Ведмежа послуга: на озерах Львівщини через людську доброту масово гинуть лебеді

На озерах Львівщини через людську доброту масово гинуть лебеді. Фото: goodfon.com (умовне)

На озерах Львівщини через людську доброту масово гинуть лебеді. Фото: goodfon.com (умовне)

Події
24 лютого 2021 10:57

На озері в Городку, що на Львівщині, від холодну масово гинуть лебеді. Білосніжні птахи не шукали теплого кутка для зимівлі, бо люди їх постійно підгодовують і вони відвикли самостійно здобувати їжу. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

«Є птахи, що уже замерзли. Добиратися до них небезпечно, бо крига може тріснути. Дванадцять приблизно, тяжко сказати, бо я погано бачу», — розповів місцевий рибалка пан Богдан.

Лебеді в Городку. Фото: Городоцька міська радаЛебеді в Городку. Фото: Городоцька міська рада

На озері в Городку мешкають сотні лебедів. А коли в люті морози водойма почала замерзати, птахи не «переселились», тому що тут їх постійно підгодовують. Хоча лебеді є дикими птахами і повинні шукати їжу самі (водорості чи рибу), однак цим підгодовуванням добрі люди їх приручили.  

Така ж ситуація склалась на озері в курортному містечку Трускавець. Місцеві мешканці та туристи, які приходили помилуватись білосніжними птахами, одразу ж «завалювали» їх хлібом. Довірливі та ледачі птахи таку «турботу» оцінили та залишились зимувати у Трускавці, пише Depo.Львів.

Лебеді в Трускавці. Фото: Depo.ЛьвівЛебеді в Трускавці. Фото: Depo.Львів

Лебеді не вперше зимують в Трускавці, та цього року через сильні морози їм особливо важко. Озеро замерзло і це призвело до загибелі кількох птахів. Щоб допомогти іншим птахам, мешканці звернулись за допомогою рятувальників. Надзвичайники прорубали кілька ополонок, упіймали скаліченого птаха, якого тепер лікують у зоопарку, та зробили крилатим гостям хатку для зимівлі. Однак домівку лебеді не оцінили, а навіть навпаки – бояться її та оминають десятою дорогою.

Нагадаємо, у місті Сокаль Львівської області надзвичайними врятували шістнадцятьох лебедів з крижаного полону – птахи примерзли на річці Західний Буг і не могли самостійно вибратися.

Лебеді в Сокалі. Фото: ГУ ДСНСЛебеді в Сокалі. Фото: ГУ ДСНС

Також фахівці додають, що птахи гинуть і від їжі, яку їм приносять люди. Здебільшого їм дають хліб, а це для них повільна смерть.

«Хліб – це  продукт, виготовлений для споживання людиною, і відповідно для птахів він не є корисним. Ця їжа викликає бродіння в організмі і фактично лебеді можуть загинути. Найкраще для них – це зерно, або рослинний корм – подрібнена морква, капуста», –  зазначив директор національного природного парку «Північне Поділля» Андрій Кийко

Природоохоронець наголошує,  підгодовувати лебедів  варто лише під час сильних морозів, у всі інші дні ці птахи можуть самі про себе подбати. Адже якщо водойма не замерзла і є ополонка, то птахів взагалі не потрібно годувати. Якщо люди дають харчі, то лебідь тоді звикає до одного місця і не хоче перелітати на іншу водойму в пошуках їжі.

Фото дня: на каналізаційних спорудах у Львові оселились лебеді

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах