"Можуть заразити": головний медик Львова закликав не лікуватись у третій стоматполіклініці

Головний лікар Львова застерігає містян

Головний лікар Львова застерігає містян

Події
13 липня 2018 12:53

Начальник управління охорони здоров’я Львівської міськради Володимир Зуб застерігає львів’ян від лікування у третій стоматологічній поліклініці на вулиці Симона Петлюри, 17. Про це повідомляє ZAXID.NET. Головний лікар запевнив, що там існує небезпека зараження небезпечними інфекційними захворюваннями.

За його словами, у третю поліклініку вже рік не допускають фахівців лабораторного центру, щоб перевірити її на дотримання санітарно-епідеміологічного благополуччя та інфекційного контролю. Причиною є те, що лікарі проти реформування закладу та перетворення його на комунальне некомерційне підприємство та не допускають у поліклініку перевірки.

"Там нема жодного інфекційного контролю. Нема гарантій, що вас там не інфікують вірусним гепатитом В, С або СНІДом. Медичний персонал там звільнився, санітарки миють інструменти, невідомо як проводиться стерилізація, упродовж року ніхто цього не контролював і не перевіряв. Гарантії, що там все чисто ніхто дати не може. Туди просто не варто ходити і платити їм у кишеню. Лікувати там зуби – наражати себе на небезпеку інфекційних захворювань", – повідомив Володимир Зуб.

У 2017 році депутати Львівської міськради проголосували за перетворення комунальних стоматполіклінік на комунальні некомерційні підприємства. Таке рішення було прийняте у зв’язку із реформування галузі охорони здоров’я України, одним з принципів якої є оплата лікарю конкретно наданої послуги пацієнту.

"Якщо раніше фінансування галузі відбувалось за принципом – певна кількість грошей на мешканця певної території, то сьогодні законодавець в особі МОЗ запроваджує принцип фінансування за надану послугу. І це правильно. Тобто ми не просто платимо зарплату незалежно від того є або нема у вас пацієнти, а платимо з держбюджету за надану послугу", – розповів Володимир Зуб.

Він каже, що до 2017 року у Львові із бюджету гроші на стоматологію виділялись виключно на заробітну плату, енергоносії, комунальні послуги.

"А пацієнти зі своєї кишені платили лікарям, вони купували розхідні матеріали і т.д. Коли приймався бюджет на 2017 рік, депутати сказали: "Ні, так не буде. Міняйте свою форму роботи, платити з бюджету будемо лише за надану послугу". Я підтримую це рішення депутатів", – наголосив головний лікар Зуб.

Після цього почалась реформа галузі комунальних стоматполіклінік. Лікарям пояснили, що у них будуть три джерела фінансування: відшкодування з бюджету за лікування десятьох пільгових категорій населення, лікування людей, які не підпадають під дію пільг (але ці люди будуть оплачувати лікування через касу поліклініки, а не в кишеню лікарю) та поповнення містом статутного фонду підприємства.

Стоматполіклініка №1 на проспекті Шевченка першою перетворилась на КНП і досі успішно працює. Отже, всі погодились. А потім до судів посипались позови, які заблокували подальше реформування інших медзакладів. Частину судів місто виграло і в результаті поліклініка №4 теж прийняла нові правила роботи. Вихід з судових процесів п’ятої поліклініки заблоковано судовими позовами.

"Третя стоматполіклініка, яка й ініціювала судові процеси, ніяк не хоче переходити на нові принципи роботи, на які переходить вся Україна. Сьогодні в цю поліклініку не допускають головного лікаря, мене – начальника управління, директорку департаменту Галину Слічну чи будь-яку іншу посадову особу з Львівської міськради. Це вже триває рік. Депутати ЛМР сказали, що гроші виділяють лише на відшкодування персоніфікованої послуги. А третя поліклініка в особі чотирьох-п’яти осіб, наймаючи за гроші хуліганської зовнішності з алкогольною і наркотичною залежністю взяла в облогу цю поліклініку і нікого не пускають туди", – пояснив Володимир Зуб.

Він каже, що з лікарів поліклініки примусово збирають гроші оплату роботи адвокатів та людей, які зривають сесії міськради, як це відбулось у четвер, 12 липня, коли група підлітків увірвалась у сесійну залу ЛМР, побила бійців "Муніципальної варти" і зірвала засідання.

"Ці чотири особи збирають з лікарів по дві тисячі гривень в місяць, щоб наймати адвокатів, міських божевільних, щоб вони зривали суди, приходили в сесійну залу влаштовувати флешмоби, приходили у міське управління охорони здоров’я і кляли начальника і його працівників. Так вони борються за свої права. Сьогодні вони знайшли гроші, щоб найняти неповнолітніх і зірвати сесію. У мене є великі підозри, що сьогоднішнім процесом керував керівник однієї з невеликих фракцій міськради", – розповів Зуб.

За його словами, до управління охорони здоров’я ЛМР приходять працівники третьої стоматполіклініки і просять перевести їх на КНП.

"Але вони бояться тих змовників, які наймають алкогольно-бандитсько-хуліганських типів. А ми кажемо, що не підемо виганяти тих хуліганів і алкоголіків, які там працюють за ваші гроші, якщо їх не виганяє поліція", – повідомив Володимир Зуб.

Директорка юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич вважає, що причин для конфліктів стоматологів із мерією немає. Інші поліклініки погодились на реформу і сьогодні успішно працюють, а їхній персонал отримує зарплату.

"У нас залишилась проблемною лише одна стоматполіклініка №3. Ми взагалі не розуміємо, що там відбувається. Туди не допускають головного лікаря, якого ми призначили. Там почались маніпуляції з людьми. Тобто втягують у ці незрозумілі конфлікти, причин для яких немає, середній медперсонал, який не отримує впродовж тривалого часу зарплати. Це відбувається з вини організаторів цих конфліктів. В інших поліклініках ці незрозумілі речі давно припинились", – розповіла Гелена Пайонкевич.

"Але конфлікт не має вирішуватись з позиції сили і місто не буде піддаватись на провокації. Зрозуміло, що люди повинні отримати зарплати, але також люди повинні виконувати рішення власника – сесії міської ради, яка прийняла рішення про перетворення установи в комунальне некомерційне підприємство і воно повинно бути виконано", – повідомила головна юристка міськради.

Сьогодні у Львові безоплатне лікування у комунальних стоматполіклініках отримують такі пільгові категорії: діти, ветерани війни, учасники бойових дій, інваліди війни, інваліди 1 та 2 груп, вагітні жінки, особи нагороджені знаком "Почесний громадянин України", члени сімей загиблих учасників АТО та пенсіонери.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Отримай відповідь: що буде з львів’янами, які не підпишуть декларації з лікарями

Медреформа в дії: у комунальній поліклініці Львова чоловік отримав чек за медогляд

Дочекалися: в Україні скасували талони на запис до лікаря

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах