Люди нашого міста: львів'яни, які без зброї наближають Перемогу

Люди нашого міста: львів'яни, які без зброї наближають Перемогу.

Люди нашого міста: львів'яни, які без зброї наближають Перемогу. Колаж: lviv.vgorode.ua.

Люди міста
24 лютого 2023 06:59

24 лютого 2023 року – важка дата для кожного з нас. Рік із дня повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 365 діб болю, сліз, розпачу та страждань, але й стільки ж – міцності, стійкості, щоденної невтомної, часто рутинної, праці задля перемоги. Звісно ж, цього дня, як і в усі попередні, у першу чергу, ми дякуємо бійцям Збройних сил України, для нас усі вони – герої!

Втім, сьогодні, 24 лютого, у день річниці нападу Росії на Україну ми хочемо розповісти про львів’ян, які стали відомими, не беручи до рук зброї.

Третьокласник, який на концертах просто неба зібрав мільйон гривень для військових; зоозахисниця, яка евакуювала з «гарячої точки» двометрового нільського крокодила і ще більше сотні тварин; ресторатор, який готував і розвозив переселенцям у притулки сніданки з хамоном; лікарі, які щодня рятують, протезують і реабілітують українців, постраждалих від війни, – усі вони герої нашого міста.   

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Юрію Напорі 8 років, він навчається у хоровій школі «Дударик». У певних колах юний співак відомий давно, але з початком повномасштабного вторгнення львів’янин прославився на всю Україну.

8-річний львів'янин Юрій Напора під час вуличних концертів зібрав понад 1 мільйон гривень для ЗСУ.8-річний львів'янин Юрій Напора під час вуличних концертів зібрав понад 1 мільйон гривень для ЗСУ. Фото: wz.lviv.ua.

Разом із батьком Юрко гастролює містами Львівщини та дає вуличні концерти, збираючи кошти, які потім передає духовно-патріотичній організації «Апостольська Чота» з Городка. За ці гроші вона закуповує дрони, автомобілі, прилади нічного бачення, тепловізори й інше спорядження для українських захисників. 

Серед львівських дітлахів – немало волонтерів. Це і 9-річна Дарина Джала, яка малює листівки та наліпки, продає їх і передає гроші військовим; і її ровесниця Соломія Галан, яка виставляє на аукціони малюнки, збираючи кошти на бронежилети; і 9-річний вихованець спортивної школи «Рух» Лука Аронов, який разом із друзями наскладали понад 120 тисяч гривень на придбання автомобіля для ЗСУ. І всі-всі-всі львівські хлопчики та дівчатка, які печуть печиво, плетуть патріотичні браслети, влаштовують ярмарки та навіть створюють дитячі блок-пости з платним проїздом – усі вони герої.

Соломія Галан організувала благодійний аукціон своїх картин для допомоги військових.Соломія Галан організувала благодійний аукціон своїх картин для допомоги військових. Фото: news.uaportal.com.

Лука Аронов купив автомобіль для ЗСУ і збирає ще на два.Лука Аронов купив автомобіль для ЗСУ і збирає ще на два. Фото: facebook.com/sport.lviv.oda.

Щодо дорослих львівських волонтерів, то у першу чергу слід згадати Володимира Андрєєва, який до 24 лютого був відомий, як комік і «рекрутер, який співає». Андрєєв складав і записував на відео веселі пісеньки про пошук кандидатів для ІТ-сфери й йому це дуже добре вдавалося.

Володимир Андреєв регулярно оголошує збори на автомобілі для бійців.Володимир Андреєв регулярно оголошує збори на автомобілі для бійців. Фото: zahid.espreso.tv.

Втім, із початком війни він «перекваліфікувався» на волонтера. На допомогу українській армії чоловік регулярно й у великій кількості відправляє амуніцію, дрони, зброю, автомобілі.

Святослав Літинський – відомий львівський викладач, який у судах відстоює українську мову у різних сферах. Він той, хто виборов необхідність маркувати іноземну побутову та електронну техніку українською мовою; той, хто через суд змушує українізовуватися відомі бренди, інтернет-магазини, автомобілі; той, хто домігся української клавіатури на ноутбуках і скасування статусу російської як регіональної мови в Харкові, Одесі, Донецьку, Дніпрі. Він перший громадянин України, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки.

Після початку вторгнення Літинський із друзями організували спільноту, яка займається ввезенням в Україну автомобілів для ЗСУ.

На рахунку Святослава Літинського та його компанії – понад 250 автомобілів, переданих нашим бійцям.На рахунку Святослава Літинського та його компанії – понад 250 автомобілів, переданих нашим бійцям. Фото: facebook.com/svyatoslav.litynskyy.

Львів’яни купують їх у Європі, оформляють документи, організовують водіїв для перевезення авто до Львова, а далі – відповідно до запитів підрозділів української армії.

Нині на рахунку Святослава Літинського та його компанії – понад 250 автомобілів.

З початком повномасштабного вторгнення туристичний Львів став «столицею евакуації», яка прийняло понад 250 тисяч переселенців. І це лише ті люди, які зареєструвалися, як внутрішньо переміщені особи. Реальна ж кількість українців, які втекли від війни у місто Лева є в рази більшою (за даними мерії, понад 5 мільйонів людей, серед яких – 11 тисяч поранених).

У перші дні війни до Львова щодня прибували переповнені евакуаційні потяги з пасажирами, яких треба було десь селити та годувати. Квартири-готелі-хостели були вщент заповнені, евакуйованих розміщували у школах, дитсадках, спортивних закладах. Лише завдяки небайдужості місцевого бізнесу, таку кількість людей вдалося забезпечити гарячою їжею.

Отакі сніданки з хамоном роздавали у львівських притулках переселенцям.Отакі сніданки з хамоном роздавали у львівських притулках переселенцям. Фото: facebook.com/Вадо Арзуманян (Vado Arzumanyan).

Так, ресторан «Split» безкоштовно годував обідами дітей. Працівники ресторану галицької кухні в пивницях колишнього монастиря отців Бернардинів «Трапезна Ідей» щодня впродовж багатьох місяців безкоштовні накривали на стіл для переселенців, які до них приходили. А відомий львівський ресторатор Вадо Арзуманян розвозив у притулки сніданки з хамоном. Загалом, за день його команда готувала більше 4000 порцій їжі для людей, які втекли від війни. 

Вадо Арзуманян з командою готували за день понад 4000 порцій їжі для людей, які втекли від війни до Львова.Вадо Арзуманян з командою готували за день понад 4000 порцій їжі для людей, які втекли від війни до Львова. Фото: facebook.com/Вадо Арзуманян (Vado Arzumanyan).

У цьому матеріалі ми не можемо не згадати і про лікарів – людей у білих халатах, які своєю титанічною працею щодня рятують сотні життів.  За інформацією міської ради, за рік від початку повномасштабного вторгнення лікування та консультації у місті отримали понад 135 тисяч людей. Незважаючи на виття сирен і «прильоти», попри блекаут, у місті Лева приймали пологи у бомбосховищах, проводили операції та трансплантації, протезували і займалися реабілітацією.

Навесні 2022 року у Львові відкрили Національний реабілітаційний центр «Незламні» («Unbroken») – унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Серед напрямків його роботи – реконструктивна хірургія, ортопедія і протезування. Людям не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у Центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією. Усю медичну допомогу люди отримують безоплатно.

Гнат Герич, Назар Багнюк, Олег Самчук, Мар’яна Свірчук, Ірина Заславець, Олег Березюк, Ігор Кошівка, Василь Рокита – це далеко не повний перлік медиків «Незламних», головна місія яких – рятувати, протезувати та реабілітувати українців в Україні.

Від початку повномасштабного вторгнення тут пролікували більш як 11 тисяч поранених співвітчизників, серед яких 350 – діти. Загалом же, за словами міського голови Львова Андрія Садового, зараз вже понад 20 тисяч українців потребують встановлення надсучасних протезів.  

Війна – це випробування не лише для людей, але й для тварин. Вони також лякаються вибухів, однак, не можуть самостійно поїхати в інше місто чи країну. Їхнє життя залежить виключно від волонтерів, таких як Анастасія Мунтянова та Орест Залипський.

Анастасія Мунтянова під час евакуації мешканців Запорізької дитячої залізниці врятувала 171 тварину.Анастасія Мунтянова під час евакуації мешканців Запорізької дитячої залізниці врятувала 171 тварину. Фото: facebook.com/Домівка Врятованих Тварин.

Орест Залипський із врятованими собаками.Орест Залипський із врятованими собаками. Фото: hromadske.ua/Ліля Гуцол.

Якщо у мирний час до Домівки врятованих тварин у Львові потрапляли одна-дві тварини на день, то після вторгнення – від 50 до 200. Бувало таке, що з Ірпеня приїжджали фури з 200-300 собаками та всіх їх потрібно було негайно забирати, годувати, поїти й надавати першу допомогу.

Працівники Домівки врятованих тварин доклали титанічних зусиль, щоб евакуювати 171 тварину із Запорізької дитячої залізниці. Серед них такі, як: крокодил, мавпочки, єноти, носуха, єнотовидний собака, муфлони, лама, страуси, олені…Евакуація тривала близько 12 годин.

Тепер крокодил із Запорізької дитячої залізниці мешкає у Львові.Тепер крокодил із Запорізької дитячої залізниці мешкає у Львові. Фото: facebook.com/Домівка Врятованих Тварин.

Загалом волонтери після 24 лютого 2022 року побували у Харкові, Сєвєродонецьку, Ірпені, Бучі, вже згаданому Запоріжжі, а також у Запорізькій області. Тобто у всіх «гарячих точках», де, на жаль, ступала нога окупанта.

Українців не злякати і не зламати. Україна переможе! 

P.S. Цей матеріал не є рейтингом, імена опубліковані в довільному порядку і, звісно ж, цей перелік аж ніяк не є повним.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах