Спальні райони Львова перетворюються на кримінальні: як вберегтися

Фото взято з сайту http://www.lvivpost.net/

Фото взято з сайту http://www.lvivpost.net/

Події
26 жовтня 2016 17:59

Безпека в місті – пріоритет №1 для мешканців. Про неї часто і багато говорить влада, правоохоронці, але питання: чи достатньо роблять для того, аби люди жили і спали спокійно? Адже всюди є ті, хто шукає легкої наживи через крадіжки, пограбування, шахрайські телефонні чи інтернет-схеми… Часто ми, чуючи про крадіжки чи інші злочини, думаємо, що нас це не стосується, тому недостатньо пильно перевіряємо, чи замкнули автівку, помешкання, ігноруємо добротні замки, ходимо темними провулками поодинці. Але злодії ж не сплять! 

Особливо мова про так звані спальні райони міста Лева – останнім часом все більше там крадуть автівки, “вичищають” їх салони тощо. Хоча аналогічні випадки трапляються і в середмісті, саме тому міська влада у центрі Львова встановила  камери відеоспостереження, посилила у туристичні закутки наряди поліцейських, працівників муніципальної дружини.

Питання безпеки сьогодні гостро постало не лише у Львові, а й у інших областях. Бо ж в країні війна, а відтак економічна ситуація, м’яко кажучи, не найкраща, а ще й гуманний “закон Савченко” достроково “випустив” на волю чимало ув’язнених. Тому правоохоронці в один голос заявляють: злочинність зросла!

“Із початку 2016 року у Львові зареєстрували близько 15 тис. злочинів. Це і вбивства, розбої, грабежі, різноманітні крадіжки – від кишенькових  до квартирних. Для людей питання безпеки чи не основне у житті. Якщо люди знатимуть, що місто безпечне, тоді спокійно житимуть, працюватимуть, розвиватимуться. Тому не дивно, що містяни б’ють на сполох”, – каже “Пошті” Світлана Добровольська, речниця ГУ Нацполіції у Львівській області. 


Обкрадають автівки і дитсадочки


Депутат Львівської міськ­ради Михайло Дідух виступив із вимогою збільшити кількість патрулів поліції в одному із мікрорайонів Львова –  Рясне та Рясне-2. Бо за “останні декілька ночей у цих мікрорайонах було здійснено більше десяти крадіжок із авто. Зловмисники вибивають скло та витягують із салону цінні речі”.

“У часи Майдану ми організовували в нашому районі самооборону. Пізніше почала працювати нова патрульна поліція міста, після чого такої потреби не було. Та бачимо, що увага поліцейських приділяється більше центральній частині, тоді як у спальних районах збільшилась кількість крадіжок, нібито 90-ті роки повертаються. Якщо брати окремо наш район, то у нас нічні магазини торгують, влітку усі сквери, парки  заповнені людьми, які розпивають спиртні напої, а потім бушують, співають і так щоночі. Районом вештаються багато наркоманів. На жаль, так складається, що ми не працюємо на профілактику, а констатуємо факти”, – пояснює Микола Дідух. 

З його слів, якщо б у районі збільшили кількість піших патрулів, які б контролювали ситуацію зсередини, місцевим було б спокійніше. 

А ось львів’янка пані Богдана, яка мешкає у Шевченківському районі, каже “Пошті”, що насправді ситуація у її житловому масиві не така вже й критична.  

“Я б не сказала, що наш район такий небезпечний. Хіба що я б звернула більше увагу на ліс, який  є у нашому районі, де трапляються багато неприємних випадків. Мені чомусь Рясне-1 більш небезпечне, ніж Рясне-2”, – зауважує пані Богдана.    

Руки злодіїв дійшли вже навіть до…дитячих садочків. Лише вчора, 21 жовтня, у Франківському районі Львова невідомі обікрали приміщення двох дитсадків, взяли комп’ютери та гроші з каси. 

“Близько 8.00 надійшло повідомлення про крадіжку з дитсадочка на вул. Симоненка, звідки викрали два комп’ютери, а вже за кілька хвилин, о 8.14, надійшло друге повідомлення про крадіжку коштів, 1300 грн, із каси дошкільного закладу, що на вул. Пулюя. Звідки вкрали музичний центр за 1100 грн та магнітофон за 900 грн”, – інформує відділ комунікації поліції Львівщини.

Раніше “Пошта” писала про причини, які сприяють збільшенню злочинності у нашому місті. 

“Те, що рівень злочинності зростає як в Україні, так і у Львові –  не секрет. Збільшується кількість усіх видів злочинів – грабежів, розбійних нападів із використанням зброї. Це пов’язано з тим, що сьогодні багато зброї потрапляє до нас із зони АТО – це і гранати, і боєприпаси, бувають і гранатомети. Є “закон Савченко”, за яким достроково вийшли на свободу вже декілька тисяч засуджених. З цих звільнених, уже більше 10 засуджених знову вчинили злочин! Варто сказати і те, що рівень терористичних загроз теж у нас високий. Є постійні повідомлення про начебто замінування об’єктів. Кількість ДТП на наших дорогах збільшилась більше, ніж на половину. Збільшились і крадіжки автомобілів, а ще частіше фіксуємо крадіжки з автотранспорту”, – зазначив тоді Юрій Голуб, депутат Львівської облради, заступник голови постійної депутатської комісії з питань законності правоохоронної діяльності та військових проблем.


Напасти можуть просто в під’їзді


Львів складається із шести районів – Галицького, Шевченківського, Сихівського, Залізничного, Франківського та Личаківського. Заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха раніше у коментарях gazeta.ua наголосив, що в Україні та Європі небезпечні для людей місця –  різні. І пояснює це тим, що в Україні в мікрорайонах належно не налагоджена  система особистої безпеки. На людину можуть напасти просто в під’їзді будинку.

“У Західній Європі найбільше випадків пограбувань та насильства фіксують у публічних місцях. Тобто такі злочини не є характерними для районів, де проживає чимало людей. В Україні навпаки – небезпечно саме у так званих спальних районах. Та рівень безпеки в публічних місцях вищий, ніж у європейців”, – зазначав Євген Головаха.  


На збільшення патрулів не чекайте


Патрульні Львова у будні дні за зміну отримують близько трьохсот викликів. У вихідні  – навіть 450-500! Зі слів Антона Пузиревського, керівника патрульної поліції Львова, на один мікрорайон міста припадає п’ять-шість автопатрулів і ще піші патрулі. Та про збільшення поліцейських у спальних районах міста наразі мова не йде, бо ж “зараз період відпусток, період підвищення кваліфікації тощо”. 

“Найбільш напружена ситуація із шести районів міста – у Галицькому та Шевченківському, де маємо чимало відпрацьованих завдань і найбільше викликів. 80% звернень до поліцейських – це звернення інформаційного характеру (лежить невідома особа, ДТП, порушення тиші, бійка). Якщо є додаткові звернення від депутатів, населення району, перед заступанням на зміну, під час шикування, ми інформуємо своїх поліцейських про те, щоб зосередили увагу на тому чи іншому районі. Але посилювати піші патрулі наразі ми не в силі”, – зазначає Антон Пузиревський.  

Зі слів співрозмовника, в загальному місто контро­лює 43 автопатрулі. Та знову-таки, щоб убезпечити себе від неприємностей, керівник патрульної поліції Львова наголошує на основ­них моментах, які допоможуть убезпечити себе. 

“У темну пору доби та у віддалених районах ходіть групами. Повідомляйте близьких, які вас чекають вдома, про свій маршрут. Пам’ятайте про засоби особистої безпеки. Якщо бачите небезпеку – інформуєте та повідомляйте на 102”, – резюмує Антон Пузиревський. 

Юрій Голуб, заступник голови постійної депутатської комісії з питань законності правоохоронної діяльності та військових проблем Львівської облради:

– Як і кожен львів’янин відчуваю, що рівень безпеки у місті знизився. Офіційна статистка це підтверджує: кількість важких злочинів, грабежів, нападів значно зросла. Почастішали і злочини із застосуванням вогнепальної зброї – ми постійно про це чуємо. Є непоодинокі випадки у нашому місті, коли крадуть машини чи “обчищають” салони автівок, викрадають номерні знаки тощо. Чіткого поділу на безпечні та небезпечні райони у Львові немає. Є інший поділ, який полягає в тому, що у різних районах скоюють різні види злочину. Наприклад, у центральній частині міста частіше фіксують кишенькові крадіжки, бо тут є велике скупчення людей. А ось пограбування або відкритого заволодіння чужим майном у центральній частині міста значно менше, ніж у спальних районах. Та важливий фактор тут відіграє і кількість населення у середмісті і десь на периферії. Адже дев’ятиповерховий будинок заселений людьми – це те саме, що одна вулиця у старій частині Львова. Тому у спальних районах дуже поширені квартирні крадіжки. Потрібно зауважити і те, що піших патрулів, автопатрулів у спальних районах стало менше, аніж це було тоді, як тільки починала працювати патрульна поліція Львова. Та можна і їх зрозуміти: багато поліцейських автівок простоюють розбитими. Ті, кому два-три роки до пенсії, звільняються з правоохоронних органів. А молоді люди не бачать перспективи працювати поліцейським, бо ж для людини сімейної на зарплату 4-5 тис. гривень сьогодні не так просто прожити.

Дивись ще:

Українці обрали найчистіше місто країни: на якому місці Львів

Депутати передумали: Львів не стане агломерацією

Під час осінніх канікул до Львова їздитимуть додаткові поїзди

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах