Сьогодні у Львові відкриття світового шахового чемпіонату: що буде цікавого

Новина - Події - Сьогодні у Львові відкриття світового шахового чемпіонату: що буде цікавого

Новина - Події - Сьогодні у Львові відкриття світового шахового чемпіонату: що буде цікавого

Події
01 березня 2016 10:18

Сьогодні у Львові стартує Чемпіонат світу з шахів. Як місто підготувалось до цієї визначної шахової події читайте у нашій  добірці.

На фасаді Ратуші замайорить прапор  Чемпіонату

Сьогодні у Львові відкриття світового шахового чемпіонату: що буде цікавого фотоСьогодні відбудеться підняття прапора Чемпіонату світу з шахів. Церемонія розпочнеться о 13.00 год на пл. Ринок. До церемонії підняття шахового прапора долучиться міський голова Львова Андрій Садовий та українська шахістка, гросмейстер серед жінок (2015), чемпіонка світу серед юніорок 2015 року Наталія Букса.

З цієї нагоди біля входу в Ратушу вже є спеціально облаштовані флагштоки.

На прапорі буде зображено новий логотип міста Львова, створений з нагоди Чемпіонату світу з шахів серед жінок.

Логотип зображає шахові фігури та видозмінений слоган міста: "Львів – відкритий для шахів!"

Новий шаховий логотип міста зараз активно використовують у промоційній кампанії з популяризації шахів та Чемпіонату світу з шахів серед жінок.

Нагадаємо, Чемпіонат світу з шахів серед жінок розпочинається 1 березня і триватиме до 18 березня. Матчі гратимуть у Палаці Потоцьких (вул. Коперника,15 ). Чинна чемпіонка світу львів’янка Марія Музичук змагатиметься з претенденткою на світову шахову корону китаянкою Хоу Іфань.

Театр "Воскресіння" презентує ввечері  "шахову" вуличну виставу

Сьогодні у Львові відкриття світового шахового чемпіонату: що буде цікавого фото 1Приблизно о 20:30 год. біля входу у Львівський академічний театр опери та балету ім. С.Крушельницької відбудеться вулична вистава від Львівського духовного театру "Воскресіння", що стане завершенням церемонії відкриття Чемпіонату світу з шахів серед жінок.

Це спеціальний номер, присвячений відкриттю Чемпіонату світу з шахів серед жінок, який проходитиме у Львові з 1 до 18 березня: пластично-вогняний номер, у якому актори на ходулях у чорно-білих шахових костюмах розіграють шахову виставу. Тривалість вистави - 15 хв.

Перший шаховий  хід на Чемпіонаті зробить мер 

Сьогодні у Львові відкриття світового шахового чемпіонату: що буде цікавого фото 2У середу, 2 березня, у Палаці Потоцьких розпочинається Чемпіонат світу з шахів серед жінок. Відтак, перший хід у грі зробить міський голова Львова Андрій Садовий. Змагання розпочнуться о 15.00 год.

Вперше за історію незалежності України у Львові відбудеться найвизначніша шахова подія – Матч за звання чемпіонки світу з шахів. За золоту шахову корону змагатимуться чинна чемпіонка світу, українка Марія Музичук, та претендентка, китаянка Хоу Іфань.

Церемонія відкриття Матчу за звання чемпіонки світу з шахів відбудеться 1 березня у Львівському театрі опери та балету. Під час відкриття відбудеться також  ще один надзвичайно важливий етап Матчу – жеребкування, після якого стане відомо, хто гратиме білими та чорними фігурами.

Усі десять партій Матчу відбудуться у Палаці Потоцьких. Також у приміщенні Палацу для представників засобів масової інформації діятиме Прес-центр.

За правилами ФІДЕ глядачам заборонено перебувати у приміщенні, де безпосередньо змагаються шахістки. Тому гості матимуть можливість переглядати матч у сусідньому залі у режимі онлайн. Загалом переглядати Матч в Палаці Потоцьких зможуть близько шістдесяти осіб одночасно.

На змаганні працюватимуть дві студії коментаторів – україномовна та англомовна. Підбір коментаторів вже завершився: ними стали львівські шахісти Михайло Олексієнко, Віта Криворучко, Неллі Алексанян, Марта Літинська та Адріан Михальчишин. При пошуку кандидатів на коментаторів було декілька вимог, серед головних – відмінне знання української та англійської мов, розуміння грати у шахи на професійному рівні та досвід участі у міжнародних шахових турнірах.

Регламент Матчу

Жеребкування відбудеться під час церемонії відкриття. Після четвертої партії шахістки міняються кольорами фігур (гравчиня, якій випали білі фігури на жеребкуванні, п’яту партію грає чорними).

Контроль часу: 90 хвилин на перші 40 ходів, потім 30 хвилин до кінця гри, з додаванням 30 секунд на кожен хід, починаючи з першого ходу. Якщо рахунок рівний після основних десяти партій, проводять знову жеребкування і чотири тай-брейки по 25 хвилин для кожного гравця з додаванням десяти секунд після кожного ходу.

Якщо рахунок нічийний після чотирьох швидких партій, знову відбувається жеребкування та проводять дві блискавичні партії з контролем часу 5 хвилин та додаванням 3 секунди після кожного ходу. У випадку нічийного рахунку, для визначення переможця проводять ще один матч з двох партій. І якщо переможець досі не визначився, гравці змагаються в “армагедоні”.

Призовий фонд цього матчу, який становить 200 тисяч євро, розподіляється таким чином: 60% переможниці та 40% - гравчині, що програла після десяти основних партій; якщо переможниця визначилась після тай-брейків, тоді розподіл 55%х45%.

В міській раді Львова на період Чемпіонату світу з’явились шахи

Сьогодні у Львові відкриття світового шахового чемпіонату: що буде цікавого фото 3Львів приймає Чемпіонат світу з шахів серед жінок. З цієї нагоди в міській раді Львова також з’явились шахи. Спеціальний столик з шаховою дошкою та фігурами розташований в приймальні міського голови Львова. Відвідувачі залюбки грають за ним в шахи.

Нагадаємо, на період Чемпіонату міська рада також звернулась з ініціативою розташувати шахові дошки та спеціальні столи у кав’ярнях міста. Деякі ресторації відгукнулись на ініціативу і, окрім шахових столів, запроваджують на цей період спеціальне шахове меню. Відтак, у ресторані готелю "Дністер" у загальному меню будуть спеціальні страви. У кав’ярні "Львівська майстерня шоколаду" з’являться шахова дошка з 3D шахами, льодяники з шахами, а також рублена карамель з шахами всередині. У ресторанах "Кумпель груп" (ресторація "Бачевських" на вул. Шевська, 8, "Кумпель" на вул. Чорновола, 26, "Кумпель" на пл. Соборна, 2) меню буде повністю перекладене, а у  ресторанах "Голодний Микола", що на вул. Стрийська, 352, у ресторації "Бачевських" та у "Кафе 1" будуть розміщені шахові дошки. У кав’ярні "Креденс кафе" будуть розміщені меседжі китайською мовою.

Львівські трамваї забрендували шаховою символікою

Сьогодні у Львові відкриття світового шахового чемпіонату: що буде цікавого фото 4Львів приймає Чемпіонат світу з шахів серед жінок. По місту розміщено чимало промоційної продукції – білборди та сіті-лайти, великий банер на фасаді Ратуші. Також сьогодні міські трамваї виїхали заорендовані шаховою символікою – прапорцями з написом "Львів – відкритий для шахів" та прапорцями з офіційним логотипом шахового Чемпіонату.

Як повідомили у відділі промоції міста, наразі заорендовані лише трамваї. Згодом прапорці планують розмістити і на тролейбусах.

Нагадаємо, сьогодні о 19.00 год у Львівській опері відбудеться офіційне відкриття Чемпіонату світу з шахів серед жінок, а вже завтра у палаці Потоцьких розпочнуться перші ігри. Перший хід у грі виконає міський голова Львова Андрій Садовий.

Спеціального до шахового Чемпіонату виготовлені великі дерев’яні шахові фігури

Сьогодні у Львові відкриття світового шахового чемпіонату: що буде цікавого фото 5

Львів приймає Чемпіонат світу з шахів серед жінок. Спеціально для цієї події один з майстрів вирізьбив великі дерев’яні шахові фігури, які будуть розміщені на пл. Ринок.

"Шахові фігури виготовив майстер, який цьогоріч робив нову міську різдвяну шопку. Загалом вирізьблено 3 шахові фігури – дві королеви та одного короля. Королеви будуть чорного та білого кольору. Висота фігур – приблизно 2 м. Розміщуватись вони будуть на пл. Ринок упродовж усього шахового Чемпіонату", - повідомили у відділі промоції міста.

Нагадаємо, на період шахового Чемпіонату у Львові заплановано провести багато додаткових заходів, аби привернути увагу мешканців та гостей міста до події та зацікавити грою в шахи. Відтак, заплановано флеш-моб "Шахова корона", шаховий турнір між семінаристами різних конфесій, кінопокази фільмів про шахи у Кінотеатрі "Сокіл", шаховий турнір серед незрячих, фінал дитячого турніру серед дитячих клубів, шаховий квест тощо.

Хто відкриватиме Чемпіонат

Сьогодні у Львові відкриття світового шахового чемпіонату: що буде цікавого фото 6

Церемонія відкриття Матчу за звання чемпіонки світу з шахів розпочнеться 1 березня о 19:00 год у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької. В програмі церемонії – виступи відомих львівських виконавців, які чергуватимуться з традиційними привітаннями української та китайської гросмейстерок від перших осіб країни та міста. Окрім того, під час відкриття відбудеться один з найважливіших етапів Матчу, без якого неможливе жодне шахове змагання – жеребкування, та стане відомо, хто з учасниць гратиме білими і чорними фігурами.

"Офіційну частину ми поділили на 3 частини. Офіційні гості, окрім виступу, робитимуть хід шахами на великій дошці, яка буде встановлена на сцені. Друге – це творча програма, яка буде нести динаміку. Вона буде розбита на три блоки. Першим блоком, через балет "Життя" Ірини Мазур буде представлена Україна, тобто країна, в якій проводиться Чемпіонат світу з шахів. Другий блок буде з етно-програми, яка буде називатися "Картини і музика старого міста". Мова іде про те, що після України ми робимо акцент на місто Львів. Третя частина буде європейською, її представлятиме квартет Tenors Bel’canto.

І готується спеціальний фінал під церемонію відкриття - спеціальний номер від балету "Життя", - розповів Василь Вовкун, режисер церемонії відкриття Чемпіонату світу з шахів.

На головній сцені міста виступатимуть із синтезом східно-аутентики, східно-європейського модерну і джазу балет “Життя”, скрипаль-віртуоз та майстер поєднувати неперевершене виконання і видовищне шоу Олександр Божик, виконавці класичної опери і сучасної популярної музики квартет Tenors Bel’canto та учасниця шоу “Голос країни” Христина Соловій з мелодійними народними піснями у власній інтерпретації.

І ще одним елементом відкриття стане шахова партія, в яку гратимуть гості. Для цього на сцені знаходитиметься шахова дошка з фігурами. А усі гості спільними зусиллями повинні будуть розв'язати на дошці шахову задачу. Таким чином, кожному гостю на сцені запропонують зробити по одному ходу. Якщо вони з цим самостійно не зможуть справитись, просити допомоги можна буде у юних шахістів, які будуть присутні в залі.

"Усі учасники, які будуть присутні, зможуть вийти на площу перед Оперним театром, для того, щоб побачити коротку виставу від театру "Воскресіння", де буде вплетена шахова тематика. Таким чином, це буде неформальним вуличним акцентом, аби показати вуличну культуру шахів у Львові", - зазначив Володимир Шнайдер, начальник управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР.

Чемпіонат світу з шахів  транслюватимуть деякі готелі Львова

Сьогодні у Львові відкриття світового шахового чемпіонату: що буде цікавого фото 7

1-18 березня у Львові буде проводитися Матч за звання чемпіонки світу з шахів. За правилами ФІДЕ глядачам заборонено перебувати в одному приміщенні із шахістками, тому змагання будуть передавати в он-лайн режимі.

Гру показуватимуть такі готелі: "Rudolfo", вул. Вірменська, 4, "Citadel Inn", вул. Грабовського, 11, "Premier Hotel Dnister" на вул. Матейка, 6 та готель "Асторія" - вулиця Городоцька, 15.

Також деякі заклади Львова запроваджують "шахове меню".

 3 березня відбудеться шаховий флеш-моб

Сьогодні у Львові відкриття світового шахового чемпіонату: що буде цікавого фото 8Флеш-моб відбудеться в четвер, 3 березня, на площі Ринок. Усі охочі зможуть долучитися до цієї акції.

У рамках проведення Чемпіонату світу з шахів серед жінок у Львові перед Ратушею відбудеться танцювально-мистецький флеш-моб “Шахова корона”. Школярі закликають усіх львів'ян взяти участь в акції і відчути приємну атмосферу проведення в місті Чемпіонату світу з шахів серед жінок.

Джерело: прес-служба ЛМР.

Львів у новинах: 

Одесити зняли красивий відеоролик про Львів

Дізнайся: цікаві факти про Львів

Де раніше полюбляли збиратися студенти у Львові

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах