Винахід львівських вчених допоможе врятувати життя тисяч солдат з АТО

фото з сайту fakty.ua

фото з сайту fakty.ua

Події
22 грудня 2015 16:14

Вчені кафедри органічної хімії Національного університету "Львівська політехніка" розробили унікальну технологію виготовлення гідрогелевих медичних пов'язок, які надійно закривають рани. Відгуки колег і лікарів захоплені. Говорять навіть про те, що з розробкою львівських хіміків у світі може закінчитися ера бинтів.

Гідрогелеві пов'язки відомі з 60-х років минулого сторіччя, за кордоном використовуються в медицині вже років 15. Склад гелю дозволяє розмістити в ньому безліч лікарських компонентів, завдяки чому можна боротися з тромбозом, розширенням вен, запаленням суглобів, домагатися знеболювання. Проте є у гідрогелевих пов'язок і недоліки: вони неміцні, нагадують желе, погано утримуються на рані, до того ж недешеві. З цими недоліками вдалося впоратися нашим ученим.

- Ніхто не замовляв нам розробки гідрогелевих пов'язок, - підкреслює професор, доктор хімічних наук завідувач кафедри органічної хімії Національного університету "Львівська політехніка" Станіслав Воронов. - Завдяки досвіду нашої наукової школи ми створили полімерні поверхні. Нашій групі вдалося "вживити" в гідрогель полімерну сітку, і пов'язка, на відміну від зарубіжних аналогів, стала універсальною.

Вона має хороші фізико-механічні властивості. З неї можна робити бинти і простирадла, якими вдається швидко покривати пошкоджені ділянки тіла будь-якої площі, наприклад, при великому відсотку опіку шкіри. Пов'язка може бути наповнена найрізноманітнішими ліками: знеболюючими, дезинфікуючими, кровоспинними. З її допомогою цілком реально лікувати пролежні, діабетичну стопу. Гідрогелеві пов'язки можна використовувати під час хірургічних операцій. Рана, на яку її наклали, "дихає", і лікарі можуть стежити за її станом. Також пов'язка підтримує водний баланс, дозує надходження ліків. При таких властивостях це просто життєво необхідний засіб у військово-польовій хірургії АТО. Подібною "латкою" боєць може "закрити" на своєму тілі кульову рану, зупинити кровотечу. Гідрогелеву пов'язку при потребі можна носити кілька днів, поки не з'явиться можливість звернутися до медиків ...

- Наша розробка на порядок дешевша від закордонних аналогів, - говорить старший науковий співробітник кафедри, доктор хімічних наук Володимир Самарик. - Зараз одне з київських підприємств випустило пробну партію - 800 гідрогелевих пов'язок. Цього катастрофічно мало. Але монтаж промислового обладнання вже йде.

Пов'язка успішно пройшла всі клінічні випробування, так як ми працювали над її створенням у тісній співпраці з лікарями львівської міської лікарні 8, консультувалися в хірургічному відділенні Львівського медичного інституту, а київські медики провели дослідження промислових зразків. І на сьогодні є всі офіційні дозволи на розповсюдження нашої львівської розробки, яка, до речі, захищена чотирма патентами.

Джерело: "Факты"

Львів у новинах:

Папір, вата, виделки: навколо мерії "виросли" еко-ялинки 

Якою буде оранжерея у Стрийському парку після реконструкції (фото) 

Львів'янам починають вимикати опалення 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах