Теракт у Львові: деталі, версії та коментарі свідків

Новина - Події - Теракт у Львові: деталі, версії та коментарі свідків

Новина - Події - Теракт у Львові: деталі, версії та коментарі свідків

Події
15 липня 2015 09:46

Вранці під дверима двох дільничних пунктів міліції у Львові, з інтервалом півгодини, вибухнули гранати Ф1, закладені невідомими. Складних поранень дістали двоє міліціонерів - Роман Личак і Надія Андрухів. Обидвоє - в реанімації у вкрай тяжкому стані, досі зберігається загроза їхньому життю. Правоохоронці кваліфікують обидва вибухи як теракт і припускають, що він може бути пов'язаний з війною на Сході, а також - із надзвичайними подіями в Мукачеві.

Нагадаємо: У Львові пролунали вибухи: підірвалися двоє міліціонерів (фото; відео; оновлюється)

Ірина досі не може отямитися від подій сьогоднішнього ранку. Вона разом з донькою та онуками мешкає в квартирі над тим самим дільничним пунктом міліції, де сьогодні о 9-й годині пролунав перший вибух.

Ірина, мешканка будинку:

- Ну перелякалися, звичайно, тому що такий вибух, ну ми такого ніколи не бачили, не чули, от і ми переживали, що там може газ зірватися. Зразу подумалося, що то якийсь теракт.

Від цього першого вибуху постраждав дільничний Роман Личак. Коли підійшов до дверей і побачив під ногами банку з-під консервів. Нічого не запідозривши, відсунув ногою. Саме у бляшанці була схована граната Ф1. Вона й здетонувала.

Дмитро Загарія, керівник ГУ МВС України у Львівській області:

- Зафіксована була дужка, запобіжник, і коли наші працівники підійшли там, ногою відсунули цю так банки, і в першому, і в другому випадку пролунав вибух.

Другий вибух пролунав лише за півгодини в тому ж районі міста. Картина - дуже схожа. Дільнична Надія Андрухів теж підірвалася на вході до опорного пункту міліції. Відрізнялася лише банка, яка маскувала гранату.

Дмитро Загарія, керівник ГУ МВС України у Львівській області:

- На вулиці Плуговій, вісім це консервна банка така, як від кави або від оливи. Або оливків, а тут звичайна скляна банка.

Обидва дільничні пункти розташовані в житлових будинках. Перший вибух пролунав о дев'ятій ранку на вулиці Плуговій 8а. Через тридцять хвилин рвонуло в тому ж районі, на вулиці Юрія Липи сорок п'ять. І в першому, і в другому випадках здетонували гранати Ф-1. Її скалки розлітаються на відстань до двохсот метрів. Біля житлових будинків могли постраждати перехожі. Та схоже, злочинці не випадково вибирали місця - жертвами мали бути лише міліціянти.

Вікторія Балицька, кореспондентка:

- Ось тут стався перший вибух. Вхід до дільничного пункту знаходиться трошки нижче пішохідної зони. По обидва боки бетонні стіни - вони і стримали скалки гранати.
 А ось тут вибухнуло вдруге. Місце злочину дуже схоже на попереднє, так само напівпідвальне приміщення і бетонна стіна. Яка, можливо, врятувала від поранень пішоходів.

Тетяна говорить крізь сльози, вона перев'язувала ногу дільничній, яку поранило під час другого вибуху просто під її вікнами.

Тетяна Щибальська, свідок:

- Ну дуже страшно. Отак діти ходять, от не дай бог от зара, не дай бог, не знаю, в піску закопають, я просто це все бачила, мені дуже боляче.

В обох постраждалих дільничих - тяжкі травми. Роману Личаку 24 роки, він служить лише другий рік. Скалками йому поранило кінцівки та очі. Зараз лікарі борються за життя молодого правоохоронця, та сподіваються, що - в разі, якщо хлопець виживе - йому вдасться зберегти зір. У другої постраждалої - дільничої Надії Андрухів - поранення значно тяжчі. Їй довелося ампутувати ногу та видалити пошкоджену скалками нирку. Життя міліціянтки висить на волосині.

Зоряна Біда, завідувачка відділення Лікарні швидкої допомоги м. Львова:

- Є пошкодження лівої нижньої кінцівки, проведена ампутація, є закритий перелом правої нижьої кінцівки, є пошкодження нирки, проведене нефтоктомія, і пошкодження кишківника. Є величезна крововтрата і травматичний шок 4 ступеня.

Мати Надії Андрухів - пані Ірина - у відчаї. Вона переживає за життя доньки і боїться уявити, що може лишитися одна з хворим онуком на руках.

Ірина Дідич, мама постраждалої дільничної:

- Один син, син - інвалід.

- Скільки йому років?

- 13. Інвалід дитинства, в нього ДЦП.

- Як його звуть?

- Данило.

- Ну ви ж зможете поки що опікуватися, поки донька поправиться, правда?

- Так, а хто буде опікуватися? Дуже любила свою роботу. Вона мріяла з дитинства, я її відмовляла від тої роботи.

Слідство розглядає кілька версій вибухів у Львові. Помсту дільничним - відкидають.

Дмитро Загарія, керівник ГУ МВС України у Львівській області:

- Не пов'язано з якимись такимим серйозними справами, за які могли б там помститися. Наскільки все сплановано і підготовано, то я думаю, що тут попахує тероризмом. Це може бути пов'язано не тільки з подіями в Мукачево, але й з подіями на Сході.

До розслідування цієї справи взялася також Служба Безпеки України. Тим часом у Львові запроваджені посилені заходи безпеки та збільшено кількість вуличних патрулів, інформує НТН.

Постраждала від вибуху у Львові молода жінка залишиться інвалідом (фото)

Міліція пов'язує вибухи у Львові з подіями в Мукачево

Прокуратура Львова оприлюднила головні версії щодо вибухів у місті

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах