Інстаграмні локації: сім місць у Львові, де квітнуть магнолії

Інстаграмні локації: сім місць у Львові, де квітнуть магнолії.

Інстаграмні локації: сім місць у Львові, де квітнуть магнолії. Фото: pexels.com.

Дозвілля та їжа
01 квiтня 08:35

На календарі — пора цвітіння. Розповімо про найцікавіші локації Львова, де квітнуть магнолії, виходять інстаграмні фото, й які неодмінно слід відвідати цієї весни. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ботанічний сад 

Магнолії у ботсаду у Львові.Магнолії у ботсаду у Львові. Фото: tvoemisto.tv/Івана Станіславського.

Магнолії – є не лише одними з найдавніших квітучих рослин, але й найпопулярнішими квітковими деревами у Львівському ботанічному саду Франкового університету.

Багато років поспіль наприкінці квітня тут проводять Дні викритих дверей, що на якраз припадає на період цвітіння рожево-білих магнолій. На жаль, кілька останніх років, у зв'язку з пандемією коронавірусу та повномасштабним вторгненням Росії в Україну, їх не оголошували. Сподіваємося, що цьогоріч таки оголосять. 

Колекція магнолій, перша в УРСР, з’явилася тут ще у п’ятдесятих роках. Східні красуні чудово освоїлися у не властивих для них умовах, у ботсаду їх понад двадцять видів. Першою з магнолій квітне магнолія верболиста, одна з найвищих у родині. Її особливість полягає у тому, що квіти з’являються на гілках до листя.

Додамо, що тут росте і їстівна магнолія – оберненояйцеподібна. Її варені молоді листки і бутони вживають в їжу як овочі, а висушені та подрібнені «зрілі» листки додають до страв як ароматну приправу

Де: Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка, вулиця Черемшини, 44.

Монастир бенедиктинок

Магнолії біля монастир бенедиктинок у Львові.Магнолії біля монастир бенедиктинок у Львові. Фото: tvoemisto.tv/Марія Стахів.

Ще одна локація у центральній частині Львова, де квітнуть магнолії – Монастир бенедиктинок. Його збудували на початку XVII століття за проектом відомого львівського архітектора італійського походження Павла Римлянина. Сучасного вигляду з вежею костел Всіх Святих монастиря (нині – храм Покрови Пресвятої Богородиці) набув у 1627 році.

На Вічевій площі завжди тихо та спокійно. Так само, як і у дворику храму. 

Де: Костел і монастир бенедиктинок, площа Вічева, 2. 

Меморіальний музей Івана Франка

У подвір’ї Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка щороку у квітні розцвітає рожево-біла магнолія. Відтак, львів’ян та гостей міста запрошують на фотосесії.

Магнолії у Домі Франка у Львові.Магнолії у Домі Франка у Львові. Фото: facebook.com/dimfranka.

Фотографів просять заздалегідь резервувати час для фотосесії. Для цього потрібно зателефонувати за номером +38 096 158 46 06 з 10:00 до 17:00. Вартість години фотосесії становить 300 гривень. Кожна наступна година 200 гривень (з урахуванням вартості вхідного квитка). 

Де: Меморіальний музей Івана Франка, вулиця Івана Франка, 150-152.

Музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького

Це зелена місцина, недалеко від центру Львова, де можна відпочити, помилуватися цвітінням сакур та магнолій, та подивитись на унікальні експонати етнографічного комплексу просто неба.

Магнолії у Музеї народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького у Львові.Магнолії у Музеї народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького у Львові. Фото: pexels.com.

Львівський скансен – один з найбільших музеїв просто неба у Європі, де гармонійно поєднались історія та сучасність.  Загалом його територія поділена на шість маленьких сіл, в яких зібрані експонати із певних регіонів: Бойківщина, рівнинне Закарпаття, Лемківщина, Львівщина, Буковина, Покуття, Гуцульщина, Полісся, Волинь. Такі ж самі назви мають і міні-села.

Де: Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького, вулиця Чернеча гора, 1.

Парк Івана Франка

Парк імені Івана Франка, один із центральних у Львові, вважається найстарішим не тільки у місті, а й в усій Україні. Колись на цих місцях були міські лани, які в XV сторіччі польські королі Казимир і Ягайло подарували місту для користування. Уже в першій половині 16 столітті вони стали власністю однієї з всевладних тоді в місті родини патриціїв Шольц-Вольфович.

Магнолії у Парку Франка у Львові.Магнолії у Парку Франка у Львові. Фото: procvetok.com.

Ян Шольц-Вольфович заклав тут сад за 1600 золотих, який потім перейшов до його зятя Антона Массарі. Молодий венеціанець перепланував сад на італійський манер, розбивши на тераси, і подарував його місту, щоби ним могли користуватися всі львів’яни. 1614 року міська влада на основі заповіту родини Шольц-Вольфовича передала парк у користування монахам-єзуїтам, які почали будівництво у Львові свого костелу та монастиря. Звідси походить історична назва парку – Єзуїтський чи Поєзуїтський сад.

У 2009 році парк реконструювали. Він займає ділянку у формі трапеції площею понад 11 гектарів і є пам’яткою садово-паркового мистецтва. 

Парк має різновікові насадження, тут ростуть переважно дуби, клени, липи, граби, в’язи та осокори, із екзотичних порід – бундук канадський, магнолія Кобус, платан кленолистий, тис ягідний, кипарисовик горіхоплідний, дуб скельний, оцтове дерево.

Де: парк Івана Франка. 

Центр Митрополита Андрея Шептицького

Магнолії у Центрі Митрополита Андрея Шептицького у Львові.Магнолії у Центрі Митрополита Андрея Шептицького у Львові. Фото: pexels.com.

Це сучасний ресурсно-інформаційний центр Українського католицького університету, який відкрили у вересні 2017 року. Територія довкола просто потопає у зелені. Серед садових дивовиж є й магнолії. Сезон цвітіння і фотосесій біля них уже стартував.

Зазначимо, що термін цвітіння магнолії залежатиме від погодних умов: якщо буде прохолодно, дерева будуть вкриті квітами ще впродовж кількох днів.  

Де: Центр Митрополита Андрея Шептицького, вулиця Стрийська, 29А.

Стрийський парк 

Ідеальне місце для тих, хто хоче «перезавантажитися». Стрийський парк – один із найгарніших парків України, якому цьогоріч виповнилося 146 років. Це 51 гектар унікальної пам’ятки садово-паркового мистецтва. 

Кілька років тому у Стрийському парку відновили каскад струмків, який не працював понад 25 років. Тут можна полежати на доглянутому газоні, слухаючи спів пташок, погодувати білочок, помилуватися лебедями.  А також помилуватися цвітінням магнолій та влаштувати фотосесію. 

До слова, робити це радимо починати вже перед входом у парк, адже на вулиці Парковій росте розкішна магнолія. 

Де: вулиця Паркова (біля центрального входу у Стрийський парк). 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах