Бережіть здоров'я: львів'янок запрошують обстежитись на сучасних мамографах

фото з сайту Рідна Хмельниччина

фото з сайту Рідна Хмельниччина

Події
30 жовтня 2017 17:26

Торік у Львівській області діагноз рак молочної залози поставили 808 мешканкам, більш ніж половині з них – 457 жінкам – провели мастектомію. Такого радикального втручання можна було б уникнути за умови раннього виявлення патології, стверджують лікарі регіонального онкологічного центру і закликають жінок пройти обстеження на сучасних апаратах.

Уже понад місяць у Львівському онкологічному центрі працюють два нових мамографи, третій – у поліклініці на вул. Єфремова. Окрім того, для зручності мешканців області, скринінгові центри відкрили у Червонограді, Дрогобичі, Самборі та Стрию.

Такі технології, кажуть лікарі, дають змогу виявити утворення на доклінічних стадіях, коли пухлину завбільшки кілька міліметрів ще не можливо відчути на дотик. У випадку раннього виявлення пацієнти здебільшого одужують повністю. При цьому бюджет лікування – значно менший, адже немає потреби в хіміотерапії, жінку виписують додому на другий день після операції, а саме втручання не призводить до інвалідності.

Втім, наразі статистка в Україні не втішна, рак у важкій стадії виявляють у понад 22%. Лише на Львівщині торік радикальну мастектомію провели у 457 жінок – це більш ніж половина діагностованих лікарями онкопатологій молочної залози.

"Протягом минулого року на Львівщині було зроблено 617 операцій проти раку молочної залози. Виявлено 808 хворих у області, радикальних мастектомій – 457 операцій, а органозберігаючих 160. Також було 30 операцій реконструктивних", – розповів заступник головного лікаря онкоцентру Олег Дуда.

Водночас, яка кажуть лікарі, прогрес таки є, нині їм вдається зберегти груди після видалення пухлини 30% пацієнтам завдяки ранньому виявленню, тоді як 10 років назад таких випадків було всього 10%.

"Онкологічний центр, завдяки департаменту ЛОДА та залученням коштів Світового банку, забезпечений 3 мамографами експертного класу і є скринінгові центрі у Львівській області, які також мають сучасні цифрові мамо графи, узд-апарати і сучасну цитологію, щоб виявитися таких жінок. Місяць це працює, маємо великий наплив населення", – розповів Дуда.

Протягом жовтня на новому обладнанні проводять місячник раннього виявлення раку молочної залози. Медики радять звернутися до мамолога для проходження обстеження після 45 років. Адже у віці 45-65 років цю недугу виявляють найчастіше.

Згідно зі статистичними даними, в Україні кожна 15 жінка хвора на рак молочної залози. В Європі цей показник вдвічі вищий, до прикладу, у Німеччині цю патологію виявляють у кожної 7 жінки. Львівські онкологи кажуть, насправді ситуація в Україні така ж, як у Європі, а показники зрівняються за умови проходження регулярних обстежень.

"Вводиться електронний реєстр всіх пацієнтів і пацієнток, яких будуть викликати сімейні лікарі через смс-повідомлення, коли кому прийти на скрині. Його необхідно проходити раз в дав роки в віці від 45 до 65 років", – анонсував новацію Дуда. 

Джерело: zik.ua

Дивись ще:

Візуалізація: як зміниться площа Петрушевича у Львові 

Збирайся в мандрівку: Wizz Air скасовує оплату за велику ручну поклажу 

Grand prix Lviv half marathon: у Львові встановлено національний рекорд України 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах