7 фонтанів у Львові, біля яких можна охолодитися у спеку

7 фонтанів у Львові, біля яких можна охолодитися у спеку.

7 фонтанів у Львові, біля яких можна охолодитися у спеку. Фото: Юрій Богун.

Дозвілля та їжа
04 червня 2023 09:57
Автор: Юрій Богун

Під час спеки у Львові прохолоду можна знайти поруч із фонтанами. Тож влітку вони дуже популярні як серед туристів, які приїжджають до міста Лева, так і серед містян. Розповімо про 7 найцікавіших, на нашу думку, фонтанів у Львові, які неодмінно варто відвідати цього літа. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Фонтан біля Оперного театру

Фонтан біля Львівського Національного Академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької – новий сучасний водограй, який відкрили у 2020 році. Він є музичним, світловим, ароматизованим і метеозалежним (якщо раптом розпочнеться дощ, а для Львова це типове явище, фонтан автоматично вимкнеться).

Міні-метеостанція, розроблена інженерами, регулює напір і висоту струменя фонтану залежно від погоди і сили вітру. Синхронізація фонтану з оперним театром дозволяє насолодитися виставою не тільки всередині театру, а й ззовні.

Загалом у фонтані встановлено 72 форсунки, найбільші – у середині. Вода у них може підніматися на висоту 10 метрів. Найбільшу висоту биття струменів налаштовують на свята.

Обрис площі — силует скрипки, гриф якої примикає до Оперного театру. Струни виконані азбукою Морзе з RGB LED підсвічуванням і читаються, як «Місце можливостей». Відкритий для світу. Львів — місто кохання. Місто вільних людей.

У темний час доби фонтан підсвічується RGB LED підсвічуванням малого споживання. У гранітному мощенні, виконаному в двох кольорах: сірому і темно-сірому, також  встановлені лінійні LED підсвічування, які освітлюють площу в темний час доби.

Раніше музику з кольоровим освітленням вмикали двічі на добу: в обідню пору, орієнтовно о 12:00, і ввечері – о 18:00. Втім, через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, з 2022 року музику у фонтані не вмикають. Натомість біля фонтану часто влаштовують концерти для збору грошей на підтримку ЗСУ вуличні музиканти. 

Ще одна особливість фонтану, про яку ми вже згадували, – він є ароматизований. Тобто у техприміщенні можна засипати різні ароматизатори (кави, ванілі, шоколаду) і ці аромати виходитимуть від струменів води. 

Додамо, що також на площі встановлений питний фонтанчик і міні-макет Оперного театру.

Фонтан Да Вінчі 

Фонтан Да Вінчі у Львові.Фонтан Да Вінчі у Львові. Фото: zahid.espreso.tv.

Це один із найновіших фонтанів Львова. Його відкрили наприкінці квітня 2023 року, присвятивши Герою України Дмитру "Да Вінчі" Коцюбайлу та усім добровольцям російсько-української війни.

Пам'ятник виготовлений із кортенової сталі (з такого ж матеріалу виготовлений Меморіал Героїв Небесної Сотні у Львові).

"Іржаве покриття дало можливість у одне поєднати фонтан та Меморіал Героїв Небесної Сотні. Це елемент сучасності. Використовується у багатьох об'єктах в світі. Метал має елемент корозії, але цей корозійний процес зупинено", — розповів головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

За його словами, це є міцний метал, так задумано, це не є вада виробництва.

Фонтан на залізничному вокзалі

Ті, хто не був у Львові кілька років, опинившись на площі Двірцевій, що перед входом до головного залізничного вокзалу у Львові, неодмінно будуть вражені тим, як тут усе змінилося. Окрім численних вдалих інфраструктурних рішень, впроваджених на площі Двірцевій, нових зон для відпочинку та озеленення, вона отримала ще й новий фонтан.

Водограй на львівському вокзалі запрацював у серпні 2020 року. Він складається з двох частин, за формою нагадує річку, має різнокольорову підсвітку, помилуватися якою можна увечері. Вода у фонтан надходить із водогону, проходить фільтрацію, а тоді виривається назовні струменями різної потужності та висоти. 

Фонтан біля Forum Lviv

Ще один "сухий" львівський фонтан знаходиться біля торгового центру Forum Lviv, на вулиці Під Дубом, 7б. Влітку він дуже приваблює маленьких львів'ян із довколишніх вулиць, які прагнуть освіжитися. Дітлахи у плавках і з надувними аксесуарами для плавання тут нікого не дивують.

Фонтан Хлопчик

Площа Митна – квітуча локація із водограєм майже у центрі Львова, яка щодня вабить до себе сотні львів'ян і туристів. Знаходиться вона поруч з історичним центром міста, на початку вулиці Личаківської. Це місце називають "оазою" кам'яного Львова. Після реконструкції, яку розпочали у 2016 році, а закінчили у 2017 році, вигляд площі Митної кардинально змінився. Нині вона просто потопає у зелені та квітах. У південно-східній частині площі розташований "сухий" фонтан "Хлопчик", який ловить руками воду. 

Фонтан Хлопчик у Львові.Фонтан Хлопчик у Львові. Фото: photo-lviv.in.ua.

"Хлопчик" з'явився на Митній після спорудження підземного переходу (від площі Митної до непарної сторони вулиці Винниченка).Так, під час робіт у 1976 році архітектори відкопали Глинянську браму та відновили прохід крізь неї, розібравши житлові надбудови мурів. Фонтан було виконали у вигляді прямокутного басейну. Він став символом епохи та цієї площі зокрема. 

Зазначимо, що "сухим" фонтан став у 2017 році. У спеку це дуже популярне місце серед дітлахів. І не тільки...

Фонтан Івасик-Телесик 

Фонтан Івасик-Телесик у Львові розташований на центральній липовій алеї Стрийського парку. Композиція відтворює атмосферу казки – маленький хлопчик міцно обіймає шию лебедя, і вони удвох ніби мають ось-ось відірватись від землі. Фонтан був створений 1964 року. Тоді його робота була влаштована таким чином, що вода розпилювалася крізь дзьоби лебедів.

У 2009–2011 роках фонтан реконструювали і зробили світломузичним. Головна скульптура зберегла свій старий вигляд, але тепер вона ніби танцює з переливами світла та музики під струмені води. Спосіб розпилення води дещо змінився, але від того фонтан не став гіршим. 

Фонтан на площі Коліївщини

Фонтан на найменшій площі Львова суттєво відрізняється від тих, про які ми писали вище. Втім, він, як і реконструйована півтора роки тому площа, неодмінно варті вашої уваги. Тут гарно, прохолодно і завжди добре думається.

Фонтан на площі Коліївщини у Львові.Фонтан на площі Коліївщини у Львові. Фото: youtube.com/Ромко Вуйко.

Реконструкція площі почалася навесні 2020 року. За цей час там замінили усі інженерні мережі, переклали бруківку, замінили мощення тротуарів і самої площі, а також відновили криницю на тому місці, де вона була ще у 19 столітті.

Відновлена на площі сучасна криниця є місцем пам'яті. На цямринні криниці можна побачити вибрані імена львів'ян та львів’янок, які мешкали довкола площі з кінця 19 століття і до Другої світової війни та були записані у адресні книги різних років. Їхні імена та професії написані ідиш, польською та українською мовами і передають насичене та сповнене змін життя цієї дільниці.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах