Нешвидка "швидка": львів’ян попередили, що чекати на медиків доведеться довше

Новина - Події - Нешвидка "швидка": львів’ян попередили, що чекати на медиків доведеться довше

Новина - Події - Нешвидка "швидка": львів’ян попередили, що чекати на медиків доведеться довше

Події
12 липня 2017 16:18

На Львівщині суттєво бракує справних автомобілів швидкої допомоги,  що є однією з багатьох причин, що впливають на затримку під час доїзду до пацієнта. Про це сьогодні на прес-конференції розповіла директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак, передає кореспондент Львівського порталу.

Законом затверджено, що "швидка" в містах має прибувати до пацієнта за 10 хвилин, в селах – до 20, проте на Львівщині цих норм не вдається дотримуватись.

"На жаль, нам не вдається забезпечити такий доїзд в силу дуже багатьох причин. Служба екстреної медичної допомоги пов’язана з дуже багатьма іншими службами. На це впиває стан доріг, освітлення, нумерація будинків, технічний склад автомобілів "швидкої", забезпеченість кадрами, толерантність мешканців, погодні умови, тощо", – сказав І. Микичак.

"З 1 січня 2013 року, коли станція перейшла у власність області, вступив в дію закон про екстрену медичну допомогу і своєчасність доїзду у місті стала 10 хвилин, а в селі – 20. Своєчасність доїзду у Львові на екстрені випадки становить 72%. Але наголошую, 10 хвилин – це доїзд тільки на екстрені випадки. На неекстрені диспетчер скеровує впродовж години", – пояснює в.о. головного лікаря міської станції швидкої медичної допомоги Львівського Центру екстреної допомоги та медицини катастроф Володимир Козій.

Також Володимир Козій наголошує, що екстрені випадки – це ті, які супроводжуються невідкладним станом людини, який виник внаслідок раптового захворювання чи травми та загрожує життю людини чи негативними наслідками для її здоров’я. До них належать інсульт, інфаркт, важкі травми, поручення дихання, втрата свідомості, отруєння, тощо.

Всього на Львівщині є 266 автомобілів "швидких", з яких придатних до експлуатації є тільки 148 (це 56%). Капітального ремонту потребує 44 одиниці, під списання підпадає ще 32. За словами Ірини Микичак, Львівщина потребує 91 автомобіль швидкої медичної допомоги.

"В нас нема географічної прикріпленості машин і бригад до населених пунктів. Ми маємо зонування, яке забезпечує нам оперативну роботу. Ми маємо потужні підстанції з реанімобілями, які забезпечують більшу доступність до спеціалізованої екстреної медичної допомоги. Найважливіше для нас – забезпечити, щоб машини і бригади "швидкої" дали рівний доступ до кожного мешканця Львівської області, не зважаючи, де цей мешканець знаходиться", – додала директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

Дивись ще:

До уваги абітурієнтів: у Львові можна поступити на три інноваційні ІТ-програми

Візуалізація: яким буде дитмайданчик на площі Святого Юра

Взяли старт: як у Львові сортують сміття

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах