Публічний простір та бібліотека нового покоління: чим дивуватиме Центр Шептицького у Львові

Новина - Події - Публічний простір та бібліотека нового покоління: чим дивуватиме Центр Шептицького у Львові

Новина - Події - Публічний простір та бібліотека нового покоління: чим дивуватиме Центр Шептицького у Львові

Події
31 серпня 2017 17:50

У неділю, 10 вересня, заплановане урочисте відкриття Центру Митрополита Андрея Шептицького УКУ. Це новітній інформаційно-ресурсний центр, осердям якого стане нова бібліотека. Однак самою бібліотекою приміщення не обмежиться.

"Це вперше, коли за часів Незалежності в Україні бібліотека будується, а не переробляється існуюча будівля. І для нас дуже важливо було переосмислити, що означає бібліотека в сучасному світі. Чи це там, де є тиши та спокій, чи навпаки – місце, де люди між собою спілкуються, навчаються один в одного. І як ми можемо таку бібліотеку створити, розвивати", – розповіла ZAXID.NET проректорка з науково-педагогічної роботи УКУ Софія Опацька.

Публічний простір та бібліотека нового покоління: чим дивуватиме Центр Шептицького у Львові фото

Новітній центр вирішили назвати ім'ям Митрополита Андрея Шептицього

Будівництво нового п’ятиповерхового корпусу студмістечка Українського католицького університету зайняло два роки. Його проектом займалась відома архітектурна фірма "Behnisch Architekten" під керівництвом Стефана Беніша. У її доробку – адміністративні, спортивні та житлові проекти у Німеччині, Швейцарії, США, Саудівській Аравії. Про те, щоб переосмислити бібліотеку у ХХІ столітті, говорив і сам архітектор.

"Традиційне розуміння бібліотеки визначає його як велику площу для зберігання книг, куди студенти можуть піти і читати, займатися дослідженнями, найчастіше індивідуально. З розвитком електронних засобів масової інформації та технологій для все більшої кількості університетів бібліотеки стають ширшими центрами навчання та спілкування. Бібліотека нового віку – це місце, де люди працюють і навчаються разом. Бібліотека стає менше сховищем книг, а більше місцем спілкування. Проте книги продовжують символізувати знання, суть бібліотеки. Нашою метою було створення будівлі, яка є достатньо гнучкою, щоб з часом адаптуватись до різних потреб університету, студентів та викладачів", – розповів Стефан Беніш.

Публічний простір та бібліотека нового покоління: чим дивуватиме Центр Шептицького у Львові фото 1

Ззовні дизайн будівлі нагадує стос книжок

Відтак таке переосмислення вилилося і в загальний концепт. Перший поверх – це загальний публічний простір, де буде конференц-зал, лаундж-зона і навіть місце для дітей. Тут же буде і виставка, присвячена Митрополиту Андрею Шептицькому. Ще три поверхи – це бібліотека та навчальні аудиторії.

Публічний простір та бібліотека нового покоління: чим дивуватиме Центр Шептицького у Львові фото 2

Стелажі для бібліотеки - вже всередині приміщення

На п’ятому поверсі – адміністративні приміщення. В цокольному поверсі буде ще один конференц-зал, коворкінг-зона та книгозбірня. В будівлі – три тераси.

Публічний простір та бібліотека нового покоління: чим дивуватиме Центр Шептицького у Львові фото 3

Одна з терас будівлі

Значна частина приміщення матиме великі панорамні вікна. Так, за словами архітектора, перебуваючи всередині приміщення, можна споглядати Стрийський парк поруч, а ті, хто перебувають ззовні, бачитимуть що відбувається в бібліотеці, а також відображення університетської церкви.

Публічний простір та бібліотека нового покоління: чим дивуватиме Центр Шептицького у Львові фото 4

Поруч з Центром Шептицього збудована церква Святої Софії - Премудрості Божої

Окрім того, скляні вікна даватимуть змогу бачити Стрийський парк тим, хто перебуває на території студмістечка. Хоча зелені вистачить і всередині – нею будуть обвиті центральні сходи.

Варто зазначити, що будівництво Центру Шептицького обійшлося в близько 7,5 млн доларів. Гроші для цього в УКУ збирали серед жертводавців по всьому світу.

"Це все є частина великої промоційної кампанії в УКУ, яку ми проводимо вже 7 років. І ця загальна кампанія включала чотири будівлі (студентський гуртожиток, навчальний корпус, церкву та Центр Шептицього, – ZAXID.NET) і відкриття нових програм. Це кампанія на 67 млн доларів. Ми збирали гроші по цілому світі, доклали чимало зусиль. І цей будинок – одна з частин цього проекту", – розповіла Софія Опацька.

Публічний простір та бібліотека нового покоління: чим дивуватиме Центр Шептицького у Львові фото 5

Центр Шептицього поруч зі Стрийським парком

Попри наявність аудиторій на адміністративних приміщень, жодна з нових навчальних програм не матиме тут свого офісу. Тут навчатимуться студенти з різних факультетів. Як розповіла Софія Опацька, це зроблено для того, щоб Центр Шептицького став міждисциплінарним майданчиком для спілкування.

Очолив Центр Олег Яськів, доктор технічних наук, громадський діяч, один із засновників та співучасників відродження Національної скаутської організації "Пласт" в Україні.

Зараз в приміщенні закінчуються останні підготовчі роботи. Обіцяють до 9 вересня, коли мають приїхати жертводавці, все закінчити. На 10 вересня заплановане урочисте відкриття. А з 11 до 14 вересня у Центрі Шептицього заплановано ряд культурних та наукових заходів – лекцій, семінарів, обговорень та презентацій.

Публічний простір та бібліотека нового покоління: чим дивуватиме Центр Шептицького у Львові фото 6

У приміщенні ще тривають оздоблювальні роботи

Дивись ще:

14 тисяч зарплата: Порошенко запустив завод з виробництва кабелю на Львівщині 

Коли включать: мешканці 25 львівських будинків сидять без води 

Якщо у Львові перший раз: що подивитись у першу чергу

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах