Впіймали: куди поділись лебеді з Левандівського озера

Куди поділись лебеді з Левандівського озера. Фото: hb.bizmrg.com (умовне)

Куди поділись лебеді з Левандівського озера. Фото: hb.bizmrg.com (умовне)

Події
18 сiчня 2021 10:36

Львів’яни гуртом переймались долею двох лебедів, які залишились зимувати на замерзлому Левандівському озері, та жваво обговорювали ситуацію в соцмережах. На щастя, 16 січня обох птахів вдалось впіймати, тепер вони у безпеці. Читайте всі новини Львова за сьогодні.

«Ми  тиждень спостерігали за пернатими, але спіймати їх не так легко, як може видатися на перший погляд. Тому мусили дочекатися сильних морозів, щоб стати на лід і підійти до них. Бо коли є ще не замерзла вода і лід навколо, можна нашкодити птахам», – пояснили у ЛКП «Зелений Львів».

До вилову білосніжних птахів приєднались й зоозахисники Домівки врятованих тварин. За словами співзасновника Домівки Ореста Залипського, пернаті вправно ховались від людей, тож довелось дочекатись сильних морозів.  

«Птахи мали маленьку частинку водойми, де вони і пересувались із того місця в очерет. І ховаються до такої степені, що ми не то що їх впіймати, знайти не можемо. Так ось, нами було вирішено, що ми все таки будемо чекати вже цих сильних морозів і тоді ми зможемо стати на лід і підійти до них щоб забрати», –  розповів Орест Залипський.

Цікаво, що одного з птахів працівники підприємства «Зелений Львів» впіймали аж на залізничній станції «Клепарів».

Із залізничної колії у Львові врятували лебедя. Фото: ЛКП "Зелений Львів"Із залізничної колії у Львові врятували лебедя. Фото: ЛКП "Зелений Львів"

Тепер пернаті мешканці Левандівського озера в безпеці - наразі їх забрали на перетримку. А вже після 20 лютого, коли в Домівці врятованих тварин у Львові закінчиться карантин, птахів перемістять до притулку. Так роблять щороку перед настанням сильного морозу. 

Нагадаємо, найгірше, що ви можете зробити для лебедів – нагодувати їх хлібом та іншими продуктами, що не входять у їхній раціон.

«Хліб – це  продукт, виготовлений для споживання людиною, і відповідно для птахів він не є корисним. Ця їжа викликає бродіння в організмі і фактично лебеді можуть загинути. Найкраще для них – це зерно, або рослинний корм – подрібнена морква, капуста», –  зазначив директор національного природного парку «Північне Поділля» Андрій Кийко

Природоохоронець наголошує,  підгодовувати лебедів  варто лише під час сильних морозів, у всі інші дні ці птахи можуть самі про себе подбати. Адже якщо водойма не замерзла і є ополонка, то птахів взагалі не потрібно годувати. Якщо люди дають харчі, то лебідь тоді звикає до одного місця і не хоче перелітати на іншу водойму в пошуках їжі.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах