Не п'яніти — зле: у МОЗ розповіли, чому добре "не вміти" пити

У МОЗ оприлюднили факти про вплив та наслідки вживання алкоголю

У МОЗ оприлюднили факти про вплив та наслідки вживання алкоголю

Події
06 травня 2019 15:09

У МОЗ оприлюднили науково обґрунтовані факти про вплив та наслідки вживання алкоголю на здоров’я. Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун пояснила, чому краще "не вміти" пити і розвіяла кілька міфів про депресію і похмілля.


Алкоголь не рятує від депресії


За словами Супрун, тверезники та алкоголіки мають приблизно однакові шанси розвинути депресію — 70% та 80% відповідно. Тоді, як люди, що п’ють келих вина щодня, мають найнижчі шанси. Однак, люди часто не п’ють через хронічні хвороби чи брак грошей, тож можуть впасти в депресію не через нестачу етилового спирту в крові, а через свою життєву ситуацію та брак спілкування з друзями в закладі. Важливо розрізняти причини та наслідки.


“Вміти пити” погано


Якщо людина п’є, і не п’янішає, значить, ферменти алкогольдегідрогенази вправно руйнують алкоголь. Відтак, людина продовжує “накидуватися”, бо не відчуває сп’яніння і гадає, що все під контролем. Але спирт в печінці стає токсичною сполукою для організму. І руйнувати його мають уже інші ферменти, які можуть діяти повільно. Краще “не вміти пити”, тобто мати малоефективні алкогольдегідрогенази і рано спинятися.


Безпечної дози алкоголю не існує 


Як би ми не прагнули пити “помірковано”, алкоголь діє на кожну клітину тіла і їй шкодить. Алкоголь збільшує ризик деменції, раку підшлункової, стравоходу, печінки, прямої кишки, молочної залози. Люди, які надмірно споживають алкоголь, мають вищі ризики серцево-судинних хвороб, гіпертензії та абдомінального ожиріння. Крім цього, алкоголь погіршує поглинання вітамінів кишківником.


Алкоголь не подовжує життя


В інтернеті шириться міф, начебто кава та алкоголь подовжують життя -— довгожителі п’ють і те, і те. Проте, за словами Уляни Супрун, це викривлення та перекручування інформації. Ровесники століття з чаркою та філіжанкою просто мають хороші гени, та, ймовірно, інші бонуси буття. 


Не поєднуйте каву та алкоголь 


Це офіційна заборона, на додачу до того, що алкоголь шкідливий. В разі похмілля кава допомагає не усім. З іншого боку, кофеїн допомагає подолати абстинентний синдром, тобто якщо людина пила і раптом вирішила зав’язати. Крім цього, кава істотно знижує ризик раку печінки, особливо в людей, що перехворіли на гепатит С і зловживають алкоголем, але якщо вони вже не п’ють. 


Мозок жінок та чоловіків реагує на алкоголь по-різному


У жінок, що страждають на алкоголізм, в мозкові суттєві збільшені ділянки, що відповідають за задоволення та заохочення поведінки. А в чоловіків навпаки. При цьому алкоголь в чоловіків викликає вдвічі більший викид дофаміну (медіатору, що бере участь в заохоченні), ніж в жінок. Цим нині пояснюють більшу поширеність алкоголізму серед чоловіків. Однак, мозок жінок більш вразливий до пошкодження алкоголем.


Алкоголь погіршує здатність міркувати логічно та раціонально


Часто при цьому активується ризикова сексуальна поведінка, тобто незахищений секс з випадковими партнерами. З іншого боку, падіння тиску через сильну інтоксикацію подекуди робить ерекцію неможливою, а алкоголізм вважають точним передвісником сексуальних негараздів. 


Алкоголь змінює роботу генів


Ці зміни називаються епігенетичні, тобто поверх генів нанесли мітки, які змінили активність генів. Досить часто епігенетичні зміни тривалі і навіть можуть передаватися наступним поколінням. Алкоголізм призвозводить до того, що гени запускають різні процеси — мозок гірше контролює поведінку, рівень холестерину та запальний фон в тілі зростають. Часто це поєднується із накопиченням вісцерального жиру — універсального покажчика ранньої смертності, особливо в чоловіків. 

Проте, зазначає Супрун, епігенетичні зміни і запалення внаслідок алкоголізму та вісцерального ожиріння можна частково спинити завдяки фізичним навантаженням та відмови від алкоголю.

ДИВИСЬ ЩЕ:

По яблучку щодня: Супрун розповіла про користь червонобоких

Менше плюшок, більше води і руху: у МОЗ розповіли, як зберегти здоров'я

Щойно з дерева чи в таблетках: у МОЗ розповіли, як правильно вживати вітаміни

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Підписуйтеся на нас в Іnstagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах