Ціни, локації, поради: у Львові стартував сезон кавунів

Як вибрати кавун

Як вибрати кавун

Події
31 липня 2018 14:30

У Львові сезон баштанних стартував на два тижні раніше, ніж зазвичай. Головна причина – сприятлива погода на Херсонщині.  За даними "Інфо-Шувар", виробники Херсонської області продають кавун по 1,2-1,5 гривні за кілограм.

Найдорожчий кавун на львівському "Шуварі" обійдеться у 3,5-3,6 гривні за кілограм. На ринках у мікрорайонах ціни коливаються від 4 гривень за кілограм. Ціна динь – від 8 гривень за кілограм. 


Де торгуватимуть, а де заборонили


Львівська міськрада погодила місця продажу баштанних на 2018 рік. Загалом визначено 24 місця у Шевченківському, Франківському, Сихівському, Личаківському та Залізничному районах Львова. У Галицькому районі міста продаж кавунів і динь заборонений. 

Місця легального продажу кавунів у Львові

Місця легального продажу кавунів у Львові


Чим небезпечний кавун


За словами лікаря відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Тетяни Гарник, основну небезпеку баштанних культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини. Коли нітрати потрапляють в організм, утворюються небезпечні сполуки, як-от нітрозаміни, які акумулюються в організмі, здебільшого в печінці, і спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит та інші хвороби.

"Аби кавун справді приніс користь і насолоду, треба вміти правильно вибирати смугастого красеня. Якщо вам пропонують кавун, в якого ненатуральний, яскравий колір м’якоті з жовто-коричневими прожилками, а місце зрізу дуже гладке – відкладіть його убік", - радить Гарник.


Як вибрати 


Ніколи не купуйте баштанні на стихійних ринках, у наметах, які розташовані вздовж автотрас.

Не купуйте канунів, які складені гірками просто на землі, бо ви не знаєте, що було на цій ділянці раніше.

Не купуйте розрізані навпіл кавуни, щоб уникнути бактеріального отруєння. Якщо кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, унаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.

Не купуйте баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду, і при вживанні можливе виникнення розладів шлунково-кишкового тракту.

Перед споживанням кавуни, дині обов’язково треба помити під проточною теплою водою.

Коли їсте кавун або диню, не доїдайте до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший уміст нітратів.

Якщо придбали великий кавун і спожили тільки половину, маєте знати, що розрізані баштанні можна зберігати в холодильнику не довше ніж добу.

Нагадаємо, 13 липня у закладі "Tomash Kebab", що у Львові на вулиці Куліша, 10 отруїлося дев’ятеро відвідувачів. Станом на 16 липня за допомогою звернулось 29 осіб, серед яких одна дитина.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Смачно, аж нудить: ТОП закладів Львова, де масово труїлися відвідувачі

Отруїлися газом: у будинку на околиці Львова загинули троє людей

Пообідали: в таборі на Львівщині отруїлися діти

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах