В Києві запрацював Uber - на черзі Львів

фото з сайту taxi-forum.ru

фото з сайту taxi-forum.ru

Події
30 червня 2016 11:36

Сьогодні, 30 червня, сервіс таксі Uber почав працювати у Києві. Для Uber столиця стала першим містом в Україні. На черзі Львів та інші міста-мільйонники.

Читайте також У Львові набирають водіїв Uber, обіцяючи 30 тисяч зарплатні

Uber починав свою діяльність як елітна послуга у Сан-Франциско – чорні лімузини, водії в костюмах і білих сорочках із краватками, елегантний логотип на авто. Сьогодні Uber доступний у понад 400 містах світу, а ціллю компанії є стати альтернативою для міського громадського транспорту. Україна стала 68 країною, де запрацював Uber.

Однак не всім такий стрімкий розвиток сервісу Uber подобається. Проти нього страйкують водії таксі, які стверджують, що додаток забирає у них клієнтів, а сам сервіс не платить податків.

ZAXID.NET вирішив проаналізувати головні переваги сервісу Uber.


Чим Uber відрізняється від традиційного таксі?


Uber – це додаток для смартфонів, який є посередником між водіями, які на своїх приватних автомобілях надають послуги перевезення і клієнтами, які цими послугами користуються. Поїздка із водієм сервісу Uber зазвичай є дешевшою аніж традиційним таксі, а оплата відбувається безпосередньо із рахунку клієнта. Uber бере з водія 25% вартості поїздки. Дешевизна Uber і є його головною перевагою поряд із звичайними таксі. Окрім того, у сервісі Uber працють виключно автомобілі, яким не більше п'ять років. Тобто варіант, що до клієнта приїде старе або пошкоджене авто - просто неможливий.


Як користуватись сервісом Uber?


Щоб користуватись додатком треба спершу зареєструватись – подати свої особисті дані та номер банківської картки, яка буде з’єднана із рахунком Uber. Більше не треба перейматись, що у пасажира немає готівки або у водія не буде дрібних грошей, щоб видати решту - клієнт просто виходить з авто.

Щоб замовити автомобіль треба вибрати в додатку місце замовлення та клікнути "Замовити". Після заповнення адреси прибуття, побачимо трасу своєї поїздки, фото водія, прогнозований час поїздки і її вартість. Окрім фото водія, клієнт також може побачити його ім’я, прізвище, модель і марку авто та його реєстраційний номер. Якщо відразу після замовлення таксі клієнт із якихось причин міняє свої плани, у нього є 5 хвилин на безкоштовне анулювання замовлення авто. Після поїздки клієнт може залишити відгук і оцінити якість наданих послуг, а оцінка буде додана до рейтингу водія. Коментар бачитимуть інші клієнти Uber і у майбутньому відмовлятимуться від послуг поганого водія. Окрім того, за поганий рейтинг блокуватимуть акаунти і водія, і пасажирів.

Для гаджетів із операційною системою Android додаток Uber можна безкоштовно скачати у магазині Google Play. Для гаджетів виробництва Apple аплікація також доступна безкоштовно в App Store.


Чи Uber буде працювати на всій території України?


В Україні Uber запускається наразі лише у Києві. Раніше також повідомлялось, що сервіс працюватиме й у Львові. Компанію цікавлять міста із населенням понад 500 тис. осіб, то ж не складно спрогнозувати, де ще може запрацювати Uber в Україні.

До слова, Польща є третім найбільшим ринком сервісу Uber в Європі. Додаток є доступним у семи польських містах, а до кінця 2016 року кількість міст сягне 10. Тільки у Варшаві щомісяця 10 тис. осіб реєструються у додатку. Щомісяця 35 тис. водіїв у Польщі зголошуються до роботи в Uber. Окрім того, зручність сервісу Uber полягає у тому, що він доступний у 68 країнах світу, що робить його доступним для туристів. Щоб замовити авто закордоном треба мати лише смартфон із встановленим додатком.

У лютому 2016 року року, стало відомо що компанія Uberlin - авторизований партнер сервісу Uber почала збирати базу водіїв також в Одесі, Харкові та Дніпрі.


Чому проти Uber страйкують водії таксі?


Профспілка водіїв таксі скаржиться на недобросовісну конкуренцію сервісу Uber. Проти компанії цього року протестували у столицях Великобританії, Франції, Чехії, Угорщини. А у Варшаві автомобілі сервісу Uber облили невідомою смердючою речовиною. Проти Uber протестували також і в Києві.

Справа у тому, що водії Uber не мають ліцензії, за яку у деяких країнах водії таксі повинні заплатити декілька тисяч євро. Сервіс Uber також не працевлаштовує офіційно своїх водіїв, не платить за них жодних податків. Кожен водій Uber є індивідуальним приватним підприємцем, який провадить власну підприємницьку діяльність і сам платить податки. Українські таксисти у своїй більшості працюють так само, відтак їхнє обурення полягає хіба що у нижчих цінах, які пропонує Uber.


Скільки коштуватимуть послуги Uber в Україні і коли сервіс запрацює?


Вартості кілометру або хвилини проїзду автомобілями сервісу Uber в Україні наразі невідома. Однак, щоб переконати ощадливих українців користуватися сервісом Uber треба буде добре продумати тарифну політику. Сьогодні традиційне таксі у Львові бере приблизно 5-6 грн/км при мінімальному замовленні 30 грн. Очевидно, що користування автомобілями Uber повинні коштувати менше.

Щодо того, коли Uber запрацює в Україні, то тут більше інформації. За словами позаштатного радника мера Львова Андрія Садового з питань інновацій і інвестицій Іллі Кенігштейна, на початку квітня сервіс мав запрацювати у Києві, а вже після цього у Львові.


Що потрібно, щоб стати водієм Uber?


На сайті Uberlin чітко описані умови співпраці компанії з водіями. Передусім це повинні бути водії зі стажем не менше три роки, віком від 21 року, які мають страховий поліс. Є також визначений перелік автомобілів, які можуть працювати у сервісі. Однак усі авто повинні бути не старші п’яти років.

Доступні також тарифні плани для водіїв. Їх є три: "Щотижневий" - При виконанні 40 поїздок на тиждень комісія 6% (+ податок 5%). Виплати 1 раз в тиждень; "Щоденний безготівковий" - комісія 10% (+ податок 5%). Виплати кожен день на карту; "Фіксований" - комісія 500 грн на тиждень.

Читайте ще новини Львова:

У Львові для соцопитування мешканців влада створила мобільний додаток

У Львові розпочали будувати велодоріжку до "Шевченківського Гаю" (відео)

На якій зупинці у Львові з'явиться громадський простір: візуалізація

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах