Поради лікаря: як видалити кліща і куди з ним бігти

Як вберегтися від укусів кліщів та що робити, якщо все ж не вдалося. Фото: health.24tv.ua

Як вберегтися від укусів кліщів та що робити, якщо все ж не вдалося. Фото: health.24tv.ua

Події
11 липня 2020 10:47

Територію Львівської області визнали небезпечною з точки зору можливого інфікування небезпечними хворобами через кліщів. Лікарка Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook розповіла, як вберегтися від укусів та що робити, якщо комаха таки присмокталася.

Одягайтеся правильно

Для відпочинку у лісі чи парку потрібно вдягати максимально закритий одяг світлого кольору, на якому легше помітити кліща. Окрім рук і ніг, треба закрити голову. Також варто скористатись засобами захисту від кліщів, що бувають у вигляді аерозолю або мазі. Їх нанесення треба періодично повторювати.

Як обрати місце для пікніка

Якщо відпочиваєте в лісі, розчистіть галявину від сухого листя та гілок – там можуть бути кліщі та змії. А коли повертаєтесь додому, оглядайте себе, близьких, дітей та домашніх улюбленців, особливо ділянки, вкриті волоссям. Огляд треба провести за планом. Одяг, у якому ви були на природі, потрібно одразу випрати, а намети, килимки, каремати тощо – також ретельно оглянути.

Як розпізнати кліща

Укус кліща не завжди можна помітити, адже тварина виділяє анестезуючу рідину, що робить момент укусу практично безболісним. За декілька годин на місці укусу виникає почервоніння, свербіж, а сам кліщ стає більшим. Але кусати людей можуть і зовсім маленькі кліщі, що майже прозорі та малопомітні.

Кліщі можуть присмоктуватися до шкіри на будь-якій частині тіла. Але зазвичай їх виявляють у районі пахв, паху, задньої частини колін, всередині пупка, навколо вух і талії.

Як вберегтися від укусів кліщів та що робити, якщо все ж не вдалося. Зображення: Уляна Супрун

Як вберегтися від укусів кліщів та що робити, якщо все ж не вдалося.

Якщо ви помітили на собі або дитині кліща

Звернутися до найближчого травмпункту, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

Якщо такої можливості немає, спробуйте витягнути кліща самостійно. Для цього потрібно повільно тягнути його, розхитуючи пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку варто закріпити найближче до шкіри. Після того, як кліща видалено, змастіть це місце антисептичним розчином.

Якщо частина кліща залишилася всередині, його необхідно видалити голкою, обробленою антисептиком. Якщо розчавити інфікованого кліща – борелії з вищою імовірність потраплять до рани.

Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку. Кліща намагайтесь видалити живим і передати в лабораторію для визначення зараженості. Дослідження кліщів здійснює лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" за адресою: Львів, вул. Круп’ярська, 27, тел. 276 85 92.

Запобіжні заходи від укусів кліщів

Запобіжні заходи від укусів кліщів

Не поливайте кліща олією

У МОЗ застерігають, що "народні методи" у разі виявлення кліща використовувати не варто: покривати його лаком для нігтів або намагатися "задушити" його олією.

"Якщо вкусив кліщ – треба обов’язково звернутися до лікаря. І вже разом із ним визначати подальший план дій. За потреби лікар призначить профілактичний курс антибіотиків", – наголошують в МОЗ.

Не всі кліщі є носіями хвороб, але деякі можуть переносити кліщовий бореліоз (хворобу Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельську гарячку, що важливо виявити вчасно, бо ранніх стадіях лікування є ефективнішим.

Зазвичай процес зараження триває від 24 до 36-48 годин, але інкубаційний період хвороби може бути і значно довшим. Симптоми хвороби Лайма не завжди проявляються відразу, тому варто певний час після видалення стежити за самопочуттям.

Симптоми, на які варто звернути увагу:

  • підвищення температури
  • біль у тілі
  • втома 
  • характерне почервоніння колами (еритема), що нагадує стрілецьку мішень.

Останній симптом є найбільш типовим (в 70-80% випадків). Якщо помітили його, то якнайшвидше зверніться до лікаря.

Нагадаємо, за епідсезон минулого року в медичні заклади міста щодо присмоктування кліщів звернулись 170 осіб. Цьогоріч у Львові прогнозують нашестя кліщів і комарів.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах