Що робить Мескаль особливим: міфи та факти

Суспільство
26 грудня 2023 12:02

Мексиканський алкоголь із черв'ячком відомий далеко за межами країни ковбоїв і тропічних джунглів. Настільки, що про нього ходять легенди, причому досить стійкі. Деякі ґрунтуються на реальних історичних подіях, інші просто цікаві та захопливі. У чому ж істина, а які є хибними твердженнями — розглянемо детальніше.

ImageImage

10 реальних особливостей

Виробництво незвичайного міцного напою набрало обертів у XVIII столітті. З Мексики яскрава екзотика поширилася по всьому світу і сьогодні замовити мескаль можна не виходячи з дому. Багато брендів випускають автентичний продукт, що зберігає індивідуальні риси:

  1. для виготовлення використовується не тільки блакитна агава — підходять різні види цієї сукулентної рослини;
  2. сировина — лише серцевина, яку пропарюють у спеціальних підземних ямах на вугіллі;
  3. технологія виробництва досить проста і заснована на дистиляції ферментованого соку;
  4. із середини XX століття практикується подвійна перегонка;
  5. більшість різновидів містять цукор (ще одна відмінність від текіли, яку зазвичай не підсолоджують), з більш вираженим смаком і насиченим ароматом;
  6. «молоді» без витримки — це прозорі та безбарвні Joven;
  7. «відпочилі» — світло-жовті Reposado (витримуються близько 12 місяців);
  8. «у віці» — бурштинові Anejo, які від 1 року, дозрівають у дубових бочках;
  9. у пляшках бувають гусениці, яких збирають з багаторічних агавових трав і поміщають у рідину, щоб виділити серед інших (за життя червоні, але у спирті знебарвлюються);
  10. іноді в комплекті йде мішечок із сумішшю солі та висушеними, розтертими черв'ячками — це ексклюзивна добавка для дегустації.

5 найпоширеніших вигадок

Різноманітні варіанти з категорії mezcal — чудовий вибір і для неспішної насолоди, і для того, щоб здивувати гостей. Найкращі з них представлені в каталозі інтернет-магазину MAUDAU, де можна знайти алкогольний супровід будь-якого заходу або урочистості. Усі вони овіяні популярними міфами:

  1. Це вино. Спочатку напій дійсно мав міцність 20-25% обертів через одноразову дистиляцію. Але з 50-х років вона стала дворазовою і показники доводять у середньому до 40 градусів.
  2. Напій роблять із кактусів. Agave також належить до сукулентів, однак до сімейства спаржевих.
  3. У ньому є мескалін. Схожість назв не означає, що галюциноген додають у рецептуру — будь-які психотропні компоненти відсутні.
  4. Подавати потрібно з лаймом та сіллю. В ідеалі — з апельсиновим фрешем або часточками апельсина і перцево-сольовою сумішшю.
  5. Від нього не буває похмілля. Вміст сивушних олій практично не регламентується. До того ж вони вдало маскуються легким травним відтінком. Тому мескаль п'ється легше, п'янить швидше ніж горілка, але діє як інші спиртні напої.

Відкинувши всі легенди, залишається неповторний характер унікального мексиканця з безліччю смаків, своїми правилами та традиціями.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах