорта доступні три види вод, які підходять для лікування захворювань кишково-шлункового тракту, печінки, підшлункової залози, жовчевого міхура й інших органівалення. 

У Моршині можна зайти на бювет, прогулятися парком, центральними вулицями, відвідати джерело Матінки Божої, або одне з двох озер – міське, чи лісове, випити кави і перекусити.

Урочище Шандра

Другу зупинку можна зробити вже в Івано-Франківській області біля безкоштовного джерела води насиченої сірководнем, що в урочищі Шандра (біля річка Свіча).

Ця місцина має дуже живописний вигляд. Мандрівники можуть не тільки набрати воду з джерела, а й спустися до річки та освіжитися.

Водоспад Правич

Водоспад в українських Карпатах, у Долинському районі Івано-Франківської області, на південь від села Мислівка.

Правич розташований він на потоці Багонка (ліва притока Свічі), в урочищі Правич, що в масиві Ґорґани.

Загальна висота перепаду води — понад 3 метри. Водоспад утворився в місці, де потік перетинає скельний масив флішового типу. Водоспад легкодоступний — розташований біля дороги.

Вишківський перевал

Вишківський перевал — один із перевалів в українських Карпатах. Розташований у південно-західній частині Ґорґанів, на вододілі річок Свічі та її притоки Мизунки. Висота над рівнем моря — 931 метр (за іншими даними — 988 метрів).

Розташований перевал між селами Мислівкою і Вишковом (звідси й назва), в межах Калуського району Івано-Франківської області. Перевалом проходить автошлях Долина — Хуст (Автошлях Р 21). Південний схил перевалу дещо крутіший, північний — більш пологий, спускається в долину річки Ільниці (ліва притока Свічі).

Деякі давніші джерела, наприклад довоєнні польські карти, помилково називають цей перевал одночасно Вишківським і Торунським, хоча насправді це два різні перевали (Торунський перевал розташований на південь від села Вишкова, а Вишківський — на північ).

Озеро Синевир

Синевир (інші назви — Синєвир, Морське Око) — найбільше озеро Українських Карпат. Розташоване в Хустському районі Закарпатської області та входить до складу Національного природного парку «Синевир».

Згідно з легендою, мальовниче озеро утворилося від потоку сліз графської доньки Синь на місці, де її коханого, простого верховинського пастуха Вира, за наказом графа, було вбито кам'яною брилою через його жебрацьке походження.

Озеро вважається найцікавішим об'єктом Національного природного парку «Синевир» і є однією з візитівок Українських Карпат. Воно розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря, має середню площу 4—5 гектарів, його середня глибина становить 8—10 метрів, максимальна — 22-24 метрів. 

Озеро утворилося в результаті потужного зсуву, спричиненого землетрусом близько 10 тисяч років тому. На висоті 989 метрів гірські кам'янисті породи стали на шляху швидкого струмка, утворивши греблю і повністю перегородивши вузьку долину. Улоговина, що при цьому виникла, заповнилася водою трьох гірських струмків.

Флора і фауна озера і навколишніх територій досить різноманітна. Тут водяться гірська козуля, європейський олень, ведмідь, рись, вовк, лисиця, борсук, горностай. У прозорій воді озера добре почуваються форель озерна, райдужна та струмкова. На прибережному просторі поширені близько 90 видів рослин занесених до Червоної книги України.

Люди своєю творчою фантазією намагаються доповнити красу природи. Архітектор Юрій Соломін вдало вписав оглядові майданчики в навколишній ландшафт. А на півострівці височить вирізана із червоного дерева скульптурна композиція «Синь і Вир» (скульптори Іван Бровді і Михайло Санич), яка знизу опирається на металеву основу. Висота монумента становить 13 метрів.

Біля озера працює сувенірний ринок, а також кафе, де можна поїсти.

Реабілітаційний центр бурого ведмедя

Реабілітаційний центр бурого ведмедя — спеціалізований центр реабілітації тварин, які зазнали жорстокого поводження або постраждали внаслідок стихійного лиха. Також це місце тимчасового перебування конфіскованих ведмедів, подальша доля яких вирішується в судовому порядку.

Центр діє з 2011 року на території Національного природного парку «Синевир», де ландшафтні та кліматичні умови відповідають природному середовищу існування ведмедів. Первинно для облаштування парку Міністерство екології виділило близько 2,5 мільйона гривень. зазначимо, що територію центру огороджено електромережею та відеоспостереженням, огорожена металевою сіткою.

Центр є популярним місцем відвідування туристами, вхід на територію платний. Ціна квитка для дорослих – 30 гривень, для дітей – 15 гривень.

Кам'янецький водоспад у Закарпатській області

Розташований в українських Карпатах (масив Внутрішні Горгани) у межах Національного парку «Синевир».

Кам'янецький водоспад розташований на лісовому потічку, що стікає східним схилом гори Кам'янки (1578 метрів) і впадає в річку Тереблю. Висота перепаду води — близько 6 метрів, висота над рівнем моря — близько 600 метрів

Слід зазначити, що у Карпатах існує ще один водоспад з такою ж назвою, його можна відвідати, повертаючись у Львів з Синевиру.

Кам'янецький водоспад у Львівській області

Розташований у Сколівському районі Львівської області, між селами Дубина і Кам'янка, в межах національного природного парку «Сколівські Бескиди».

Висота водоспаду — близько 7 метрів. Складається з одного каскаду, розділеного скельним виступом на два потоки. 

Біля водоспаду є сірководневе джерело мінеральної водин типу «Нафтуся» і Мертве Озеро (Журавлине). Вода в останньому дуже багата на сірководень. Вище Мертвого Озера розташований скелелазний район «Острів Паски».

Також біля Кам'янецького водоспаду можна буде поїсти. Наша команда рекомендує хачуватися у закладі «У лісничої Надії». Тут готують дуже смачні ребра на вогні і шашлик. 

Пообідавши і відпочивши, можна повертатися додому до Львова. А якщо ще залишилися сили і час – поїхати через Урич, Східницю, Трускавець, Меденичі і Пустомити.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах