Що цікавого можна побачити і чому варто відвідати Стрийський парк у Львові

Що цікавого можна побачити і чому варто відвідати Стрийський парк у Львові

Що цікавого можна побачити і чому варто відвідати Стрийський парк у Львові Фото: facebook.com/LvivChildrensRailway

Дозвілля та їжа
03 квiтня 07:47
Автор: Юрій Богун

Стрийський парк у Львові — один із найгарніших парків України, якому цьогоріч виповнилося 147 років. Це 51 гектар унікальної пам’ятки садово-паркового мистецтва, де можна полежати на доглянутому газоні, слухаючи спів пташок, погодувати білочок, помилуватися чорними лебедями...

У цьому матеріалі розповімо про локації, які неодмінно варто відвідати, вирушаючи на прогулянку Стрийським парком. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Трохи історії

Стрийський парк був запроєктований відомим майстром садово-паркового мистецтва, інженером міських плантацій Арнольдом Рерінгом у 1876–1877 роках на території колишнього Стрийського кладовища. Тут було висаджено 40 тисяч дерев: смереки, клени, явори, червоний дуб, тюльпанне дерево, червонолистий бук, гінкго.

Спочатку парком була лише його нижня частина, а верхня була пустирем. На останній у 1894 році була проведена Крайова виставка, для якої звели спеціальні виставкові павільйони, а також підвели вузькоколійні залізничні шляхи для доставки вантажів і пасажирів. У 1951 році ці  шляхи частково розібрали, а частково використали для створення Львівської дитячої залізниці.

У 1952 році головний вхід у парк прикрасили аркою корінфського ордеру за проєктом архітектора Генріха Швецького-Вінецького.

У радянський період територію парку збільшили за рахунок пустирів, встановили чавунну огорожу, посадили нові породи дерев і чагарників.

У 2008 році у верхній частині Стрийського парку було відкрито перший в Україні скейт-парк.

Озеро з чорними лебедями, черепахами і раками

Єдине місце, де у Львові можна побачити чорних лебедів, — Стрийський парк. Окрім них, в озері живуть також і білі лебеді та дикі качки. А особливо уважні відвідувачі поміж маленькими фонтанчиками помітять у водоймі ще й черепах і раків. 

Аби озеро не замерзало взимку, а його мешканцям було де зимувати, працює система антиобледеніння озера. 

Оранджерея з папугами і рибками

Єдина у Львові оранжерея, де ростуть екзотичні рослини, мешкають папуги, черепахи та рибки, також розташована у Стрийському парку.

Кілька років тому в оранжереї встановили спеціальну вододисперсну систему, яка з певною періодичністю подає рослинам потрібну кількість вологи. Мешканці оранжереї віддячили за такий догляд — сезон цвітіння тут триває впродовж року.

Цілюща вода з джерела Кожум’якіних

Цілюща вода з джерела Кожум’якіних.Цілюща вода з джерела Кожум’якіних. ілюстративне фото: lysty.net.ua/springlviv

Про воду з джерела у Стрийському парку ходять легенди. Львів’яни, які живуть неподалік, кажуть, що ця вода зцілює. Пити її, чи не пити — вибір кожного, але вмитися у спеку водою з джерела Кожум’якіних — неймовірне задоволення. 

Світловий фонтан

Фонтан, якому більше пів століття, напередодні повномасштабного вторгнення отримав нове дихання. І сьогодні він весело витанцьовує каскадами води біля силуетів лебедів, які немов ось-ось злетять.

Плескіт водограїв додає особливого шарму та казковості. А у вечірній час і до опівночі фонтан заворожує світловою гамою.

Львівська дитяча залізниця

Також у Стрийському парку є залізниця. Хоч вона й називається "дитячою", але покататися на "Вітерці" обожнюють не лише діти, але й дорослі. Нині це теж подія, а 40 років тому прокататися на цьому потязі під час прогулянки з батьками Стрийським парком для хлопчиків і дівчаток було чимось неймовірним.

Протяжність маршруту, що складається із двох станцій – "Сонячна" та "Паркова" – становить 1,2 кілометра. Рейси виконують тепловози ТУ2-087, ТУ3-039 (для урочистих подій) і чотири вагона Pafawag. 

"Родзинкою" Львівської дитячої залізниці є її персонал – школярі, які мають хист і бажання спробувати себе в ролі машиністів, стрілочників, ревізорів, начальників станцій, чергових по станціях і провідників.

Панорама-бар "Вежа"

Це місце у Стрийському парку, повз яке важко пройти, не помітивши його. Тридцятиметрова будівля з червоної цегли, збудована у середньовічному стилі, визнана пам’яткою архітектури і є "родзинкою" парку.

Ідея бару у водонапірній вежі для Львова не нова. З 1978 року тут також був бар. Щоправда, аби потрапити до нього, треба було не лише вистояти у довжелезній черзі, але й дати п’ять карбованців "зверху". Шкіряні сидіння, контрабандний алкоголь, з якого готували коктейлі, перший у місті відеомагнітофон і трансляція заборонених тоді закордонних кліпів – місце було прогресивним і дуже популярним. 

Панорама-бар "Вежа".Панорама-бар "Вежа". Фото: facebook.com/vezhalviv.

Переступивши поріг закладу у 2024-му відчуття, що потрапляєш у середньовічний замок. Міцні півтораметрові стіни, колони, каміння, гвинтові сходи, прямокутні вікна, дерев’яні столи і завіси з металевих ланцюгів... А з вікон найвищого поверху "Вежі" відкривається неймовірна панорама на Львів. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах