Як вберегтися: у Львові знов хворіють на правець

Новина - Події - Як вберегтися: у Львові знов хворіють на правець

Новина - Події - Як вберегтися: у Львові знов хворіють на правець

Події
08 серпня 2017 16:15

Нагадаємо, нещодавно в реанімацію львівської лікарні "ОХМАТДИТ" потрапила трирічна дитина, у якої діагностували правець. 

Правець – це важке токсикоінфекційне захворювання, що виникає при інфікуванні будь-яких ран, в т.ч. дрібних побутових, анаеробним збудником. У світі щорічно від правця гине понад 160 000 людей, повідомляють у Львівському обласному лабораторному центрі.

Як відомо, бактерії правця живуть у кишечнику багатьох ссавців і птахів. Разом з випорожненнями вони потрапляють в грунт, де можуть зберігати життєздатність місяцями. Збудник правця дуже стійкий: витримує нагрівання до 80 градусів протягом однієї години, у висушеному вигляді без доступу світла зберігається до 10 років, а спори його навіть при кип’ятінні протягом 30-60 хв. не гинуть на 100%. У зовнішньому середовищі спори зберігаються роками, а коли потрапляють у сприятливі умови – проростають, і з них знов утворюються правцеві палички, які швидко розмножуються.

Вхідними воротами для інфекції є місця травмування шкірного покриву або слизових: рани, подряпини, сліди термічного впливу. Хвороба розвивається при проникненні збудника через порізи, отвори від скалок і укусів, у місцях відкритих переломів і ран, через ділянки шкіри, пошкоджені в результаті потертостей, некротичних і запальних процесів. Як правило, тільки сильне поранення або велика відкрита рана на тілі можуть послужити сигналом для хворого звернутися до лікаря. З звичайними порізами мало, хто йде до лікаря. Тому і ризик захворювань вище серед тих, хто отримує невеликі ранки і порізи.

Звичайне оброблення рани антисептичними засобами (перекис водню, йод, зеленка тощо) знешкодити спори правця не може. Залежно від стану імунітету людини, хвороба може розвиватися швидко чи повільно.

Людина дуже легко піддається захворюванню, особливо ризикують ті, у яких травматичний вид занять: працівники сільського господарства, промислових підприємств і т. п., також наркомани. У цю категорію потрапляють і діти, особливо хлопчики, адже вони ні хвилини не можуть сидіти на місці, через що отримують травми. Також хворіють ті, хто не робив щеплення від правця, кому часто роблять уколи, і літні люди. Правець найчастіше буває при пораненнях шиї, голови.

Захворювання у людей характеризується високим рівнем чутливості і відсутністю імунітету навіть після перенесеної хвороби: кількість токсину в організмі, достатню для розвитку правця, не є достатнім для вироблення належного відповіді з боку імунної системи.


Симптоми правця


Правець починається з слабкості, дратівливості, головного болю, посмикування м’язів у ділянці рани. Надалі розвивається ригідність м’язів, що найперше виникає поблизу рани та у жувальних м’язах – тризм (хворому важко відкрити рот через короткотривалі судоми і біль у жувальних м’язах). Виникає тягнучий біль і ригідність м’язів шиї, потилиці, спини, поперекової ділянки. Іноді може бути біль в животі і напруження м’язів передньої черевної стінки. У зв’язку з скороченням мімічних м’язів обличчя набуває характерного вигляду “сардонічної посмішки”. Виникає відчуття страху, порушується сон. Згодом тонічні судоми охоплюють всі м’язи тулуба, хворий вигинається дугою, опираючись на п’яти і потилицю (опістотонус). Притомність при правці збережена. Якщо не розпочати лікувальних заходів негайно, людині загрожує летальний наслідок.


Ускладнення правця


Важкими ускладненнями правця з високою ймовірністю летального результату є асфіксія і зупинка серця. Крім того правець може сприяти виникненню переломів кісток, розривів м’язів, компресійні деформації хребетного стовпа. Нерідко ускладненням правця є пневмонія, може розвинутися коронарний спазм і інфаркт міокарда.

До ускладнень, які проявляються пізніше, можна віднести: тахікардію, слабкість, тимчасовий параліч черепних нервів, деформацію хребта, скутість рухів суглобів і м’язів.

Правець – це вкрай небезпечне захворювання, яке загрожує смертельним результатом у разі відсутності належних щеплень або курсу профілактики. Воно відоме людству з дуже давніх часів, – багато років тому люди вмирали, бо не було необхідних щеплень та вакцин від правця. Сьогодні ж причиною смертності від цієї хвороби є скоріше недбалість самих людей, тому що багато хто відмовляється від щеплення своїх дітей від правця і самі не дотримуються режиму вакцинації.


У чому полягає профілактика правця?


Правець відноситься до смертельно небезпечних інфекцій, тому вкрай важливо вживати всі можливі заходи для того, щоб не заразитися. Профілактика правця може бути як завчасною, так і терміновою. Це як раз той випадок, коли краще заздалегідь перестрахуватися і зробити щеплення!

Профілактичні щеплення проводяться з раннього дитячого віку. Перше щеплення проводиться у 2-місячному віці, друге в 4 місяці, третє – в 6 місяців. В 18 місяців проводиться ревакцинація. Потім ще – в 6 та 16 років. Надалі, кожні 10 років необхідно повторно проводити ревакцинацію, щоб підтримувати стійкий імунітет до небезпечної хвороби. Саме через десятиліття, ефективність щеплення повністю знижується, тому потрібна повторна ревакцинація. У разі поранення, можна відчувати себе в безпеці тільки за умови, що після останнього щеплення минуло не більше 5 років. Якщо ж пройшло все-таки більше, то з метою запобігання розвитку хвороби, проводиться екстрена профілактика правця.

Екстрена профілактика проводиться при травмах з пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок. При зверненні за медичною допомогою лікар проводить первинну хірургічну обробку рани та імунопрофілактику, шляхом введення правцевого анатоксину, протиправцевої сироватки, протиправцевого імуноглобуліну. Який препарат вводити, та його кількість залежить від величини рани, імунного статусу, терміну звертання. Екстрену профілактику правця бажано провести в найбільш ранній термін. Тому, навіть при незначній травмі необхідно в обов’язковому порядку звернутись до лікаря.

Неспецифічна профілактика включає заходи, покликані знизити ймовірність зараження, а саме – зменшити кількість пошкоджень шкіри і травм у побуті та на виробництві. Правець також можна попередити, якщо уважно ставитися до гігієни свого тіла, стежити за чистотою білизни, особливо натільної. Будь-який пил, що осідає на тіло і шкіру протягом дня, може містити бактерії, що провокують розвиток правця, тому після роботи або перебування у сільській місцевості або на природі, слід ретельно вмиватися й купатися, змінювати одяг, прати його при гарячій температурі.

Отже, щеплення і дотримання заходів безпеки – це найкращий захист від правця.

У Львівській області зареєстровано випадок захворювання на правець у дитини віком 3 роки, в якої планові профілактичні щеплення не проводились з причини відмови батьків. Стан дитини важкий, знаходиться на лікуванні відділенні інтенсивної терапії та реанімації. Можливою причиною виникнення цієї небезпечної хвороби є те, що дитина засунула в ніс знайдений в пісочниці папір, інфікований збудником правця.

Джерело: portal.lviv.ua. 

Дивись ще:

Будь в курсі: де у Львові та Винниках в середині серпня не буде світла 

Закортіло: у Львові парочка зайнялася коханням на автобусній зупинці 

Ді Капріо та Мег Раян: в Стрийському парку "крутять" класику світового кінематографу 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та  в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах