Копчену рибу, якою отруїлись люди у Львові, продавчиня готувала у квартирі на Левандівці, а коптила в одному з боксів гаражного кооперативу. Продавала її підпільно, офіційно торгуючи лише спеціями. Так стверджує адміністрація ринку "Привокзальний", повідомляє zaxid.net.
Нагадаємо: Масове отруєнння: у Львові 10 дорослих і дитина потрапили до лікарні
Приймати перших пацієнтів в інфекційній лікарні почали ще з п’ятниці. Зараз у стаціонарі 53 львів’ян. Ще двоє госпіталізовані у Пустомитівську райлікарню. І четверо від госпіталізації відмовились та лікуються вдома.
"Всі пацієнти поступали в стані середньої тяжкості, такому наближеному до тяжкого. Всі скаржились на підвищення температури тіла, на нудоту, на блювання, на біль в животі, на рідкий стілець, на загальну слабкість", – розповів заступник головного лікаря обласної інфекційної лікарні Ігор Берник.
У пацієнтів діагностували гостру кишкову інфекцію. Усі їли скумбрію гарячого копчення. Рибу по-домашньому купили на "Привокзальному ринку". Пацієнтів, які поступили першими, зможуть виписати тільки у вівторок, якщо дізнаються про збудник хвороби. Інші ще лікуватимуться.
"Загалом стандартно люди 7-10 днів перебувають в лікарні з таким діагнозом", – сказала головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.
Продавали рибу у закритому м’ясному павільйоні ринку. Свій товар продавчиня не віддала на тутешній лабораторний аналіз. Працює жінка за прилавком близько п’яти років. Та офіційно продає спеції, а не рибу.
"На прилавку вона не продавала, ми не бачили, що вона реалізовувалася на прилавку. А вона її продавала так якби своїм людям. Таким постійним клієнтам, які до неї вже, виявляється, приходили", – прокоментував адміністратор ринку "Привокзальний" Тарас Тадеощук.
За фактом масового харчового отруєння Нацполіція порушила кримінальне провадження. Як повідомили у Держпродспоживслужбі, продавчиня напередодні купила 25 кг замороженої риби. У квартирі її підготувала до копчення, а вудила у гаражному кооперативі. Готувала все в антисанітарних умовах. Поліція на місці виявила й посудини з кров’ю та кишками, які жінка заготувала для виробництва кров’янки. Фахівці вже взяли проби продукції.
"Ми зараз маємо в дослідженні два зразки такої риби, один зразок нам надала сама реалізатор. Другий зразок ми відібрали в сімейному вогнищі, тобто в квартирі, де були виявлені хворі. І сьогодні силами національної поліції вони виявили десь місце зберігання цієї риби. І вони нам надали ще один зразок", – додав в.о. директора обласного лабораторного центру МОЗ Олег Когут.
Взяли аналізи і у самої продавчині. Вже у вівторок скажуть про перші результати досліджень. За симптомами, які були у хворих, лікарі запідозрили сальмонельоз.
Дивись ще;
Масове отруєння рибою: кількість постраждалих львів'ян перевищила п'ятдесят
Лікарі прокоментували масове отруєння копченою рибою у Львові
Майже втричі: кількість отруєних копченою рибою у Львові зросла