Тільки ві Львові: як працює унікальний для України компостувальний майданчик

Як працює унікальний для України компостувальний майданчик. Фото: Львівська міська рада

Як працює унікальний для України компостувальний майданчик. Фото: Львівська міська рада

Події
30 червня 2020 12:51

26 червня у Львові продемонстрували, як працює унікальний для України компосту вальний майданчик на вулиці Пластовій, 13.

Як повідомили в пресслужбі Львівської міської ради, органічні побутові відходи переробляють на професійному обладнанні для компостування ТМ BACKHUS (Німеччина).

Наразі компостування у Львові відбувається за технологією, яку розробила агрофірма «Колос».

«Процес компостування має три стадії — старт, пік і фініш. На кожному етапі задіюється професійна техніка, додаються відповідні біопрепарати, контролюється температурний режим і відбуваються процеси, які в результаті покращують якість готового компосту», — розповів представник агрофірми «Колос» Сергій Петрик.

Як працює унікальний для України компостувальний майданчик. Фото: ЛМРЯк працює унікальний для України компостувальний майданчик. Фото: ЛМР

Цікаво, що Львів є першим містом в Україні, де розпочали пілотний проект із роздільного збору, вивезення і компостування органічних відходів.

«Наразі до роздільного збору органіки долучаються все більше перевізників. Передбачається, що з кожним місяцем географія розміщення контейнерів для роздільного збору органічних відходів розширюватиметься і в перспективі всі органічні відходи, які утворюються у Львові, потраплятимуть на компостування», — зазначив директор ЛКП «Зелене місто» Святослав Євтушенко.

Як працює унікальний для України компостувальний майданчик. Фото: ЛМРЯк працює унікальний для України компостувальний майданчик. Фото: ЛМР

Те, що у Львові розпочали компостувати органічні відходи, нестиме виключно позитивні зміни для міста. Так, за словами мера Львова Андрія Садового, 40% сміття найближчим часом буде перетворюватись у корисний компост для удобрення землі. Крім того, компостування зменшує вартість за перевезення ТПВ, адже тепер частину відходів не треба вивозити на полігон.

«А коли буде сміттєпереробний завод? Тут теж є хороші новини. Технічні пропозиції від підрядників вже у ЄБРР. Найближчим часом відбудеться подання комерційних пропозицій. Банк-партнер визначить переможця і розпочнеться будівництво», — зазначив Андрій Садовий.

Нагадаємо, Львів вийшов на фінальний етап тендеру по будівництву сміттєпереробного заводу, то ж вже цього року його почнуть будувати.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах