Не в "кишеню", а в касу: як пройшла реформа стоматполіклінік у Львові

фото з сайту Ваша стоматологія

фото з сайту Ваша стоматологія

Події
03 жовтня 2017 16:51

У Львові вже декілька місяців функціонує оновлені 1-міська комунальна поліклініка: тут послуги стали офіційно платними для населення, повідомили у прес-службі Львівської міськради.

З 22 червня комунальна 1-ша стоматологічна поліклініка змінила формат роботи, перейшовши у статус комунального некомерційного підприємства "Стоматологічна поліклініка №1". Лікарі офіційно встановили плату за свої послуги для мешканців, і таким чином заробляють собі на зарплату і утримання медичного закладу. Проте діти і окремі категорії дорослого населення отримують допомогу безкоштовно, відповідно до прийнятої на сесії Міської програми профілактики та  лікування стоматологічних захворювань. За цей час платну допомогу лікарі підприємства надали для 3 тис. пацієнтів, безоплатну – для майже 4 тис. пацієнтів-пільговиків.

Так, впродовж липня-вересня 2017 року лікарі КНП "Стоматологічна поліклініка №1" надали безоплатну стоматологічну допомогу 3 901 пацієнту на загальну суму 2,3 млн. грн. Серед них допомогу отримали: 3 518 дітей і осіб, прирівняних до пільгових категорій на загальну суму 1,8 млн.грн.; 198 осіб з інвалідністю загального захворювання на загальну суму 203 тис. грн., 171 учасник війни, бойових дій та АТО на суму 250 тис. грн.; 14 інвалідів та ветеранів війни на загальну суму 22 тис. грн.

Водночас за липень-вересень "Стоматологічна поліклініка №1" надала платну допомогу 3 008 пацієнтам.

Бюджет КНП "Стоматологічна поліклініка №1" складається з коштів, відшкодованих за безоплатно надану допомогу та коштів від надання платних послуг, а також внесків статутного капіталу. Відтак, колектив установи самостійно  визначив, яка заробітна плата і скільки потрібно працівників.

За час роботи КНП "Стоматологічна поліклініка №1" збуло закуплено медикаменти і стоматологічні матеріали та установки, проведено ремонт приміщень і закуплено необхідні меблі, і станом на зараз триває поточний ремонт системи опалення водопостачання та каналізації. В подальшому для покращення якості надання стоматологічної допомоги планується продовжити оновлення стоматологічного обладнання, зокрема закупити прицільний рентген та цифровий комп’ютерний томограф, а також запровадити у закладі єдину електронну картку "Доктор Елекс".

Загалом в установі працює  239 осіб, з них 117 лікарів. Поліклініка працює з понеділка до суботи з 8.00 до 21.00 в дві зміни, а також з 9.00 до 15.00 у неділю.

Зазначимо, що в лютому цього року депутати прийняли ухвали, згідно з якими 1-ша, 3-тя, 4-та і 5-та комунальні стоматологічні поліклініки міста мали перейти у статус комунальних некомерційних підприємств. 1-ша стоматполіклініка – одна з 4-ьох, яка пройшла процес перетворення, і зараз працює на засадах комунального некомерційного підприємства.

До видів стоматологічної допомоги, яка підлягає відшкодуванню, належить: невідкладна допомога до виведення з гострого стану усім мешканцям, незалежно від їх соціального статусу; всі види стоматологічної допомоги дітям від 0 до 17 років, а також профілактичний огляд, терапевтична та хірургічна стоматологічна допомога окремим категоріям населення. До окремих категорій населення належать ветерани війни, у тому числі учасники бойових дій, інваліди війни, інваліди 1 і 2 групи, вагітні жінки, Почесні донори України, жінки, які мають статус Мати-героїня, члени сімей загиблих учасників АТО, пенсіонери. Тобто при їх зверненні в стоматполіклініку бюджет відшкодовує надану допомогу.

Дивись ще:

Безкоштовно: у Львові прочіпують 5 тисяч домашніх собак 

Відео: у Львові спалахнув дитячий садок

Субсидії по-новому: що потрібно знати львів'янам 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах