Махаони, деркачі: новий заповідник на Львівщині

фото з сайту вчителя біології Павленко Тетяни Іванівни

фото з сайту вчителя біології Павленко Тетяни Іванівни

Події
23 березня 2017 15:06

"Гора Кузяріна" - таку назву матиме новостворений заповідник у Золочівському районі. Тут, на території у 4 гектари, виявили чимало представників Червоної книги. Рідкісні рослини, комахи і птахи досі милували око мешканцям сусіднього села Підлипці. Тепер їх візьмуть під екологічну охорону та познайомлять з іншими мешканцями області.

Ця пам’ятка природи матиме місцеве значення, хоча у ній ще водиться деркач – птах, записаний на червоних сторінках екологічної книги всієї Європи. Землю вкривають 59 видів судинних рослин, які рідко вдається зустріти в Україні. Поруч знаходиться свердловина, з якої забирають питну воду для м. Львова. Відтак, заходи зі збереження ґрунту на "Горі Кузяріна" сприятимуть й здоровю львів’ян.

Збираючись відпочити у заповіднику, слід мати на увазі – він "народився" мало не вчора. Так лише підписано відповідні документи у сільраді, райдержадміністрації та головному управлінні Геокадастру в Львівській області. Тому туристам на "Горі Кузяріна" слід сподіватись тільки на селфі з махаоном, а не відпочинкову інфраструктуру. Тим часом, Ulvovi.info пропонує читачам прослухати запис співу птаха деркача у записі.

Паралельно із "Горою Кузяріна" цього року в Департаменті екоголоії та природних ресурсів планують створити національний природний парк "Бойківщина", заказники "Воля Якубова" і "Торфовище Білогорща" та розширити до майже 207 га РЛП "Стільське Горбогір’я". Минулого року також було досягнуто показник у 4 нових об’єкти природно-заповідного фонду.

Курс на збільшення заповідних територій у Львівській області демонструє результати вже другий рік поспіль. Якщо у 2016 році такі землі займали 7,2% від площі області, то цього річ – уже 8%. Державна стратегія регіонального розвитку передбачає, що впродовж наступних трьох років природні заповідники охоплять 11% території Львівщини.

Частина Львова відійде у ландшафтний заказник "Торфовище Білогороща". Сьогодні, 23 березня, петицію щодо створення заповідника на майже 120 гектарах підтримали депутати Львівської міської ради. Відтак, мешканцям Зимної Води та Рясна-Руська слід готуватись до появи по сусідству природоохоронної пам’ятки загальнодержавного рівня.

Дивись ще:

"Усиновити" чотирилапого: у Львові відкриється Центр адопції безпритульних тварин

Для електрокарів та батьків з дітьми: у Львові запровадили нові дорожні знаки

Хапай квитки: на Пасху до Львова призначено додаткові потяги

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах