Проблема з утилізацією сміття у Львові: екологи запропонували шляхи вирішення

фото з сайту explorer.lviv.ua

фото з сайту explorer.lviv.ua

Події
01 червня 2016 17:53

Ключовим питанням у вирішенні проблеми з утилізації відходів залишається розробка національної стратегії поводження з відходами, яка має запровадити концептуально нові підходи до поводження з відходами. Але для початку у Львові потрібно запустити сміттєсортувальну станцію та завод і тоді вже розпочинати рекультивацію сміттєзвалища у Грибовичах.

Про це сьогодні під час прес-конференції щодо зволікання чиновників у вирішенні проблеми сміття у Львові, що обернулося лихом для людей та довкілля повідомила еколог МОБ "Екологія. Право. Людина" Алла Войціховська, повідомляє zik.ua.

За її словами, для початку потрібно запустити сміттєсортувальну лінію, побудувати сміттєсортувальний завод. І це не обов’язково має бути у Грибовичах. А тоді вже виділити земельну ділянку під полігон для тих решток, які не будуть підлягати вторинній переробці.

Представники міжнародної організації зазначили, що будуть активно залучатися до цього процесу. "Ми пропонуємо щотижневий контроль над рішеннями і діями міської і обласної ради. Також ми як природоохоронна та правозахисна організація готові надати правову допомогу усім мешканцям та сім’ям загиблих, враховуючи навіть звернення до судів усіх інстанцій. Ми обіцяємо контроль профільних центральних органів виконавчої влади і парламенту, адже винні знаходяться також і там. Розуміємо, що частина винних згідно з національним законодавством не буде вважатися такими", – зазначила виконавчий директор міжнародної благодійної організації "Екологія. Право. Людина" Олена Кравченко.

Окрім цього, МБО "Екологія-Право-Людина" підготувала звернення та відправили у всі інстанції. Вона вимагає від Верховної Ради України поставити 5 червня 2016 р. на голосування ключові екологічні закони, зокрема законопроекти про оцінку впливу на довкілля, стратегічну екологічну оцінку, про врегулювання проблемних питань у сфері поводження з відходами (у сфері поводження з відходами на сьогодні у ВРУ зареєстровано 30 законопроектів).

"Також вимагаємо від Кабінету Міністрів України активізувати процес розробки та затвердження нової національної стратегії поводження з відходами за європейськими стандартами, а від влади Львова та Львівської області – розробити план невідкладних кроків з вирішення проблеми усунення негативного впливу та безпечного закриття Грибовицького сміттєзвалища, із зазначенням терміну виконання та щотижневої звітності міського голови перед громадою, а також проблем поводження із відходами на рівні Львівської області", – йдеться у зверненні.

Зазначимо, на вихідних на Грибовицькому сміттєзвалищі сталася пожежа сміття. Станом на ранок 30 травня пожежники повідомили про її повну ліквідацію.

Згодом з’явилася інформація, що під час гасіння пожежі стався зсув сміття. В результаті під завалами опинилися троє рятувальників. Їх доля залишається невідомою. За фактом зсуву відкрито кримінальну справу.

Вночі 31 травня депутат Львівської міськради Любомир Босаневіч зазначив, що через загрозу нового зсуву призупинено роботи з пошуку трьох рятувальників, які перебувають під завалами сміття.

Станом на 7.00 31 травня до пошуково-рятувальних робіт на Грибовицькому сміттєзвалищі залучено 475 людей та 63 одиниць техніки, у тому числі кінологічні розрахунки. Проведення пошуково-рятувальних робіт проводиться у безперервному режимі.

Згодом повідомили, що порятунок надзвичайників на Грибовицькому сміттєзвалищі обговорять у Львівській облраді. На даний час відомо про чотирьох зниклих осіб.

31 травня на сесії Львівської міськради секретар Анатолій Забарило повідомив, що на Грибовицькому сміттєзвалищі знайшли тіло одного рятувальника.

Згодом повідомили, що знайшли тіло другого рятувальника із трьох, які загинули під обвалом сміття 30 травня.

Увечері 31 травня ввечері на сміттєзвалищі в Грибовичах знайшли третю людину без ознак життя. 

Львів у новинах:

Трагедія на сміттєзвалищі під Львовом залишила сиротами п’ятьох дітей 

Екологи розповіли про стан води та повітря після Грибовицької трагедії

Львів потопає у смітті: містян закликають викидати менше відходів

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах