Доступний світ: у Львові працюють над двома новими проектами для незрячих людей

фото: libr.rv.ua

фото: libr.rv.ua

Суспільство
22 сiчня 2015 17:09

У Львові найближчим часом з ініціативи Львівського обласного осередку ВГО "Українська спілка інвалідів – УСІ" і за участі міжнародних організацій буде започатковано два проекти, які мають полегшити і урізноманітнити життя незрячих людей.


Дейзі-бібліотека


Мета проекту – створити в Україні аудіобібліотеку навчальної та художньої літератури у форматі "дейзі", себто для незрячих.

Наразі завершився перший етап проекту, у червні розпочнеться наступний. Другий етап передбачає передачу українцям кількох десятків одиниць технічного обладнання зі спеціальним програмним забезпеченням, повідомляє видання             i-pro.kiev.ua

Проект триватиме впродовж півтора року й завершиться у грудні 2015 року. До цього часу планують виготовити 2000 позицій аудіокнижок у форматі "дейзі", зосереджуючи увагу на українськомовній та навчальній літературі.

Працюватиме над виготовленням книг у форматі "дейзі" група незрячих і слабозорих мешканців різних областей України, які з’їхалися до Львова.

ЯКІ ВІДКРИВАЄ МОЖЛИВОСТІ

Завдяки цьому проекту повністю незряча людина має змогу протягом декількох секунд віднайти будь-який потрібний їй розділ, параграф, сторінку тощо в аудіокнижці. 

"Дейзі"-бібліотека буде доступна на одному з онлайн-ресурсів. Автори проекту сподіваються, що таким чином можна буде поліпшити ситуацію з катастрофічним браком сучасних книжок для незрячих, а заодно й запропонувати альтернативу громіздким і дорогим у виробництві "брайлівським" книжкам.

За допомогою "дейзі"-видань читач водночас матиме шанс освоїти комп’ютер, що згодом дозволить йому стати конкурентноспроможним працівником на ринку праці.


Радіогіди в театрах


У театрах Львівської області започаткують пілотний проект, який має забезпечити доступність для незрячих до більш повноцінного "перегляду" вистав сучасними технічними засобами.

Представники театрів висловили підтримку в реалізації проекту, досягнуто домовленості щодо проведення тренінгів за участю тифлопсихолога для кількох працівників від театру.

ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ

Застосовується формат тифлокоментару (аудіодискрипції):  через радіонавушники незрячі люди будуть чути коментар працівника театру, який під час показу вистави доповнюватиме її озвученим коментарем про те, що відбувається поза діалогом головних героїв, буде описувати сценографію, костюми тощо.

Довідка. На території Львівської області діє дев’ять професійних театрів, у репертуарі яких понад 400 вистав. Щороку вони показують 2700 вистав, які переглядають 450 тис. людей.

Вартість спеціального обладнання (радіогід для 20 осіб) становить близько 2 тис. дол. США.

НОВИНИ СЬОГОДНІ:

Електронний Львів: які послуги можна отримати не виходячи з дому

Перший пішов: хто у Львові вже отримав біометричний паспорт [ВІДЕО]

Прочитано про Львів: що пишуть і говорять про місто 22 січня

 

 

 

 

 

 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах