Львівські лікарі повідомили, кого вражає японський вірус

фото: Львівська газета

фото: Львівська газета

Події
13 жовтня 2016 11:09

 

Вірус Кокасакі, який вражає дітей, добрався з Тернополя до Львова. І батьків це неабияк стривожило  і викликало безліч запитань, мовляв, що за вірус знову звалився на наші голови? чи піддається він лікуванню? І, головне, як вберегти дитину від інфікування?


Брак інформації породжує паніку


Ці запитання ставили і в нашій родині, бо минулої суботи в 11-річного племінника раптово з’явилася висипка навколо рота. Мати подумала, що, мабуть, син захворів на вітрянку. Та невдовзі червоні пухирці з’явилися на долонях, стопах і при цьому був такий сильний свербіж, що хлопчик не знаходив собі місця, не міг вночі спати. Але через добу свербіж зник, а пухирці залишилися.

У районній поліклініці, куди звернулися батьки, лікарі, за словами матері, не змогли поставити точного діагнозу. Висипку виявили і в ротовій порожнині. Підозрювали алергію, перевіряли на менінгіт, врешті-решт запропонували покласти дитину в лікарню.

Батьки відвезли сина на консультацію у Львівську обласну інфекційну лікарню, де малому лікар-інфекціоніст дуже швидко поставив діагноз: це хвороба, яку називають "рука-нога-рот", спричинена вірусом Коксакі. І дав такі поради: якомога більше пити, не йти в школу, щоб не заразити інших, і дотримуватися особистої гігієни. Жодних пігулок, уколів Сьогодні, на п’ятий день захворювання, дитина майже одужала, залишилися лише невеликі плями після висипки.

Оскільки випадки захворювань на ентеровірусні інфекції почастішали, "Львівська газета" попросила головного епідеміолога Львівщини розповісти детальніше про них, щоб батьки, в разі захворювання дітей, знали, що робити.

"Ентеровірусні інфекції, до яких належить і вірус Коксакі, не є новими, ми виявляємо їх щороку, ? каже Наталія Тімко. ? Загалом ентеровірусів є дуже багато, приблизно 70, і є багато різних клінічних форм: герпангінна, серозно-менінгітна, шкірні висипання тощо. Під час одних форм їхній перебіг подібний на застуду з високою температурою, при гастроентеритичній є шлунково-кишкові розлади: діарея, блювота, здуття живота, метеоризм тощо. Дітей хворіє багато. Щотижня лише у Львівську обласну клінічну лікарню звертається 10-15 дітей. У всіх районах області такі випадки також трапляються. Однак цього року шкірні висипання трішечки відрізняються від тих, які були у попередні роки: висипка іноді подібна на вітряну віспу, краснуху".


Що слід знати?


Ентеровірусні інфекції передаються повітряно-крапельним шляхом (при кашлі, чханні) і через руки. Тож, якщо в родині захворіла дитина, можуть захворіти й інші члени сім’ї. Найчастіше ентеровірусні інфекції підхоплюють діти до 10-ти років, хоча хворіють ними й дорослі.

Противірусних препаратів, які б подавляли ентеровіруси, нема. У більшості захворювання минає у легкій формі, й організм справляється з ним самостійно за 7-10 днів. Лікування може бути симптоматичне, спрямоване на полегшення стану дитини: зниження температуру, зменшення больових відчуттів. Потрібно якомога більше пити. У діток, в яких була висипка, за якийсь час може лущитися шкіра на долонях, стопах, інколи відшаровуються нігті. Це ? не біда, все минеться, і далі нігті будуть рости здоровими.


Найпоширеніше ускладнення – серйозний менінгіт


Однак бувають і випадки, коли ентеровірусні інфекції дають ускладнення. Серед найпоширеніших – серозний менінгіт. Уже два роки поспіль восени, за словами Наталії Тімко, на Львівщині зростає захворювання на серозний менінгіт. Торік його провокували ентеровіруси ECHO і Коксакі В. Цього року також є випадки захворювання дітей і дорослих на серозний менінгіт.

"Нині в обласній інфекційній лікарні є шестеро діток із серозним менінгітом, ? розповідає Наталія Тімко. – До вихідних їх було більше, але вже виписалися додому здорові. Однак ні епідемії, ні підстав для паніки нема. Недуги, які провокують ентеровірусні інфекції, лікують. І серозний менінгіт також, його перебіг більш м’який. Головне, вчасно звернутися по медичну допомогу".

Для серозного менінгіту характерні такі симптоми: висока температура, головний біль, блювання, болісне реагування на яскраве світло та гучні звуки, млявість, апатичність. Якщо, не дай Боже, помітили в дитини такі захворювання, відразу звертайтеся до педіатра або інфекціоніста. Коли вас, батьків, щось насторожує у здоров’ї дитини чи в діагнозі, який поставили лікарі, чи ви помітили, що вони не можуть точно його встановити (як, до прикладу, з моїм племінником), проконсультуйтеся з лікарем-інфекціоністом Львівської обласної клінічної лікарні. Тут з різними проявами ентеровірусної інфекції вони стикаються доволі часто, тож зможуть швидко поставити точний діагноз.

Джерело:gazeta.lviv.ua

Читайте ще новини Львова

Львів'янину на замітку: як вберегтися від "кишкового грипу"

Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу

Львів’ян попереджають про різке погіршення погоди

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах