Міфи і реальність: що означає безвізовий режим саме для тебе

Новина - Події - Міфи і реальність: що означає безвізовий режим саме для тебе

Новина - Події - Міфи і реальність: що означає безвізовий режим саме для тебе

Події
04 сiчня 2016 17:00

Після підписання пакету законів, які були необхідні для введення безвізового режиму України з Євросоюзом, за прогнозами МЗС українці зможуть їздити в країни ЄС без віз вже влітку або восени 2016 року - про точні терміни поки не говорять.

Тим часом, щоб розвіяти чутки про майбутні приємні зміни і роз'яснити українцям, що на практиці означатиме запровадження безвізового режиму, МЗС опублікував інфографіку про міфи і реальності на своєму сайті. Завантажити її можна тут.

VG наводить головні тези з неї і відповіді на нагальні питання про безвізовий режим.


У які країни можна буде їздити без віз і що для цього потрібно


Якщо все піде за планом, цього року безвізовий режим для України введуть з 26 країнами Шенгенської зони, а саме: Австрією, Бельгією, Чехією, Данією, Естонією, Фінляндією, Францією, Німеччиною, Грецією, Угорщиною, Ісландією, Іспанією, Італією, Латвією, Литвою, Ліхтенштейном, Люксембургом, Мальтою, Нідерландами, Норвегією, Польщею, Португалією, Словаччиною, Словенією, Швецією, Швейцарією.

Перебувати в Шенгенській зоні можна буде не довше 90 днів за півроку.

Щоб їздити туди без оформлення віз, обов'язково потрібен буде біометричний закордонний паспорт - їх в Україні вже повним ходом оформляють, але поки безвізового режиму немає, цілком можна обходитися закордонним паспортом старого зразка.

Нагадаємо Все про біометричні паспорти у Львові: як, де і за скільки


Міфи про безвізовий режим


- Безвізовий режим не дає можливості жити на постійній основі, працювати або вчитися за кордоном, тому масового потоку мігрантів бути не повинно.

- Безвізовий режим не означає скасування перевірки документів на кордонах. Потрібно буде все одно вказувати мету поїздки, показувати бронь номера в готелі, квитки на зворотний шлях, страховку і так далі. Повний список затвердять пізніше.

- Якщо ви перевищите терміни перебування в країнах Шенгенської зони (90 днів) або порушите ще які-небудь правила знаходження в країні, доведеться як мінімум заплатити штраф, а як максимум це загрожує примусовим виїздом з країни ЄС і забороною в'їзду на її територію протягом певного терміну.


Реальність: чим гарний безвізовий режим


Крім того, що не доведеться оформляти візи і оплачувати візовий збір, швидше за все, також подешевшають авіаквитки в європейські країни.

Тим, у кого в країнах Євросоюзу живуть родичі, стане легше їх відвідувати, та й звичайні туристичні поїздки спростяться, що призведе до зростання туризму і зробить його доступнішим для пересічних українців.

У бізнес-середовищі також грядуть позитивні зміни. Очікується наплив інвесторів в Україну, так як введення безвізового режиму - іміджевий сигнал для тих, хто хоче інвестувати в український бізнес: у країні проходять реформи, вона активно інтегрується в Європу.


Доведеться збирати ті ж документи, що й на візу, бо на кордоні обов'язково будуть їх питати


"По-перше, так, на кордоні можуть запитати тільки бронювання готелю або виписку з банку або баланс по кредитній карті, може бути зворотний квиток. Ніяких довідок з місця роботи, документів на володіння нерухомістю, фото, анкет у двох примірниках, ніяких 65 євро, цього більше не буде", - пише блогер Євген Іхельзон.

Ликвидация безграмотности по поводу безвизового режима #безвизовыйрежимПослушал все аргументы "зрады" в комментариях, р...

Опубликовано Евгением Ихельзоном 19 декабря 2015 г.

 

"Хтось скаже, мовляв, на сайтах пишуть одне, а на кордоні змусять показати пачку документів. Дурниця. З особистого досвіду поїздок з дівчиною з Молдавії можу сказати наступне - нам обом не задавали ніде і ніяких питань" додає блогер puerrtto.


Знову можуть відкласти?


Але варто зазначити, що декларування всіх активів в електронному вигляді, необхідне для безвізового режиму, відклали на 2017 рік. Про це на своїй сторінці у "Facebook" написав заступник голови комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак, який є одним із трьох членів Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), обраних наприкінці 2015 року, тобто співкерівником цього органу.

Він розповів, що в ухваленому законі про бюджет з'явився пункт, "про який ніхто не чув у залі". При цьому, як з'ясувала "Європейська правда", урядовий проект бюджету не містив цієї норми.

"Цей пункт відтерміновує на рік початок дії нової системи фінансового контролю, яку передбачено Законом "Про запобігання корупції" і яка набуває чинності рішенням НАЗК", – написав Віктор Чумак, долучаючи документ, згідно з яким електронне декларування вводять у дію не раніше ніж 1 січня 2017 року.

Як наголосив депутат, "саме електронне декларування, а не фізичний початок роботи НАЗК є нашим головним обов'язком перед ЄС у частині отримання безвізового режиму".

За інформацією "Європейської правди", Євросоюз уже повідомлено про нові проблеми із запуском НАЗК. Реакцію ЄС наразі не сформовано.

Як відомо, зокрема, Україна взяла на себе зобов’язання завершити запуск антикорупційних органів, необхідних для скасування віз, у тому числі й Національного агентства з питань запобігання корупції.

Посол Польщі в Україні про тонкощі безвізового режиму

Нові електронні паспорти львів'яни будуть отримувати з 14 років: що це таке

Все про біометричні паспорти у Львові: як, де і за скільки

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах