Пояснення МОЗ: чим можна торгувати у магазинах та кіосках

У Міністерстві охорони здоров’я пояснили які товари і чому заборонені для продажу. Фото: Tim Ireland/Xinhua

У Міністерстві охорони здоров’я пояснили які товари і чому заборонені для продажу. Фото: Tim Ireland/Xinhua

Події
11 сiчня 2021 10:48

З 8 січня на всій території України діяє «карантин зимових канікул». З метою запобігання поширенню COVID-19 низку магазинів зачинено. У Міністерстві охорони здоров’я пояснили які товари і чому заборонені для продажу. Читайте всі новини Львова та області за сьогодні.

На період карантину забороняється діяльність побутових магазинів. Водночас інші магазини можуть торгувати виключно товарами, що належать до продуктів харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, побутовою хімією та друкованою пресою на торговельних площах, не менше як 60 відсотків яких призначено для торгівлі такими товарами, а також пальним. Продаж інших груп товарів дозволяється лише із здійсненням адресної доставки замовлень.

Як повідомив заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, головною метою жорсткіших карантинних обмежень є зменшення мобільності людей.

За його словами, іграшки, одяг, взуття, посуд тощо не є предметами першої необхідності, але їх наявність у супермаркетах під час минулого карантину призводила до того, що люди їхали до цього маркету виключно за ними, а не за харчовим продуктом. Виходить, що це несправедливо по відношенню до спеціалізованих магазинів.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначив, що карантинні заходи не передбачають припинення діяльності кіосків. Тому з них можна торгувати і кавою, і цигарками, і батарейками. Адже, як вважають у Міністерстві охорони здоров’я,  ризики інфікуватись на відкритому повітрі значно менші, ніж у приміщенні.

Також тютюнові вироби не підпадають під заборону продажу в супермаркетах.

З 8 січня в Україні почав діяти жорсткий карантин: що працює і як курсує транспорт

Нагадаємо, міський голова Львова Андрій Садовий прогнозує збільшення кількості нових хворих на коронавірус вже у найближчі дні.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах