Побили рекорд: через загрозу російської агресії у Львові стрімко зросли ціни на квартири

Побили рекорд: через загрозу російської агресії у Львові стрімко зросли ціни на квартири

Побили рекорд: через загрозу російської агресії у Львові стрімко зросли ціни на квартири Фото: Юрій Богун

Комуналка
19 лютого 2022 10:15

Якщо українські олігархи та бізнесмени, через загрозу російської агресії, залишають Україну чартерними рейсами, то наші співвітчизники з меншими статками почали активно цікавитися квартирами у Львові. Зі зростанням попиту стрімко полетіли вгору й ціни. Фахівці з продажу нерухомості кажуть, що ціни на житло у культурній столиці нині найвищі за останні 8 років.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Рекордно подорожчали квартири у центрі Львова

За даними фахівців порталу про новобудови ЛУН, на початок лютого 2022 року (у порівнянні з цінами на житло на початок січня цього ж року) ціни на квартири у Львові зросли на 22 200 гривень за метр квадратний.

Найбільше подорожчала нерухомість у центрі, найменше – у Сихівському районі міста Лева.

"За метр у Галицькому районі просять в середньому 43 100 гривень, що на рекордні 7 600 гривень дорожче, ніж у січні. Найдешевше житло нині у Сихівському районі – 25 900 гривень за квадрат", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що упродовж місяця зросли ціни на всі види житла: економклас у Львові в середньому коштує 17 000 гривень за метр квадратний, комфорт – 21 000 гривень за метр квадратний, бізнес – 29 400 гривень за метр квадратний, преміум – 38 900 гривень за метр квадратний.

Через загрозу російської агресії у Львові стрімко зросли ціни на квартириЧерез загрозу російської агресії у Львові стрімко зросли ціни на квартири Фото: misto.lun.ua

Упродовж 2021 року середня ціна на квадратний метр житла в новобудовах у Львові зросла від 18300 до 20900 гривень, мінімальна – з 12500 до 14000 гривень. Це перший рік від 2014-го, коли зафіксоване таке суттєве подорожчання.

Ціни на нерухомість у Львові 2022

Середня вартість найменшої однокімнатної квартири в житловому комплексі у Львові становить 1,19 мільйона гривень (це дорожче, ніж в Одесі і Харкові, але дешевше, ніж в Дніпрі та Києві).

Водночас у Львові найдорожчі після Києва двокімнатні квартири – найменша коштує 1,91 мільйона гривень, і найдешевші серед великих міст трикімнатні квартири – від 2,2 мільйона гривень.

На які квартири у Львові є найбільший попит

Найбільший попит у Львові, за даними ЛУН, є на квартири класу комфорт – ними цікавляться 56% людей, які хочуть придбати житло. 27% зацікавлені у квартирах бізнес-класу, а преміум та економ – 8 і 9% відповідно. Більшим попитом квартири класу преміум користуються лише в Одесі, Харкові і Дніпрі – 18, 15 і 14% відповідно.

Львів розростається

Протягом 2021 року у Львові збудовано 40 житлових комплексів. Більше збудовано тільки в Києві та у Київській області – 58 і 41 відповідно. В експлуатацію упродовж минулого року у Львові ввели 6000 квартир – це найменший показник по Україні після Дніпра (2000 квартир).

На стадії будівництва у Львові перебувають 70 ЖК, також тривають підготовчі роботи для будівництва ще 15 комплексів. Це – середній показник у великих містах без урахування Києва.

Де у Львові не варто купувати квартири – перелік недобросовісних забудовників

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю закликає українців не купувати квартири у сумнівних забудовників Львова.

"Наша Інспекція не може рекомендувати купувати квартири у тому чи іншому місці, тому що це неправильно. Ми можемо лише сказати чи є документи, чи немає", — розповів директор Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Львова Тарас Павлишин. 

У Львові створили карту недобросовісних забудовниківУ Львові створили карту недобросовісних забудовників Фото Христина Процак.

Аби хоч якось захистити людей від недобросовісних львівських забудовників, інспекція створила карту й постійно оновлює перелік підприємців, які погано себе зарекомендували. Серед них, зокрема, такі: ЖК "Форест Хілл" на вулиці На Нивах; ЖК "Варшава Хоум" на вулиці Варшавська, 22;  ЖК "Вілла Варшава" на вулиці Варшавська, 54; новобудова на вулиці Варшавській, 171 (ЖК "Хелен Таунхаус"), ЖК "Престиж Умань" на вулиці Уманська, 4; ЖК на вулиці Личаківській, 259; ЖК на вулиці Антонича; ЖК на вулиці Тернопільська, 42; ЖК на вулиці Шевченка, 418; новобудова на вулиці Городницькій, 47; новобудова на вулиці Смілій, 1а та інші.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах