Премія Дарвіна: відвідувачі палаючого нічного клубу у Львові знімали пожежу зсередини та били рятівників

Новина - Події - Премія Дарвіна: відвідувачі палаючого нічного клубу у Львові знімали пожежу зсередини та били рятівників

Новина - Події - Премія Дарвіна: відвідувачі палаючого нічного клубу у Львові знімали пожежу зсередини та били рятівників

Події
28 листопада 2016 11:46

У Львові під час фаєр-шоу згорів нічний клуб. Нагадаємо, 27 листопада серед ночі сталася пожежа в нічному закладі "Мі100" у Львові. Внаслідок пожежі до медиків звернулося 22 людини, три людини отримали важкі травми, а у одного з них 95% опіків тіла. Стеля приміщення зайнялася під час вогняного шоу. Пожежа почалася в результаті того, що бармен роздмухував полум'я у повітря під час приготування коктейлів.

Експерти кажуть, що через жадібність господарів у нічних клубах влаштовують дешеві фаєр-шоу з відкритим вогнем і не дотримуються заходів безпеки. Рятувальники розводять руками: вони не можуть вплинути на ситуацію, оскільки перевірки заборонив Мін'юст.


Помилка факірів


В мережі з'явилося відео, де видно, як факір запускає в стелю вогняні кулі. Один з них підпалює навіс, і хоча в залі вже чутні крики "Пожежа!", факір ще пару раз демонструє фокус, а потім забирається під стелю і намагається збити полум'я. Але марно. Вогонь охоплює все більшу площу, і люди потихеньку починають залишати приміщення. Деякі йдуть вальяжно зі склянками в руках і напереваги з кальяном, інші навіть роблятьс на тлі вогню і плескають у долоні.

Премія Дарвіна: відвідувачі палаючого нічного клубу у Львові знімали пожежу зсередини та били рятівників фото

"Близько другої години ночі вбіг мій друг з криками: "Все йдіть, пожежа!" Охорона клубу стала виводити людей, але так як багато хто був в нетверезому стані, почалася паніка. Коли піднялися на другий поверх, димом заволокло все навколо - дихати стало важко, та й видно нічого не було. У постраждалих було багато опіків і порізів, так як вони вибивали скла і виходили, як могли", - розповіла "Вістям" львів'янка Надія Ковтало, яка разом з друзями відпочивала на нижньому поверсі клубу. За словами львів'янина Андрія Гіді, рятувальники під'їхали швидко, однак виводити людей не поспішали і близько півгодини товклися біля входу. А напідпитку відвідувачі навіть накинулися на одного з них, намагаючись побити.

Премія Дарвіна: відвідувачі палаючого нічного клубу у Львові знімали пожежу зсередини та били рятівників фото 1

За фактом пожежі поліція відкрила справу за статтею про необережне поводження з відкритим вогнем, винним може загрожувати термін від трьох до восьми років. За даними міських служб, за медичною допомогою з ночі звернулися від 22 до 25 осіб. У поліції поки не повідомляють, хто власник клубу і чи допитали його. "Ми будемо опитувати всіх, в тому числі власників", - повідомила речник управління Нацполіціі у Львівській області Світлана Добровольська.

Згідно з реєстром юридичних осіб, власник клубу - Віталій Іщенко, який також займається охоронним бізнесом. А в.о. директора клубу Сергій Чередниченко заявив, що нещодавно до них приходили люди кавказької національності і цікавилися керівництвом клубу. Також нещодавно в клуб взяли нового арт-директора, який нібито родом з Чечні. Саме він організовував цю вечірку, але замість вогню повинні були бути кульки. Зараз цю людину шукає поліція.


Не проводять перевірки


До слова, НП в клубі відбуваються не в перший раз. Сам заклад серед львів'ян давно набув погану славу. Кажуть, що сюди люблять приїжджати іноземні туристи для зустрічі з українськими дівчатами. Неодноразово тут відбувалися конфлікти з різаниною.

Премія Дарвіна: відвідувачі палаючого нічного клубу у Львові знімали пожежу зсередини та били рятівників фото 2

Як розповів "Вістям" речник управління ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев, будь-які піротехнічні шоу в закритих приміщеннях давно під забороною, однак проконтролювати це немає можливості - в країні діє мораторій на всі перевірки.

 "На 2017 рік він продовжений. І щоб відновити перевірки, потрібно рішення уряду", - зазначив Туровцев.


Скупі господарі


В івент-агентствах говорять, що якщо і проводять вогняні шоу в закритих приміщеннях, то перед цим майданчик повинні оглянути фахівці з пожежної безпеки.

"У закритому приміщенні проводити подібні заходи з вогнем можливо, але є свої вимоги. Наприклад, всі декорації повинні бути оброблені протипожежним просоченням, потрібні потужні витяжки, а в закладі зобов'язана бути людина, яка відповідає за протипожежну безпеку", - розповів керівник івент-агентства Friends Дмитро Бурак.

Премія Дарвіна: відвідувачі палаючого нічного клубу у Львові знімали пожежу зсередини та били рятівників фото 3

За словами директора театру вогню "Аделаїда" Сергія Жиліна, як безпечна альтернатива давно існує світлове шоу. "Але з програмованим реквізитом воно буде коштувати в кілька разів дорожче", - сказав він.

Неофіційно в івент-агентствах говорять, що часто перевірками нехтують.

"Запалити фаєри, показати фокуси з вогнем - це коштує недорого, тисячі півтори гривень. Але виглядає ефектно. Гостям завжди це подобається. Придумувати щось інше, красиві лазерні постановки - все це вимагає додаткового обладнання і досить затратно, розцінки від 10 тис. грн. Та й мало у нас таких фахівців, якщо чесно. Власники клубів скупилися і завжди намагаються замовити щось подешевше. Природно, ніхто з них не витрачається на обробку стелі і стін спеціальним просоченням. Та яке просочення, у них там часто і пожежні виходи заставлені меблями і вогнегасників немає", - розповів на правах анонімності один з організаторів шоу.


Премія Дарвіна


Користувачі соцмережі висміяли поведінку відвідувачів клуба під час пожежі. Журналіст Василь Апасов зазначив, що за їх поведінку їм варто вручити премію Дарвіна, інфомує "Преса України".

На своїй сторінці в соцмережі журналіст написав: "Пожежа у львівському клубі "Місто" або премія Дарвіна goes to... Хлопці помітили те, як стрімко наближаються язики полум'я, що покривали все більшу і більшу площу приміщення і.... що б ви подумали? Вони дістали телефони і ПЕРЕБУВАЮЧИ ВСЕРЕДИНІ ПРИМІЩЕННЯ!!! почали знімати, фотографуватися і позувати на тлі полум'я... Дивом ці бовдури не отримали премію Дарвіна. Правда один, здається, в реанімації".

Інші користувачі соцмережі з іронією зазначають :"Перейменувати клуб в "Шкандибаюча коняка", як казав один мій знайомий, - "Вчи, вчи - одні двійки!", а якщо серйозно, звідки ця молодь може знати, що продукти горіння полівінілхлориду, пінополістиролу і т. д. є смертельно небезпечними?", "Зі школи ну або інстинкт самозбереження повинен був спрацювати", "Слова тут зайві ... інтелект на обличчя", "Мало того, що здуріли вкінець, судячи по обличчях, так ще й упороті. Не треба було їх рятувати", "Просто вулиця Наукова не для того будувалася. У будівлях, в яких розвивали науку, не можна стриптиз-гей-вей-клуби відкривати", "Як одного разу сказав Арсеней Яценюк "Ну дебілів багато". А в цілому, цим хлопцям треба подивитися, одне відео "Шкандибаюча коняка" - останні години життя" бо багато молодих людей не знають, чим закінчуються пожежі в нічних клубах", "Може скажу не зовсім коректно, але раз контингент відвідувачів цього клубу ось такий і все відбулося в день скорботи, тоді згоріло все не дарма...не дарма", "Стадо баранів!!!. Нехай в АТО їдуть. Там і познімають відео", "Правильна генетика в воді не тоне і у вогні не горить".

 

 

Дивись ще: 

Погрались з вогнем: у львівському клубі знайшли причину та винного у пожежі

Пожежа у нічному клубі Львова: госпіталізовані 14 людей

Вогняні коктейлі та палаюча стеля: з'явилося відео початку пожару у клубі MI100

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах