Перевір в онлайн-додатку: як дізнатися чи є безкоштовні ліки в лікарнях Львова

Українці не повинні платити за більшість ліків на стаціонарі.

Українці не повинні платити за більшість ліків на стаціонарі.

Події
22 серпня 2018 17:49

Українці не повинні платити за більшість ліків, які виписують під час лікування на стаціонарі. Більшість громадан про це не знають, або ж мовчки купують за власні кошти.

У Міністерстві охорони здоров’я впровадили Національний перелік лікарських засобів — список ліків, які лікарні мають закуповувати обов‘язково. Пацієнти можуть їх отримувати безоплатно, адже держава закуповує їх за кошти платників податків. Ознайомитись з переліком безоплатних ліків можна за посиланням. Про це повідомляє у Фейсбук виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

До переліку увійшли 427 безпечних та реально працюючих речовин від всіх розповсюджених хвороб — це декілька тисяч ліків від різних виробників. Все це для пацієнтів, які лікуються на стаціонарі, буде безоплатно. Лікарні мають закуповувати їх на 100 відсотків.

Перевірити наявність ліків можна кількома способами:

На інформаційних стендах в закладах охорони здоров‘я
Комунальні та державні медичні заклади мають щотижня оновлювати перелік лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів на інформаційних стендах. Йдеться про усі ліки, медвироби і витратні матеріали, закуплені за кошти державного та місцевого бюджетів, благодійної діяльності і гуманітарної допомоги

На офіційних веб-сайтах регіональних департаментів та управлінь
Регіональні департаменти та управління охорони здоров‘я на своїх сайтах повинні розміщувати інформацію про закуплені державним коштом лікарські засоби та медичні вироби, а також їх розподіл у медзаклади у конкретному регіоні.

У мобільному додатку Ліки Контроль
Це зручний інструмент, який допоможе дізнатися, чи можна в лікарні безоплатно отримати ліки, які вам виписали. У додатку введіть у поле “пошук аналогів” назву препарату або його діючу речовину, яка написана на кожній упаковці трохи дрібнішим шрифтом під торговою назвою ліків. Якщо препарат є у Національному переліку основних лікарських засобів, на екрані внизу буде відповідна позначка.

"За наявність безоплатних ліків у медзакладах несе відповідальність безпосередньо місцева влада. У разі якщо лікарні не вистачає коштів на ліки за Нацпереліком та поза ним, місцеві ради мають прийняти відповідне рішення про дофінансування закладу", — розповіла Уляна Супрун.

Дізнавайтеся про ліки, які закуповує держава, та коли вони будуть в Україні. Накази про розподіл закуплених ліків в регіони з’являються за посиланням.

"Якщо призначені вам ліки є у Нацпереліку, але в лікарні їх немає або їх відмоляються видати, варто подати скаргу", — зазначила виконуюча обов'язки міністра.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Отримай відповідь: що буде з львів’янами, які не підпишуть декларації з лікарями

Медреформа в дії: у комунальній поліклініці Львова чоловік отримав чек за медогляд

Дочекалися: в Україні скасували талони на запис до лікаря

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах