Ставили на коліна перед взводом: як командири знущаються над солдатами на Львівщині

Товариші побитого солдата 45-ї бригади на Львівщині розповіли про знущання командирів

Товариші побитого солдата 45-ї бригади на Львівщині розповіли про знущання командирів

Події
25 липня 2018 10:55

Солдати 45-ї бригади на Львівщині звинувачують начальника штабу і командира бригади у знущаннях та вимаганні грошей, пише zaxid.net.

Солдата 45-ї артилерійської бригади на Львівщині побив старшина. Та так, що розірвалася селезінка. За цим фактом поліцейські вже відкрили кримінальне провадження.

Його звати В’ячеслав Явний, він родом із Хмельниччини. Служить у 45-й окремій артилерійській бригаді. Зараз ці військовослужбовці дислокуються у Старичах.

"Для себе я копав яму. Щоб мене закопали", – чоловік розповідає, як два місяці тому повертався до Львова з запізненням на три дні. На пероні його несподівано зустріли двоє: начальник штабу майор Роман Глудик і старшина Сергій Ліпянін. Замість покарання, каже, вирішили влаштувати йому "вилазку на природу".

"Я тоді з Києва приїхав, я запізнився. Мене вивезли в ліс, заставили яму копати", - розповідає В'ячеслав.

Чоловік запевняє: його вивезли до Івано-Франкового, де біля дачного масиву змусили рити собі яму – спершу руками, а потім – лопатою. Щоб не опирався, приставили до голови пістолета. А минулого тижня, за словами В'ячеслава, на заняттях старшина Сергій Ліпянін його ще й побив – за те, що солдат задрімав. Удар у лівий бік був настільки сильним, що розірвало селезінку.

"Підійшов просто збоку, вдарив мене з усієї сили. Згодом мені стало зле на шикуванні. Мене в санчастину відправили. А там сказали, що нічого страшного. А начальник штабу на другий день приїхав і мене забрав у Новояворівськ, у лікарню", – додає солдат.

У лікарні медики сказали: ще кілька годин, і чоловік би помер. А так – став інвалідом. Майор частини після того пропонував йому гроші.

"Скільки – не знаю, але пропонували моїй мамі, мені пропонували, щоби "замнути" справу. Щоб далі не пішло. Казали, що мені грошей дадуть, щоб казати, що це "на гражданці" мене побили", – пояснює чоловік.

А ось військовослужбовці, що були свідками нападу, про подію не мовчать. Один із товаришів по службі В'ячеслава розповідає: "Його одразу ж привели в санчастину. Щось йому там замазали, типу, "здоровий". Відправили його додому. Він ще по дорозі зі старшиною йшов і падав, той його підіймав, В'ячеслав ще раз втратив свідомість".

Кажуть: принижень зазнавав не лише В'ячеслав, але йому діставалося найбільше.

"До нього не вперше так ставилися. Його принижують, його на коліна перед строєм виводив, ставив начальник штабу. Принижують. Вони всіх принижують. Прапорщика постійно матюками криє начальник штабу", – додає військовослужбовець Микола Закордонець.

Розповідають, що після цієї ситуації керівництво штабу викликало їх на килим. Погрожували навіть тюрмою, аби ті тримали язика за зубами. Та хлопці зізнаються: багато військових 45-ї бригади давали командирам "на лапу" – аби уникнути покарання.

"Це начальник штабу і командир бригади. Вони можуть таке покарання накрутити, що там і близько такого не було. Все ж залежить від того, яке покарання на людину чекає. Хабаря могли попросити тисячу, дві, а то й три. Наприклад, товариш Явний упродовж чотирьох місяців 3-4 тисячі, не менше, скидав", – розповідає інший військовослужбовець Нікіта Черкашин.

Кажуть хлопці: мовчати вже втомилися. А слова свої, запевняють, можуть підтвердити й чеками: батьки одного зі солдатів перерахували начальнику штабу 800 євро.

"Майори, полковники беруть хабарі у великих сумах. Є свідки, ми можемо доказати. І ми хотіли би зі всіма військовослужбовцями, які в нашій бригаді служать, щоби про це все знала просто вся Україна. І щоб просто не допускалося більше такого", – каже військовий Вадим Рудяк.

Виконувач обов’язків командира військової частини усі звинувачення відкидає. Про хабарі нічого не знає, а В'ячеслава характеризує негативно.

"Попередня інформація, що він був побитий у суботу, 14 липня, цивільними особами, з якими вживав алкоголь. Старшина до цього немає ніякого відношення. Просто він попав не в той час", – розповідає в.о. командира військової частини 2943 Олександр Рогов.

А ось речниця Нацполіції Світлана Добровольська розповіла, що правоохоронці вже допитують потерпілого та свідків у цій справі.

"На даний час у нас відкрите кримінальне провадження за ч. 4 ст. 326 – перевищення військовою службовою особою влади", – сказала Світлана Добровольська.

Якщо провину старшини доведуть, йому загрожує до семи років позбавлення волі.

ДИВИСЬ ЩЕ:

"Вилетів" на зустрічну: стали відомі нові подробиці ДТП поблизу Львова

Понад 200 захворілих: на Яворівському полігоні — масштабний спалах кору

Повернулись живими: Львовом пройшла урочиста хода десантників

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах