Місця сили на Львівщині: куди поїхати, аби відновити внутрішню гармонію

Місця сили на Львівщині: куди поїхати, аби відновити внутрішню гармонію.

Місця сили на Львівщині: куди поїхати, аби відновити внутрішню гармонію. Фото ілюстративне: Юрій Богун.

Дозвілля та їжа
27 травня 2023 07:46

Відчуття, коли, побувавши на природі, "перезавантажуєшся" і, повернувшись додому, хочеться гори перевернути, знайоме кожному. Фізиками доведено, що місця сили здатні не лише допомогти людині зібратися з думками, але й поповнити заряд енергії. Такі енергетичні центри, як правило, знаходяться у горах, на пагорбах, біля водоспадів і рік. Розповімо про те, куди поїхати у Львівській області, аби відновити внутрішню гармонію.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Гора Лева

Це ідеальне місце, аби "перезавантажитися", не виїжджаючи за межі Львова. Гора Лева розташована порівняно недалеко від центру, у західній частині Регіонального ландшафтного парку "Знесіння" (між вулицями Опришківською, Максима Кривоноса та Олекси Довбуша). Місце досить популярне, тому, якщо хочете усамітнитися, найкраще приходити сюди у першій половині дня, а ще краще рано-вранці. 

Висота гори Лева — 389 метрів над рівнем моря. На західному і частково північному її боці є невисокі скелі. Схили гори стрімкі, особливо північний та західний, місцями з урвищами. На вершині встановлено металевий хрест, облаштовано оглядовий майданчик, східним схилом прокладено стежку зі східцями та (місцями) перилами. 

Де: парк "Знесіння" у Львові.

Вежа Пам'яті у Недільній 

Унікальне місце у Карпатах, яке неодмінно слід відвідати кожному. Це не лише найвища дерев’яна вежа нашої країни, з якої відкривається неймовірний краєвид, і унікальна дзвіниця, аналогів якої немає ніде у світі, це ще й величний пам'ятник всім тим, хто віддав своє життя за волю і незалежність України, в чільному місці національно-визвольної боротьби. 

Вежа Памяті — це бойківська вежа-дзвінниця з оглядовим майданчиком, яку вінчає хрест, що знаходиться на висоті 907 метрів над рівнем моря. Її висота — 43 метри.  Ідея будівництва належить уродженцю села Ігорю Піхоцькому, а втілення задуму в життя стало можливим завдяки львівському архітектору Олесю Дзиндрі, який розробив проєкт унікальної споруди. 

Де: гора Діл у Недільній Стрілківської сільської громади, що неподалік Старого Самбора.

Карпатське море

Тут вам не здадуть в оренду ні шезлонг, ні бунгало, і гарячої кукурудзи чи теплого пива ніхто не запропонує. Але це небанальне місце вражає масштабом, спокоєм і карпатськими краєвидами кожного, хто сюди потрапить, тож воно неодмінно варте того, аби його відвідати. 

Карпатське море – це штучна велика водойма на лівому березі річки Стрий між селами Довге та Сопіт Сколівського району на Львівщині.  Її викопали у 1979 році для того, аби забезпечувала водою Львів і гідроелектростанцію, ставши найвисокогірнішим водосховищем світу, але щось пішло не так... Наприкінці ­1980-х стався великий зсув – і будівництво зупинили. Потім був невдалий вибух під час розвідувальних робіт, тож вартість будівництва, а яке Радянський Союз на той момент вже й так вклав понад 50 мільйонів доларів, стрімко зросла. А потім Союз розвалився, тож проєкт "заморозили".  

На згадку про так і нереалізований проєкт залишились різні будівлі і об'єкти: будинки для персоналу ГЕС, озеро, залізобетонні конструкції верхнього і нижнього переливу води й інше. Рай для сталкерів. Тут є на що подивитися і є над чим задуматися. А ще влітку тут цвітуть квіти русалок – рожеві водяні лілії. 

Де: біля села Сопіт Сколівської міської територіальної громади. 

Водоспад Кам'янка 

Це водоспад в Українських Карпатах, у межах масиву Сколівські Бескиди. Розташований у Сколівському районі Львівської області, між селами Дубина і Кам'янка. 

Висота водоспаду — близько 7 метрів. Складається він із одного каскаду, розділеного скельним виступом на два потоки. Біля водоспаду є сірководневе джерело мінеральної водин типу "Нафтуся", біологічно активні речовини якої здатні суттєво підвищувати імунний статус організму. 

Неподалік від водоспаду розташоване Мертве Озеро (Журавлине). Вода в ньому теж дуже багата на сірководень. 

Де: між селами Дубина і Кам'янка Сколівської міської територіальної громади. 

Оглядова вежа на горі Цюхів Верх 

15-метрова оглядова вежа, з якої в хорошу погоду видно не лише Дрогобич, Трускавець і Борислав, які знаходяться поруч, а й Львів та Івано-Франківськ, до яких не менше 100 кілометрів, з'явилася у 2022 році. Це ідеальне місце, аби подумати про життя-буття й прийняти важливе рішення. 

Вежа є "родзинкою" проєкту "ВелоБескиди", який передбачає будівництво 12 сучасних об’єктів туристичної велосипедної та пішохідної інфраструктури на території регіону Трускавець – Орів – Борислав – Східниця. 

Цікаво, що понад 100 років тому планувалося будівництво канатної дороги на Цюхів Верх із Трускавця. Вперше ідея спорудження канатки виникла в 1912 році як одна із складових плану розвитку міста-курорту. На заваді його реалізації стала Перша світова війна. 

Де: біля села Орів Трускавецької міської територіальної громади. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах