П'ять дивовижних парків Львівщини для осіннього "перезавантаження"

П'ять дивовижних парків Львівщини для осіннього "перезавантаження".

П'ять дивовижних парків Львівщини для осіннього "перезавантаження". Фото: betrue.info.

Дозвілля та їжа
Сьогодні 08:31

Розповідаємо про п'ять дивовижних парків у Львівській області, куди неодмінно слід поїхати цієї осені, аби відпочити від міської метушні та "перезавантажитися". 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Сколівські Бескиди 

Це Національний природний парк в Українських Карпатах, розташований у південній частині Львівської області, що охоплює частини басейнів річок Стрий та Опір. Найвища його точка — гора Парашка (1268 метрів). Площа парку величезна – 35684 гектарів. На його території є багато неймовірних місць, які перехоплюють подих: гори, річки, струмки, водоспади, озера... Аби відвідати усі навіть відпустки може видатися замало, не те, що одного осіннього вікенду. Тому у цьому матеріалі ми розповімо про цікаві локації, розташовані біля одного з входів у парк Сколівські Бескиди — ті, що в Сколе (якихось пів кілометра від залізничного вокзалу).

Перше, що вабить туристів — річка Опір — широка, мілка, зусебіч встелена великим гладким камінням. Коли світить сонце, вода в Опорі прогрівається дуже швидко, тож влітку та теплої осені тут плескаються із самісінького ранку і аж до пізнього вечора. Вздовж водойми на обох берегах є багато місць для відпочинку та пікніків. 

Одразу за мостом через річку Опір розташована популярна рекреаційна зона Сколе з озером і пляжем і, власне, вхід у парки Сколівські Бескиди. Вздовж гірського потоку прокладена мальовнича стежка через смерековий ліс. Гуляючи нею, натрапляєте на лавочки й альтанки, де можна перепочити, а то й влаштувати пікнік. А ще ця стежка приведе вас до унікального джерела Залізна Вода. 

Перед мостом (якщо піти вздовж річки наліво) розташована відпочинкова зона "Зарінок-Скала". Простора і дуже затишна локація, створена місцевою громадою. Тут можна грати у футбол, волейбол, робити пікніки і просто милуватися карпатськими краєвидами на зручних вуличних меблях із дерева. 

Туристам, які полюбляють багато ходити, радимо відвідати Водоспад Кам'янка та Журавлине озера. Від входу у Національний природний парк до них йти близько двох годин. Окрім того, є й інші ознаковані маршрути для туристів різного рівня складності. 

Арборетум у Страдчі

Осіннім світлинам із цього парку позаздрять усі подруги. Розташований він на північно-західній околиці села Страдч (п’ять хвилин пішки від траси Львів-Краковець). Площа парку – 5,7 гектара.

Арборетум у селі Страдч.Арборетум у селі Страдч. Фото: instagram.com/nyouto4ka.

Арборетум є структурним підрозділом Ботанічного саду Національного лісотехнічного університету України. На його території зростає понад 700 представників деревної й трав'янистої флори. Та найбільше захоплює алея дугласій Мензиса, разом із різними видами туї. Ця композиція у вигляді геометричної фігури, яка висаджена деревно-чагарниковими групами за ландшафтним принципом, захоплює і зачаровує.

Парк сучасної скульптури 3020 у Стрілках

Це перший публічний парк сучасної української скульптури. Відкрили його 12 вересня 2020 року в селі Стрілки. Одразу ж після відкриття парк розпочав співпрацю з Йоркширським скульптурним парком — найголовнішою інституцією презентації публічного мистецтва у Великій Британії.

Парк сучасної скульптури 3020.Парк сучасної скульптури 3020. Фото: facebook.com/park3020.

У постійній експозиції PARK3020 представлені близько 40 робіт українських скульпторів, зокрема Назара Білика, Анни Звягінцевої, Олексія Золотарьова, Антона Логова, Анни Надуди, Богдана Томашевського та інших. Скульптури зроблені з каменю, металу, бетону та граніту.

Загальна площа парку — понад 16 гектарів. 

Парк Пантелеймона Цілителя у Східниці

Природний ландшафтний парк, закладений 9 серпня 2013 року – у день, коли у храмах згадували Великомученика Пантелеймона. Площа парку близько восьми гектарів. Ландшафт горбистий. На території ростуть смереки, липи, каштани та магнолії. По всій території є лавочки для відпочинку, з яких дуже приємно милуватися карпатськими краєвидами. Парк плавно переходить у ліс, де просто з-під землі б‘ють джерела залізної та гліцеринової мінеральних вод.

Приємно, що на території парку є ліхтарі, тож гуляти тут можна і у вечірню пору. 

Парк Адамівка у Трускавці

Курорт Трускавець – прекрасне місце для осінньої фотосесії. Закладений ще у 1895-му, за понад сотню років він набув свого сучасного неповторного вигляду, ставши парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва України у 1984-му, та об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення у 2020 році.

 

Площа парку у Трускавці близько 60 гектарів і тут кожен знайде собі немало місць для інстаграмних фото: музична альтанка чи старовинні вілли на бульварі Торосевича, струмки та озеро, сходи, лавки і доріжки, засипані жовтогарячим листям, унікальні кущі, дерева та статуї – варіантів безліч. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах