А той третій празник: як підготуватися до купання в ополонці, що взяти з собою і кому не можна

Як правильно підготуватися до купання в ополонці на Водохреща.

Як правильно підготуватися до купання в ополонці на Водохреща.

Події
18 сiчня 2019 17:49

У суботу, 19 січня, українці святкують Хрещення господнє або ж Богоявлення чи, як  по-простому кажуть, Водохреща. Це день, коли згідно з євангельської історії, в річці Йордан хрестили Ісуса Христа, де  на нього зійшов Святий Дух. У перекладі з грецької слово "хрещу" означає "занурюю у воду". Традиційно в день Богоявлення і напередодні цього дня, 18 січня, відбувається водосвяття. Після цього влаштувують масові Йорданські купання. 

Як підготуватися до купання в ополонці на Водохреща. Що одягнути і що взяти з собою. Де купатися і кому категорично не можна цього робити, розкаже VG Львів.

У Львові Водохреща традиційно відзначатимуть загальноміським водосвяттям у центрі міста.

У Львові Водохреща традиційно відзначатимуть загальноміським водосвяттям у центрі міста.

На Водохреща на озері чи річці роблять ополонку у вигляді хреста, неподалік від якої встановлюють дерев'яний хрест. Після літургії люди вирушають до водойми, де священик служить молебень, після чого тричі опускає в ополонку хрест, просячи на воду Боже благословення. Опісля розпочинається Йорданська купіль. Люди вірять, що купання у крижаній воді на Богоявлення змиває з людини гріхи.

Воду, набрану на Водохреща з освячених джерел, зберігають рік – аж до наступного свята. За необхідності її слід пити натщесерце, читаючи "Отче наш". 


Як підготуватися до пірнання в ополонку


У крижаній Йорданській купелі варто бути не більше 30 секунд.

У крижаній Йорданській купелі варто бути не більше 30 секунд.

Якщо ви вирішили відсвяткувати Водохреща зануренням в ополонку – одягніться зручно, щоб можна було швидко роздягнутися-одягнутися після купання. З собою візьміть гумові капці, вовняні шкарпетки і рушник.

Перш ніж вийти з хати варто добре поїсти, але хоча б за годину до пірнання. І без алкоголю! Йдучи до ополонки, пам’ятайте, що доріжка може бути слизькою — ідіть повільно й уважно. Перед тим, як залізти у воду, треба добре розігрітися: кілька хвилин бігу не завадять. У крижану воду слід входити поступово (якщо повільно, то задубієте, а зашвидкий темп може спричинити неприємні моменти із тиском). Занурюватись найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не пірнайте в ополонку вперед головою! Це може призвести до шоку від холоду. У воді варто бути не більше 30 секунд.

Пысля того як вийдете з води — добре розтеріть шкіру, одягніться і відразу сховайтеся у тепло, випийте гарячого чаю. Лікарі не радять пірнати у крижану купіль тим, у кого хворі нирки, діабет чи проблеми з тиском. 


Як відсвяткувати Водохреща у Львові


Рятувальники оприлюднили перелік місць Львова і області, де можна безпечно скупатися на Водохреща.

Рятувальники оприлюднили перелік місць Львова і області, де можна безпечно скупатися на Водохреща.

Цьогоріч Водохреща припадає на суботу, вихідний, тому буде час не лише зануритися у крижану купіль, але й без поспіху насолодитися святкуванням. Скупатися на Водохреща у Львові можна у кількох локаціях, а можна поїхати до котроїсь із водойм за містом.    

Окрім того, щороку на Богоявлення, 19 січня, у центрі Львова влаштовують загальноміське освічення води за участі духівників усіх християнських конфесій міста. До спільної молитви та колядування запрошують усіх мешканців та гостей Львова.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Не чекай дарма: на Водохреща львівські трамваї змінять маршрут

Не витримало здоров'я: на Львівщині після пірнання в ополонку помер чоловік

Львів’янину на замітку: традиції, ворожіння і прикмети на Водохреща

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Підписуйтеся на нас в Іnstagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах