Львівські підприємці жаліються, що їх примушують підвищувати зарплати працівникам

Фото взято з сайту kievsmi.net

Фото взято з сайту kievsmi.net

Події
05 серпня 2015 11:47

У районних адміністраціях Львова проводять співбесіди-наради із підприємцями, аби підвищити рівень зарплати працівників та вивести зарплати із тіні. Підприємці скаржаться, що ці наради відбуваються у формі допиту, а за незгоду підняти працівникам зарплату чиновники починають тиснути на бізнес. Однак чиновники такі звинувачення заперечують.

Львівський підприємць Тарас Муль написав пост в одній з Facebook-спільнот, де обурився, чому працівники Сихівської РА щороку викликають підприємців району до себе на співбесіду та вимагають від підприємців підвищити заробітну плату їхнім працівникам.

"Нам кожного року приходять "листи щастя", в яких просять прийти у Cихівську РА на співбесіду із представниками різних владних структур. Ти приходиш до райадміністрації, там сидять близько восьми чоловік в кабінеті і випитують в тебе, скільки заробляє твій персонал. Незалежно від відповіді кажуть, що варто підняти ще трохи зарплату. Після цієї розмови чиновники беруть розписку, що ти зобов’язуєшся підняти зарплату своєму персоналові", - розповів ZAXID.NET Тарас Муль.

Підприємець сказав, що через деякий час після отримання розписки, працівники райадміністрації знову викликають підприємців "на килим", аби перевірити, чи  виконали вони взяті на себе зобов’язання та чи підняли заробітну плату працівникам.

"Ці всі розмови відбуваються у формі допиту. Якщо ти не хочеш піднімати зарплату працівникам або кажеш, що не маєш такої змоги, то тобі починають погрожувати перевірками та перешкоджати твоєму бізнесові", - стверджує Тарас Муль.

До прикладу, він розповів, що коли хотів встановити рекламні розтяжки для реклами свого магазину, то останній підпис у дозволі мала поставити саме райадміністрація. Бізнесмен припустив, що таким чином адміністрація може чинити тиск на бізнес.

Львівські підприємці жаліються, що їх примушують підвищувати зарплати працівникам фото

Фото запрошення, яке надсилають підприємцям.

"До того ж, погляньте, у запрошенні, яке розсилає райадміністрація, вказано, що у разі неявки на засідання, районна адміністрація залишає за собою право звертатись у відповідні контролюючі органи для проведення перевірки за місцем здійснення діяльності. От як це розуміти? Хіба це не спроба тиску? Якщо я не прийду на їхнє так зване засідання, то до мене пришлють перевірку. До речі, перевірка та засідання – різні речі", - обурився він.

Інший підприємець Роман Синейко написав у соцмережах, що пробував ігнорувати запрошення райадміністрації. Після цього до нього одразу почали приходити перевіряючі із різних контролюючих  інстанцій.

Львівські підприємці жаліються, що їх примушують підвищувати зарплати працівникам фото 1

У Сихівській районній адміністрації підвердили, що проводять такі співбесіди. Однак звинувачення у вчиненні тиску на бізнес заперечують. Як розповіла ZAXID.NET начальник відділу соціально-економічного розвитку Сихівської РА Лариса Гребенюк, справді співбесіди  із підприємцями проводять кожного тижня. На них бізнесменів просять підняти заробітну плату своїм працівникам. 

"Всі наші наради мають лише рекомендаційний характер. Ми нікого ні до чого не змушуємо. Та й жодних механізмів тиску на бізнес ми не маємо", - сказала вона.

Чиновниця також наголосила, що наради потрібні задля дотримання закону України "Про заробітну плату". Та й викликають на співбесіди тільки тих підприємців, у кого зарплата працівників є на рівні мінімальної або незначно вища.

"Ми працюємо з мінімізаторами. Тобто з тими, хто, за офіційними даними, платить своїм працівникам мінімальну заробітну плату. Однак варто розуміти, що оці 1218 грн передбачені законом України для оплати найнижчої некваліфікованої праці. Тобто людина із вищою освітою та досвідом роботи у галузі таких коштів отримувати не повинна", - розповіла Лариса Гримак.

Вона також додала, що мета співбесід із підприємцями – виведення із тіні та легалізація заробітної плати.

Додамо, що у законі України "Про заробітну плату", за дотриманням якого слідкує райадміністрація, визначено, що контролювати дотримання вищезгаданого закону повинна податкова інспекція. Про органи самоврядування у законі не йдеться. 

Львів у новинах

Нічні маршрутки у Львові стали користуватися більшим попитом (графік)

У Львові власник "чорного бумера" грабує перехожих

Говорит МВФ: какой будет инфляция и курс доллара в Украине до конца года

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах