Суп із шишок і листя: у Львові вшанували пам’ять жертв Голодоморів

У Львові вшанували пам’ять жертв Голодоморів: фото.

У Львові вшанували пам’ять жертв Голодоморів: фото.

Події
24 листопада 2018 20:28

Сьогодні Україна вшановує 85-ті роковини Голодомору. У Львові на площі навпроти пам’ятника Тарасові Шевченку мешканці міста спільно помолились екуменічну панахиду за жертвами Голодоморів в Україні, та згадали світлу пам’ять усіх загиблих хвилиною мовчання. Про це VG Львів повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Опісля — долучились до всеукраїнської акції "Запали свічку пам’яті", запаливши свічки і лампадки на площі.

Суп із шишок і листя: у Львові вшанували пам’ять жертв Голодоморів фото

Зокрема, сьогодні у Львові біля входу в міську раду відбулась акція Вуличний ресторан "Непораховані з 1932". Організатори приготували суп із шишок та листя — їжі, яку змушені були їсти українці через злочини радянської влади, і її опісля змогли скуштувати усі охочі. Також хвилиною мовчання вшанували усіх загиблих під час Голодоморів різних років в Україні.

Суп із шишок і листя: у Львові вшанували пам’ять жертв Голодоморів фото 1

За даними Інституту національної пам’яті, від штучного голоду в Україні померло від 4,5 до 7 мільйонів людей. Тобто, в пік смертності — у червні 1933 року, в Україні помирали щодоби 34 170 людей. Кожні 5 секунд — 2 людини. Радянська влада знищувала документи та докази своїх злочинів, тому точну кількість жертв порахувати неможливо. Мільйони українців так і залишились невідомими, безіменними та непорахованими.

Суп із шишок і листя: у Львові вшанували пам’ять жертв Голодоморів фото 2

До того ж, до Дня пам’яті жертв Голодомору, у Львові людям, які пережили Голодомор 1932-1933 років, виплатять одноразову матеріальну допомогу в розмірі 2 тисяч гривень. ЇЇ отримають 112 львів’ян.

Суп із шишок і листя: у Львові вшанували пам’ять жертв Голодоморів фото 3

Додамо, згідно з результатами опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг", 79% громадян вважають, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом Українського народу. Це твердження поділяє абсолютна більшість жителів Заходу та Центру країни (92% та 83% відповідно), та відносна більшість Півдня та Сходу (69% та 67%). Більш схильні підтримувати цю тезу мешканці сіл, молодші та україномовні респонденти. У довгостроковій динаміці з 2010 року відсоток тих, хто визнає Голодомор геноцидом, збільшився на третину.

Суп із шишок і листя: у Львові вшанували пам’ять жертв Голодоморів фото 4

68% опитаних зазначили, що будуть цьогоріч запалювати свічку у День пам’яті жертв Голодомору в пам’ять про загиблих від голоду, 21% сказали, що не будуть цього робити. Ця ініціатива знаходить більшу підтримку на Заході та у Центрі (84% та 70% відповідно). Так само більше половини опитаних на Півдні та Сході також зазначили, що візьмуть участь у цій акції.

Суп із шишок і листя: у Львові вшанували пам’ять жертв Голодоморів фото 5

Фото Львівської міської ради.

ДИВИСЬ ЩЕ:

"Бієнале жлобства": як львів’яни відреагували на "відкритий чек" у ресторанах

Макове молоко, бензинівка і "Оргазм": ТОП-5 дивних напоїв у пабах і ресторанах Львова

Смачно, аж нудить: ТОП закладів Львова, де масово труїлися відвідувачі

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Підписуйтеся на нас в Іnstagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах