20 лютого — День пам'яті Героїв Небесної Сотні: афіша подій у Львові

20 лютого — День пам'яті Героїв Небесної Сотні: афіша подій у Львові.

20 лютого — День пам'яті Героїв Небесної Сотні: афіша подій у Львові. Фото: city-adm.lviv.ua/Роман Балук

Дозвілля та їжа
20 лютого 08:34

У вівторок, 20 лютого, в Україні відзначатимуть День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Цьогоріч минає 10 років після розстрілу учасників Революції гідності, що героїчно відстояли демократичні інтереси, права і свободи українців. У пам'ять про їх подвиг та задля увічнення імен Героїв Небесної Сотні у Львові проведуть чимало різних заходів. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Урочисте підняття прапора України на Меморіалі пам'яті Героїв Небесної Сотні

Ключовою подією цього дня у Львові стане урочисте підняття особливого прапора України на Меморіалі пам'яті Героїв Небесної Сотні. Прапор підніматиме ровесник Революції гідності  –  10-річний Богдан Компричевський, батько якого зараз служить у Збройних силах України.

Сам прапор належав львів’янину Андрію Дигдаловичу, якого вбили 20 лютого 2014 року на Майдані в Києві. Саме в цей день 10 років тому він мав отримати нагороду – орден «За оборону Майдану», однак зранку його життя забрала куля снайпера на вулиці Інститутській. В цей момент у внутрішній кишені куртки з ним був прапор України, який і підійматимуть на львівському меморіалі.

Дружина Героя, Наталія Дигдалович, каже, що довго боролась за те, щоб їй віддали прапор чоловіка, адже він – останнє, що було при Андрієві у момент загибелі. Жінка горда того, що стяг піднімуть у центрі Львова в День пам'яті Героїв Небесної Сотні, адже це гідна шана подвигу її чоловіка та усіх загиблих на майдані.

Окрім цього, на території Львівської громади проведуть більше 30 подій, приурочених до Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні. З детальним переліком заходів можна ознайомитись нижче.

Коли: 20 лютого, 12:00.

Де: Меморіал Героїв Небесної Сотні, вулиця Підвальна, 6.

Ціна: вхід вільний. 

Ангели пам'яті

Всеукраїнська тиха акція «Ангели пам‘яті», під час якої школярі спільно з родинами Героїв Небесної Сотні розвішуватимуть ангеликів.

Коли: 20 лютого, 12:00.

Де: Меморіал Героїв Небесної Сотні, вулиця Підвальна, 6.

Ціна: вхід вільний. 

Екскурсія вулицею Героїв Майдану з Орестом Лильо

Разом із гідом, істориком, доцентом кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Львівської політехніки Орестом Лильо маємо нагоду дізнатися більше про вулицю Героїв Майдану у Львові, історію й історії цього міського простору та прилеглих територій — Стрийського парку й Парку культури.  

Озирнувшись в минуле, зупинимося на подіях новітньої історії — подіях 2014 року, адже вулиця названа на честь тих, хто загинув під час Революції Гідності у лютому десять років тому. І екскурсія буде нагодою нагадати собі про цей важливий момент в українській історії та про наших співгромадян.

Маршрут: від Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного поступово рухатимемося вулицею Героїв Майдану вниз (у напрямку вулиці Вітовського), до колишнього трамвайного депо, на стінах якого зображено портрет та вірші Богдана Сольчаника, історика й громадського діяча, котрого було вбито на Майдані 20 лютого 2014 року.

Попередня реєстрація обов'язкова. 

Коли: 20 лютого, 15:00.

Де: збір на вулиці Стрийській біля паркінгу (на місці, де колись був Монумент слави). 

Ціна: вхід вільний.

Літературно-акустичний вечір у Копальні кави

Це буде особливий вечір творчості, присвячений пам’яті Героїв Небесної Сотні.

"Запрошуємо виконати свої власні вірші, пісні або ж просто прийти та насолодитись творчістю молоді. У такий спосіб хочемо згадати і вшанувати українських героїв, які полягли за нашу державу", — запршують організатои.

Для участі необхідна попередня реєстрація.  

Коли: 20 лютого, 15:00.

Де: Копальня кави, площа Ринок, 10.

Ціна: вхід вільний.

Вечір пам'яті Героїв Небесної Сотні

Палац Гната Хоткевича запрошує у вівторок, 20 лютого о 18 годині приєднатися до Вечора вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні.   Участь у цьому вечорі стане вираженням нашої поваги та вдячності Героям Небесної Сотні, які віддали своє життя за мрію про свободу, а також важливим кроком у напрямку збереження пам'яті про них для майбутніх поколінь.   

У заході братимуть участь колективи Палацу Хоткевича. 

Коли: 20 лютого, 18:00.

Де: Палац Хоткевича, вулиця кушевича, 1.

Ціна: вхід вільний. 

Гутірка з майданівцями та військовим. Рефлексії на десятиліття після Революції Гідності

Це буде щирий вечір на спомин про події десятирічної давності, у якому візьмуть участь майданівці та військові. Не пропустіть! У вівторок, 20 лютого, о 18:30. Попередня реєстрація не потрібна. 

Коли: 20 лютого, 18:30.

Де: Львівський муніципальний мистецький центр, вулиця В. Стефаника, 11.

Ціна: вхід вільний. 

Хорова кантата Валентина Сильвестрова Майдан

20 лютого 2014 року. Цей день розділив нашу історію на "до" та "після", ставши трагічною кульмінацією Революції Гідності. Не лише свідком, але й учасником протистоянь на вулицях Києва в ті дні був композитор Валентин Сильвестров. Під величезними враженнями митець розпочав написання хорового циклу “Майдан” тоді, коли ще не було відомо чим обернеться для українців нова революція. 

Хорова присвята Героям Небесної Сотні, потужна і прониклива кантата "Майдан" генія сучасності Валентина Сильвестрова звучатиме у виконанні хору "Гомін" під керівництвом Вадима Яценка.

Коли: 20 лютого, 19:00.

Де: Будинок органної та камерної музики, вулиця Степана Бандери, 8.

Ціна: 100-250 гривень. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах